• India a depășit 200.000 de decese asociate COVID, iar spitalele abia mai fac față.
  • Miercuri, această țară a înregistrat peste 362.000 de cazuri noi de coronavirus. Bilanțul total a depășit 18,4 milioane de cazuri.
  • Experții au explicat de ce valul al doilea de COVID-19 este atât de grav.

Spitale care luptă pentru oxigen, oameni care așteaptă ambulanțe care nu ajung niciodată, crematorii care nu mai au loc pentru incinerarea decedaților – așa arată acum imaginea pandemiei de COVID din India.

După un prim val de COVID relativ controlat, India doboară acum recorduri mondiale de infecții zilnice. Miercuri, a numărat 362.567 de cazuri noi, iar numărul deceselor a depășit 200.000.

Evoluția epidemiei de COVID din India în primele luni din 2021.
Evoluția deceselor COVID din India în primele luni din 2021. Experții spun că cifrele ar putea fi de fapt mai mari. Foto: DW

„Este ca un infern. Va arde tot ceea ce atinge”, a declarat Dr. Shuchin Bajaj, fondator și director al Ujala Cygnus Hospitals, citat de Deutsche Welle.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Citește și Focar de coronavirus în Brașov. 8 persoane venite din India și-ar fi îmbolnăvit colegii cu care lucrau pe un șantier de construcții

De ce sunt atât de multe infectări cu coronavirus în India?

De vină sunt mai mulți factori: experții spun că o distribuție lentă a vaccinurilor, variantele de virus, adunările în masă și delăsarea au creat furtuna perfectă în India.

În ciuda faptului că este unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, India nu are suficiente stocuri pentru a-și inocula propria populație.

Guvernul a fost criticat pentru lentoarea cu care a distribuit vaccinurile, în timp ce variantele considerate a fi mai transmisibile s-au răspândit în întreaga țară.

Pe lângă variantele observate pentru prima dată în Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie, țara a mai descoperit o altă mutație proprie.

„Se pare că această variantă are potențialul de a se atașa mai ușor de celulele umane. Evident, acest lucru ar duce la infectarea mai multor persoane și la mai multe spitalizări”, a declarat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății.

Primul val nu i-a speriat pe indieni

Dar mulți oameni din India au început și ei să se complacă, mai ales că țara a menținut cifrele de infectare la un nivel scăzut timp de mai multe luni.

„Ceea ce am văzut în India este în mod clar rezultatul faptului că mulți oameni au lăsat garda jos”, a declarat Udaya Regmi, responsabilul pentru Asia de Sud al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

„La un moment dat, primul val era aproape sub control, iar oamenii au încetat treptat să mai respecte măsurile esențiale de bază pentru salvarea vieții, cum ar fi purtarea unei măști”, a adăugat el.

Cel mai mare eveniment religios al Indiei a avut loc în plină pandemie

Această delăsare nu a fost alimentată doar de oboseala pandemiei, potrivit virologului Vineeta Bal.

Liderii politici și religioși care au minimalizat public gravitatea pandemiei și au făcut apel la adunări în masă au jucat, de asemenea, un rol.

În ciuda valului de coronavirus, guvernul a permis ca sute de mii de hinduși să participe la Kumbh Mela, cel mai mare eveniment religios al țării.

Alegerile din India și mitingurile cu mulțimi de oameni

De asemenea, partidul de guvernământ BJP a continuat să organizeze mitinguri politice în timpul alegerilor, organizând adunări deosebit de mari.

La un astfel de eveniment din statul Bengalul de Vest, prim-ministrul Narendra Modi a mulțumit mulțimii, spunând că „nu a mai văzut niciodată o mulțime atât de mare la un miting”.

„Toate acestea au transmis un mesaj comun că nu contează dacă păstrezi distanța sau porți o mască”, a declarat Bal, care lucrează la Institutul Național de Imunologie. „Această delăsare s-a întors împotriva noastră”.

Calea de ieșire din criză

Mai multe țări intervin acum pentru a ajuta India să facă față crizei. Germania, Franța, UE, Marea Britanie, SUA, Arabia Saudită și Pakistan au promis ajutor, iar primele ventilatoare și concentratoare de oxigen au sosit marți.

Citește și România trimite în India aparate de oxigen

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să trimită Indiei vaccinurile AstraZeneca, dar nu a precizat când se va întâmpla acest lucru. Guvernul indian a declarat că va deschide campania de vaccinare pentru toți adulții la 1 mai.