• Scrutinul electoral din Republica Moldova a trecut pragul necesar pentru validarea alegerilor
  • O rețea de peste 600 de observatori independenți este azi cu ochii pe alegerile președintelui Republicii Moldova
  • Observatorii au raportat peste 300 de incidente
  • Mai multe incidente au avut loc la Varnița unde vin să voteze transnistrenii. Poliția a încercat să intervină ca să deblocheze drumul.

Scrutinul electoral din Republica Moldova a trecut pragul necesar pentru validarea alegerilor. Prezența este, însă, mai mică decât în 2016. Totuși, moldovenii din diaspora s-au mobilizat exemplar. Până la această oră, numărul alegătorilor a depășit cu mult numărul votanților din 2016, în primul tur. Diaspora moldoveană a format cozi la peste 40 de secții de votare. Ziua alegerilor nu a trecut fără incidente.

O rețea de peste 600 de observatori independenți este azi cu ochii pe alegerile președintelui Republicii Moldova. Despre încălcările observate până la această oră a vorbit Pavel Postică, șeful misiunii de observare Promo-LEX.

Observatorii au raportat peste 300 de incidente. Multe dintre incidente se referă la transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistriană, iar altele sunt referitoare la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Pavel Postică, șeful misiunii de observare Promo-LEX nu a constat diferențe majore între alegerile din acest an și cele din urmă cu patru ani. El menționează totuși, că la scrutinul din 2016 au fost 2.100 de observatori, ceea ce explică și numărul mai mic de incidente raportate.

Cea mai tensionată situație este în apropierea secțiilor de votare organizate pentru moldovenii în regiunea separatistă transnistreană

Sunt deschise 42 de secții de votare pentru cei din regiunea transnistrieană. În regiunea transnistriană locuiesc peste 220.000 de alegători, iar pentru ei sunt eliberate aproximativ 100.000 de buletine de vot. Imaginile de la Varnița au devenit virale.

Locuitorii din Varnița au ieșit în stradă și au încercat să oprească cetățenii moldoveni din regiunea separatistă transnistriană care au secțiile de votare în localitate. Aceste incidente nu sunt pentru prima dată. Totul a început în 2016 când cetățenii din regiunea transnistriană au putut să voteze pentru prima dată la alegerile președintelui din Republica Moldova. Atunci au votat peste 17.000 de transnistrieni.