• Sâmbătă va începe reuniunea de la Jeddah, la care sunt așteptați oficiali din peste douăzeci de state.
  • Reuniunea din Arabia Saudită se va axa pe opţiuni „politice” de oprire a conflicului din Ucraina.
  • Rusia afirmă că este dispusă să participe la negocieri de pace, dar solicită Ucrainei să recunoască „noile realități teritoriale”.

Arabia Saudită a anunţat, vineri seară, că reuniunea internaţională programată în oraşul Jeddah se va concentra pe analizarea opţiunilor politice şi diplomatice” de oprire a conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina.

„Obiectivul reuniunii este găsirea unui parcurs politic de oprire a războiului din Ucraina. Vor participa consilieri pentru securitate naţională din diverse naţiuni”, a comunicat Ministerul saudit de Externe, potrivit agenţiei oficiale de presă SPA şi site-ului german Tagesschau.de.

Reuniunea de la Jeddah începe sâmbătă

Sâmbătă va începe reuniunea de la Jeddah, la care sunt așteptați oficiali din peste douăzeci de state, inclusiv reprezentanți din Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Egipt, Indonezia și Chile, precum și din cadrul Uniunii Europene.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.
MICROSOFT TRECE ÎNTR-O NOUĂ ERĂ

Pentru Germania, vor participa Jens Plötner, consilierul pentru Afaceri Externe al cancelarului Olaf Scholz, și Tjorven Bellmann, director pentru Afaceri Politice în cadrul Ministerului de Externe. Ministerul de Externe de la Beijing a anunțat că Li Hui, emisarul special al Chinei responsabil de Afaceri Euroasiatice, va fi prezent la această importantă reuniune.

Rusia a decis să nu trimită niciun reprezentant

Rusia a decis să nu trimită niciun reprezentant la reuniunea de la Jeddah, însă a anunțat că va monitoriza atent rezultatele evenimentului. Această absență a Rusiei poate afecta semnificativ relevanța rezultatelor obținute la reuniune.

Zelenski va organiza un summit pentru pace

Miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat dorința de a organiza un summit pentru pace în toamnă, considerând reuniunea din Arabia Saudită un pas în această direcție. Ucraina a prezentat în ultimele luni o serie de condiții esențiale pentru eventuala inițiere a negocierilor de pace cu Rusia, printre care se numără restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea completă a trupelor ruse și constituirea unui tribunal pentru judecarea presupuselor crime de război atribuite forțelor militare ruse. De asemenea, Kievul cere garanții de securitate suplimentare în spațiul euro-atlantic și garantarea securității centralelor nucleare.

Rusia este dispusă să negocieze pentru pace

Pe de altă parte, Rusia afirmă că este dispusă să participe la negocieri de pace, dar solicită Ucrainei să recunoască noile realități teritoriale”, făcând referire la teritoriile ocupate de forțele militare ruse.

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat că va continua eforturile pentru identificarea unei soluții de pace în Ucraina. Cu toate acestea, el subliniază că nici președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nici omologul său rus, Vladimir Putin, nu par a fi pregătiți pentru negocieri în acest moment.

Citește și: