- Ion Cristoiu a dezbătut în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.
- Ion Cristoiu: „Absenteismul este vot împotriva regimului. Sunt oameni care nu s-au dus la vot pentru că nu mai erau convinși, dar nici nu mai credeau în PSD”.
- Ion Cristoiu: „Bătălia începe să fie riscantă pentru gruparea prezidențială”.
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că votul din 6 decembrie a fost un vot de furie exprimat de mai multe părți din electorat care nu s-au mai regăsit în celelalte partide și s-au îndreptat către AUR, care, deocamdată, e o stare de spirit, nu un partid.
Ion Cristoiu mai spune că votanții AUR au votat de fapt împotriva aroganței ciocoiești a actualei puteri, iar PNL este victima președintelui Iohannis, care printr-o grupare din partid, încearcă să facă jocuri subterane în perspectiva desemnării premierului și formării noului Guvern.
Ion Cristoiu: „La 6 decembrie a fost vot de furie. Oamenii au votat cu acel partid care era cel mai radical”
Ion Cristoiu: „La 6 decembrie a fost vot de furie. Asta este principala caracteristică. O parte din electorat nu s-a dus la vot. Era furios dar zicea <bă, dacă mă duc la vot trebuie să votez cu cineva>. Nu vrea.
Absenteismul este vot împotriva regimului. Sunt oameni care nu s-au dus la vot pentru că nu mai erau convinși, dar nici nu mai credeau în PSD. Și-atunci oamenii s-au dus la vot. Eu m-am hotărât pe drum, eu am zis că găsesc eu acolo.
Am votat Pro România, mă rog, am pierdut. Și când au ajuns, oamenii au zis: PSD, mm, nu am încredere. Și știți de ce? PSD-ul era și el lingușitor cu puterea. Nici el nu a fost radical. De asta nu a avut 40%. Oamenii au votat cu acel partid care era cel mai radical”.
Ion Cristoiu: „AUR nu e încă partid, e o stare de spirit”
Ion Cristoiu: „AUR a unit toate grupările din electorat pe toate temele: a unit electoratul radical care a văzut că e batjocorită biserica, faptul că PSD, PMP, niciun partid nu a luat apărarea Bisericii. O altă parte de electorat a fost cu măsurile de restricție.
A fost o grupare uriașă PSD a fost de acord, PNL, PMP, Pro România, nu și atunci a zis mă duc la ăștia. Eu vă spun cum s-a alcătuit din bucăți. E o problemă a partidului ăsta.
El încă nu e partid. Deocamdată trebuie să armonizeze toate bucățile. Este o stare de spirit, nu e încă partid. Adică oamenii nu s-au dus <bă, mă duc să votez Alianța pentru că ne promite fericirea>. Nu. Din acest moment e problema liderilor. Ei trebuie să gestioneze să-l facă partid. Ei au beneficiat de un vot negative. Votul acesta negativ trebuie transformat în vot pozitiv.
A fost o grupare uriașă față de umilirea noastră ca națiune, față de comportamentul la Bruxelles, de exagerările puterii în raport cu puterile garante. O parte a fost nemulțumit de faptul că sunt subiecte interzise- legionarii, mareșalul Antonescu. În aceste condiții a fost un vot de furie”.
Ion Cristoiu: „Ăștia de la putere, ca toate partidele de dreapta, sunt singuri la nevastă”
Ion Cristoiu: „Cel mai important, toate aceste grupări, care au votat cu AUR, au votat totuși împotriva aroganței ciocoiești a actualei puteri. Nu am întâlnit în perioada postdecembristă un regim, ca regimul Iohannis, mai arogant. Culmea, regimurile pesediste luaseră frica. Dacă scriai ceva în presa, imediat ieșea.
Uitați-vă la diferența între Firea și Nicușor Dan, uitați-vă la Clotilde Armand, da? Ei erau deja un partid care știa deja că e ciumă. Ăștia de la putere, ca toate partidele de dreapta, cum e expresia aia populară, sunt singuri la nevastă. Nu au dat înapoi.
Nu există nicăieri în lume, nu am întâlnit eu în 50 de ani de presă un regim care, dacă greșește, să nu dea înapoi, să nu sancționeze, să nu sacrifice”.
