• În proiectul privind starea de alertă sunt prevăzute şi restrângerea unor drepturi şi libertăţi, la fel ca în starea de urgenţă
  • APADOR-CH spune că trebuie să existe diferenţe esenţiale între cele două stări
  • Este foarte posibil ca şi noua lege privind starea de alertă să fie declarată neconstituţională

De frica CCR, Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege pentru starea de alertă, însă sunt restrânse aceleaşi drepturi ca în starea de urgenţă, deşi între cele două ar trebui să existe diferenţe importante, spune APADOR-CH, asociaţie pentru drepturile omului.

Proiectul de lege pentru starea de alertă arată că pot fi luate aceleaşi măsuri restrictive de drepturi şi libertăţi. Este foarte posibil ca şi noua lege care reglementează starea de alertă, să fie declarată neconstituţională tocmai pentru că ocoleşte procedura din Constituţie care permite restrângerea drepturilor într-o stare excepţională (starea de urgenţă).

„Starea de alertă poate fi privită ca un artificiu folosit pentru a permite luarea unor măsuri specifice stării de urgenţă, dar fără a mai declara starea de urgenţă. Deci, cu ocolirea procedurii prevăzute în Constituţie”, transmite APADOR-CH.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Starea de alertă trebuie reglementată diferit de cea de urgenţă cu privire la măsurile care se pot dispune pe durata ei.

„Pentru că nu este normal ca libera circulaţie, libertatea întrunirilor, dreptul la muncă, libertatea economică, dreptul la învăţătură, dreptul la viaţă privată şi restul drepturilor şi libertăţilor fundamentale să fie restrânse prin simpla voinţă a unor funcţionari din ministere şi instituţii publice”, spunse sursa citată.

Sursa foto: Profimedia