- O anchetă Haaretz prezintă motivele eșecului armatei israeliene pe 7 octombrie.
- Netanyahu vrea să intre în Rafah: „Sunt încă 4 batalioane Hamas acolo”.
- Premierul israelian a dat un interviu psihologului american Dr.Phil.
- Netanyahu: „Am distrus 20 de batalioane Hamas”.
- Netanyahu: „Hamas este un cult al morții”.
„Dacă vom rămâne singuri în lupta împotriva Hamas, ne vom lupta și cu unghiile. Dar să știți că avem mai mult decât unghii. Da, am eșuat pe 7 octombrie, dar important este să nu mai eșuăm încă o dată. Vom intra în Rafah oricum”. Acesta este mesajul clar și apăsat transmis în această dimineață de premierul Netanyahu – președintelui Joe Biden. „Viitorul Orientului Mijlociu depinde numai de victoria noastră” – spune liderul israelian.
„Au fost eșecuri, evident. În primul rând, responsabilitățile guvernelor este să protejeze cetățenii. Asta este responsabilitatea cea mai mare. Și oamenii nu au fost protejați, trebuie să recunoaștem asta. Mă consider responsabil alături de restul. Cred că trebuie să analizăm: cum s-a întâmplat, care a fost eșecul serviciilor secrete, care a fost eșecul armatei. Putem căuta aici dar cred că important acum este să ne asigurăm că nu vom acea încă un eșec. Îl cunosc pe Biden de peste 40 de ani. De multe ori am fost de acord, dar am avut și dezacorduri. Le-am depășit. Sper că le putem depăși și acum, dar noi vom face ceea ce trebuie să facem pentru a ne proteja țara, viitorul – și asta înseamnă că vom învinge Hamas, inclusiv în Rafah. Nu avem altă variantă. Cred că viitorul Orientului Mijlociu depinde de victoria noastră. Deci trebuie să câștigăm pentru noi, dar în același timp și pentru întreaga civilizație”.
O perspectivă aproape mesianică – prezintă în acest interviu premierul israelian. Însă când a venit vorba de asumări și greșeli – Netanyahu a început să fie confuz, a spus că de vină este toată lumea, deși era treaba guvernului lui să protejeze populația. Despre cine și cum a greșit pe 7 octombrie – au cercetat și jurnaliștii israelieni de la Haaretz într-o investigație de amploare.
Ce au descoperit jurnaliștii israelieni după 7 luni de anchetă
Spre deosebire de Bibi Netanyahu, jurnaliștii israelieni au vorbit cu foarte mulți ofițeri de informații care au fost la post pe 7 octombrie. Nu au o perspectivă mesianică, așa cum are Bibi în interviul cu psihologul american „Dr. Phil”.
Toată presa americană comentează că „a ales un psiholog pentru a-i da răspuns lui Biden”.
E vorba despre o anchetă devastatoare a jurnaliștilor isralieni, care începe cu o poveste; Haaretz descriind cumva ceea ce s-a întâmplat vineri seara-noaptea în Biroul Diviziei Gaza al IDF.
Era vineri, 6 octombrie, la scurt timp după ora 23 – o seară aproape obișnuită în sala de operațiuni. Era o atmosferă calmă, ca de sărbătoare, era Shabbatul.
În acea cameră a Diviziei Gaza IDF, care se ocupă de Fâșia Gaza, a venit un comandant care a strigat: „Ali Al Qadi se comportă suspicios” – Ali Al Qadi fiind unul dintre comandanții Hamas, un om foarte important din zona Jabalia. Mai mult, ofițerul le-a spus colegilor săi că acest comandant Hamas se pregătește pentru un atac cu oamenii săi.
Bineînțeles că informația, fiind spusă în Biroul de Operațiuni, a intrat mai sus pe lanțul de comandă, a ajuns la șeful Diviziei Gaza, șef care a spus că „este business as usual” și că acesta „este doar un antrenament de rutină al Hamas”.
După 8 ore mai târziu, în acel Birou de Operatiuni al Diviziei Gaza, Ali Al Qadi intră și ia captivi ofîțerii IDF, îi atacă – bineînțeles, știm ce s-a întâmplat în acel birou, toată presa a dat.
Cei de la IDF au reușit să-l captureze pe acel comandant Hamas după aproape o lună de la începerea războiului. Cam asta era „atmosfera de relaxare”.
Cei de la Haaretz descriu o lupta foarte dură între cei de la Divizia de Informații Militare, cei care strâng informații depsre Hamas și cei care pur și simplu planifică operațiunile, adică Comandamentul de Sud care se ocupă de Gaza.
Au tras și niște concluzii, o anchetă foarte extinsă preluată și de presa americană. Conducerea IDF a insistat să se concentreze pe capacitățile de rachetă ale Hamas. Nici nu se gândeau că cei de la Hamas ar putea să nu folosească rachete în atacul israelian. Cei de la IDF au confirmat încă din 2021 că armata e capabilă sa demoleze tunelurile cu lovituri aeriene, dar vedem că acest lucru nu s-a întâmplat nici în 2024, când a trebuit să intre la sol în Fâșia Gaza, ca să detoneze acele tuneluri ale Hamas.
Armata israeliană nu și-a dat seama că gardul care desparte Fâșia Gaza de Israel nu era impenetrabil, ba chiar vorbesc cei de la Haaretz și descriu pe larg două exerciții de antrenament făcute de IDF înainte de a termina lucrările la gardul electronic pentru a simula un posibil atac al Hamas.
Ce s-a întâmplat în aceste două exerciții?
În 2016 au introdus, au făcut o simulare a unui atac chiar cu vehicule, biciclete și planoare din Gaza. După antrenament, și-au dat seama că lipsește un plan defensiv al armatei israeliene, pentru a se confrunta cu un scenariu similar de atac.
După câteva ore, antrenamentul a fost oprit, după ce au fost descoperite erori în apărarea Israelului.
În timpul simulării, forțele israeliene, scrie Haaretz, simulau că sunt cei de la Hamas, și au ajuns în Ashdod, în nord și în sud, fără nicio reacție a apărării israeliene.
S-a mai dorit să se facă și o a doua simulare in 2019, s-au concentrat pe capacitățile cu rachete ale Hamas.
Armata israeliană a intrat în acest război cu informații care datează din 2021. Un eșec foarte puternic al întregii structuri de securitate israeliene și jurnaliștii israelieni vorbesc de aroganță, vanitate și ego, foarte mult ego, atât în leadership politic israelian, cât și în zona armatei.
Vedem azi într-un sondaj publicat de Maariv, un ziar israelian, că încrederea armatei s-a prăbușit, 70% nu mai au incredere în IDF, iar șeful, comandantul Halevi, potrivit surselor, după această ancheta și după ce s-a întâmplat pe 7 octombrie e posibil să demisioenze, iar Netanyahu va continua ofensiva în ciuda avertismentelor lui Joe Biden.
Citește și