• Conținutul înșelător generat de A.I. ar putea influența votanții din Turcia.
  • Alegerile prezidențiale de duminică reprezintă primul scrutin important care se confruntă cu această provocare.
  • Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al lui Erdogan, a vorbit perfect engleza într-o înregistrare video postată online în urmă cu două săptămâni.

Conținutul înșelător generat de inteligența artificială ar putea influența votanții, spun experții în A.I.. Alegerile prezidențiale de duminică din Turcia reprezintă primul scrutin important care se confruntă cu această provocare, scrie Cras.net.

Utilizatorii de internet turci au fost surprinși să descopere că Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al președintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile de duminică, vorbea perfect engleza într-un videoclip postat online în urmă cu două săptămâni.

Potrivit site-ului turc de verificare Teyit, care înseamnă confirmare în limba turcă, videoclipul generat de inteligența artificială nu a fost creat cu scopul de a păcăli pe nimeni.

Explozia recentă a accesului la instrumentele de inteligență artificială alimentează acest tip de situații, potrivit specialistului în deepfake Henry Ajder.

Potrivit lui Henry Ajder, specialist în deepfake, recenta explozie a accesului la instrumentele de inteligență artificială alimentează acest tip de situații.

,,Atunci când ceva conceput pentru a fi satiric este scos din context, poate fi confundat cu ceva real, mai ales dacă te adresezi unui public care are anumite prejudecăți” , a declarat el pentru presa din străinătate.

,,Persoanele celebre și politicienii sunt deosebit de expuși riscului, deoarece vorbesc mult în fața camerei, stau nemișcați și privesc direct în obiectiv. Aceasta este o formă de video mai ușor de manipulat decât dacă se mișcă și își schimbă profilul” , a explicat el.

Invadarea social media cu deepfake-uri

În aceeași zi în care a fost publicat videoclipul trucat în care vorbea în limba engleză – ceea ce i-a adus în mare parte susținători – Kilicdaroglu și-a avertizat adepții de pe rețelele sociale cu privire la un posibil amestec în alegeri.

,,Să vă jucați de-a Cambridge Analytica este peste capacitatea voastră, băieți” , le-a spus el oficialilor guvernamentali pe Twitter, referindu-se la utilizarea neautorizată a datelor personale și la campaniile țintite pe rețelele sociale pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Viitoarele voturi prezidențiale și parlamentare din Turcia ar putea pune capăt guvernării de 20 de ani a lui Erdogan și ar putea modifica peisajul politic al țării. De asemenea, acestea reprezintă una dintre primele alegeri majore care se confruntă cu A.I..

Este exact ceea ce au încercat să obțină utilizatorii de internet din Turcia. În ultimele câteva luni, Teyit a trebuit să facă față unui val de conținut falsificat și a dezmințit peste 150 de afirmații controversate legate de alegeri, dintre care opt numai pe 10 mai. Multe dintre acestea erau deepfakes concepute pentru a induce în eroare cititorii, acuzând candidații (majoritatea din opoziție) de terorism.

,,Este ușor să recunoști că acest tip de conținut este fals, dar nu și pentru oamenii care nu mai gândesc critic” , a declarat expertul turc în inteligență artificială Cem Say.

Majoritatea turcilor sunt polarizați între Erdogan și Kilicdaroglu, iar sondajele prevăd în prezent o cursă extrem de strânsă între cei doi candidați.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui în exercițiu și-a înjunghiat în mod repetat concurenții, cel mai recent la cel mai mare miting al său din Istanbul, la 7 mai, când pe ecrane a fost difuzat un montaj al videoclipului de campanie al lui Kilicdaroglu.

Versiunea deepfake l-a adăugat pe Murat Karayılan, un lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – care este catalogat de mai multe țări și de UE drept organizație teroristă – aplaudând melodia de campanie a opoziției, în timp ce versurile ,,Haideți, să mergem cu toții la vot” răsunau din difuzoare.

Într-o înregistrare video difuzată pe rețelele sociale, Erdogan a întrebat aproximativ 1,7 milioane de susținători prezenți la mitingul său: ,,Ar vota compatrioții mei naționali și locali pentru acești oameni?” , înainte de a adăuga: ,,Uitați-vă la asta, este foarte important!” .

Un alt candidat la prezidențiale, Muharrem Ince, s-a retras joi din cursă după publicarea unei presupuse înregistrări sexuale despre care a spus că este un deepfake.

,,Ceea ce am văzut în ultimele 45 de zile, nu am întâlnit în ultimii 45 de ani”, a declarat Ince în discursul său de demisie.

,,Videoclipuri false, poze false… mi-au pus chipul pe un videoclip luat de pe un site porno israelian” , a adăugat el, acuzând jurnaliștii și procurorii țării că nu l-au protejat de ,,furia calomniei” .

Experți precum Say se tem de tactici și mai agresive. ,,Deepfake-urile ar putea fi folosite în ziua alegerilor cu motivația de a descuraja oamenii să meargă la vot sau de a le influența decizia” , a spus el, adăugând că acest lucru nu ar lăsa ,,timp pentru verificare” .

Ce se poate face?

Având în vedere că progresele în domeniul inteligenței artificiale nu dau semne de încetinire, experții în dezmințire se află într-o cursă împotriva generatorilor de conținut de inteligență artificială. La fel ca în Turcia, deepfake-urile create de surse oficiale au început să-și facă loc pe scena politică din Statele Unite.

După ce președintele Joe Biden a anunțat că va candida pentru realegere, Comitetul Național Republican, care se opune, a publicat un videoclip creat de inteligența artificială care descrie un viitor distopic sub un al doilea mandat al lui Biden. Experții avertizează deja că deepfake-urile vor fi una dintre principalele provocări ale alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.

,,Partea de detectare a lucrurilor este un pic deprimantă în acest moment” , a spus Ajder. Potrivit acestuia, instrumentele care certifică proveniența conținutului sunt promițătoare, dar riscă să creeze o ierarhie mediatică: dacă un conținut real nu este certificat, ,,oamenii îl pot respinge ca fiind fals atunci când este convenabil” , a explicat el. Recomandarea sa este de a rămâne la sursele media care sunt bine cunoscute și care pot face fact-checking.

Acest lucru este foarte dificil în Turcia, unde 90 la sută din mass-media națională se află sub controlul guvernului. Acest lucru – combinat cu o lege din octombrie 2022 care vizează limitarea ,,dezinformării” – înseamnă că foarte puține surse de informare relatează efectiv despre deepfakes în Turcia.

Anadolu, agenția de știri a guvernului turc, a fost acuzată că a ascuns rezultatele alegerilor pentru primăria Istanbulului din 2019, câștigate de opoziție, iar luna aceasta, un raport al misiunii de observare a alegerilor a OSCE a ridicat îngrijorări cu privire la imparțialitatea organismului de reglementare a mass-media din țară, RTÜK.

Cu doar câteva zile înainte ca națiunea să se îndrepte spre urne, seria post-electorală a publicației independente turcești 140journos este probabil cea mai puternică pentru a-și imagina ce ar putea urma – și aici, din nou, cu ajutorul inteligenței artificiale. Publicată în martie cu ajutorul generatorului de imagini cu inteligență artificială Midjourney și al generatorului de text cu inteligență artificială ChatGPT, aceasta oferă două narațiuni pentru viitorul Turciei.

Prima poveste îl înfățișează pe un Erdogan învins și pensionat. ,,La început, a fost un pic dificil. Cu toate acestea, în timp, am profitat de ocazie pentru a petrece mai mult timp cu familia mea, pentru a fi mai aproape de natură și pentru a petrece mai mult timp pentru mine însumi” , spune un robot care îl întruchipează pe politician, în timp ce fotografii cu el luând ceaiul într-un halat ilustrează postarea.

În cealaltă variantă, Erdogan nu a renunțat niciodată la putere, iar Turcia a devenit un imperiu de tip Războiul Stelelor, care are ca scop ,,construirea păcii universale”.

La întrebarea ,,Care au fost cele mai mari provocări în obținerea acestui succes?” , A.I. care îl imită pe Erdogan răspunde: ,,Una dintre cele mai mari provocări a fost să ținem pasul cu noua ordine a lumii și a universului, să urmărim îndeaproape evoluțiile tehnologice și să ne adaptăm în mod constant la ele” – o aluzie la provocarea cu care se confruntă acum toți politicienii cu A.I..

Citește și

FOTO. Rihanna a participat la o ședință foto neobișnuită. Vezi în ce ipostaze s-a fotografiat artista

Un magnat rus dă în judecată guvernul britanic pentru returnarea unui superiaht de 48 de milioane de dolari

Egiptenii au făcut un documentar despre „adevărata Cleopatra” care să rivalizeze cu serialul Netflix