Ion Cristoiu: „Democrația este un teatru. De aia e și cel mai bun din toate”
Ion Cristoiu: „Democrația este un teatru. De aia e și cel mai bun din toate. Și anume, poporul vrea ca tu, dacă îți cere să te dezbraci în pielea goală te dezbraci în pielea goală. Ăsta-i poporul.
Rămâne un mare mister de ce decorata (n.r Gabriela Cenușă, asistenta ministrului de Interne Marcel Vela) nu a renunțat la decorație. Peste tot în lume, domnișoara respectivă era obligată de Vela, de cine vreți, să renunțe.
Dă-o dracului, că nu renunța la postul ei. Nu, și-atunci românii au zis: stai mă puțin că noi avem o problemă cu ăștia. Ăștia ne belesc, iertați-mi expresia, adică chiar în halul ăsta?”
Ion Cristoiu: „PNL este victima lui Klaus Iohannis. Candidații PNL au luat cartofi în cap”
Ion Cristoiu: „PNL este victima lui Klaus Iohannis. Eu aveam semnale după închiderea piețelor din provincie, de la candidați PNL care au luat cartofi în cap, li s-a dat cu cartofi în cap. Erau înnebuniți, înnebuniți. Se duceau prin orașe mici și îi alega lumea prin oraș.
Au sunat la București toți, domne e o nebunie, cum ne închide piețele? Erau în campanie, se duceau în oraș și îi scuipa lumea, fizic. Orban este un politician vechi, hârșâit, dar dăduse dispoziție ăla de la Cotroceni.
Biserica, totuși marea majoritate a candidaților sunt în comunități locale în care Biserica își are locul ei. Și suna la centru. Domnule, nu, avem indicație de la Cotroceni că vrem să câștigăm electoratul USR-PLUS. Normal era să facă o analiză”.
Ion Cristoiu: „Klaus Iohannis a descoperit deodată că e președinte”
Ion Cristoiu: „A spus președintele pe 4 decembrie că el va conduce personal coagularea forțelor de dreapta? A spus? A spus.
Asta însemna că se va implica în negocieri. L-a chemat pe Orban la Cotroceni și a schimbat foițele? L-a chemat pentru că noi nu am văzut filmarea dar a venit domnul Orban și ne-a povestit că l-a pus pe Cîțu.
În ce calitate? Nu a zis că nu intervine? Președintele ce treabă avea să-l pună el pe Cîțu? După asta, înainte de a pleca la Bruxelles, i-a chemat pe liderii partidelor de centru dreapta?
L-a sunat pe Kelemen Hunor și l-a chemat la Cotroceni să stea de vorbă? Deci s-a implicat. Și deodată, acum descoperă că e președinte. Nu cred că s-a uitat la ce spun eu. Și-a dat seama că el principalul vinovat”.
Ion Cristoiu: „Președintele și-a dat seama că a mai pierdut o dată alegerile”
Ion Cristoiu: „Asta e atitudinea corectă. Nu el (n.r. președintele Iohannis) l-a propus pe Cîțu? Că el lucrează acum pe dedesubt, influențează pe ăla și pe ăla ca Orban să nu fie propus e altceva. Presupun. Dar, din punct de vedere oficial, ca istoric al clipei, e corect, așa trebuia să facă de la început: ăia să se adune, să discute”.
Toată această săptămână, președintele și-a dat seama că a mai pierdut o dată alegerile. Te-ai fi așteptat ca măcar într-o virgulă să dea un semnal. Marți noaptea s-a întîmplat în felul următor: domnul Ludovic Orban s-a dus la negocieri cu USR-PLUS și l-a așteptat acolo gruparea prezidențială din partid – Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, să-l ia la întrebări.
Din câte știu, toți au încercat să-l sune pe președinte. De aia acum Iohannis le-a dat un semnal. Și și-a închis telefonul. S-a făcut 10, 11, 12 și președintele nu răspundea. Și ne-a dat răspunsul acum, că nu se mai vâră în negocieri. Gruparea Rareș, ați văzut pe ce mizează? Pe telefonul președintelui. Ce a zis președintele acum? Că nu se mai bagă. Păi și ce înseamnă asta pentru grupare? Bătălia începe să fie riscantă pentru gruparea prezidențială”.