• Iranul organizează primele alegeri de la protestele antiguvernamentale din 2022.
  • Mulți iranieni sunt reticenți în a vota sau aleg să nu voteze.
  • Se așteaptă ca prezența la vot să fie scăzută, de 41% pentru alegerile parlamentare.

În Iran se votează, țara organizând primele alegeri de la protestele antiguvernamentale din 2022. Alegerile de vineri sunt văzute ca un test crucial de legitimitate și de sprijin național pentru conducerea Iranului – dar se așteaptă o prezență scăzută la vot, scrie BBC.

Apatia alegătorilor rămâne ridicată în urma unei perioade de neliniște după moartea unei tinere reținute de poliția morală pentru că purta un hijab „necorespunzător”. Peste 61,2 milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota.

Vineri au loc două scrutine separate: unul pentru alegerea următorilor membri ai parlamentului și altul pentru alegerea membrilor Adunării Experților. Adunarea selectează și supraveghează cea mai puternică figură și comandant-șef al Iranului, liderul suprem – care ia decizii cheie în probleme importante pentru alegători, cum ar fi libertățile sociale și condițiile economice.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Joi, actualul lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei – care deține această funcție de peste trei decenii – a încurajat alegătorii să voteze. Abținerea de la vot „nu ar rezolva nimic”, a spus el. În perioada premergătoare alegerilor, mass-media de stat a încercat să încurajeze votul și să stârnească entuziasm prin difuzarea a zeci de emisiuni speciale despre alegeri și prin crearea de noi canale.

Cu toate acestea, se așteaptă ca prezența la vot să fie scăzută, o agenție de votare legată de stat estimând o prezență la vot de 41% pentru alegerile parlamentare – care, dacă este corectă, va fi cea mai scăzută prezență la vot din ultimele 12 scrutine de acest tip.

Mulți iranieni sunt reticenți în a vota – sau aleg să nu voteze – în urma protestelor în masă din 2022, care au fost declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

În urma represiunii dure a protestatarilor din Iran, sute de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost rănite. Mulți au fost arestați și au rămas în închisoare – iar în unele cazuri, au primit pedeapsa cu moartea. De atunci, atmosfera politică și socială din Iran a devenit mai represivă, iar publicul a devenit și mai nemulțumit de guvern.

În acest an, un număr record de 15.200 de candidați au fost aprobați pentru a candida pentru cele 290 de locuri la alegerile parlamentare – dar numai 30 au fost din tabăra reformistă. Reformiștii au descris alegerile ca fiind „lipsite de sens, necompetitive, nedrepte și ineficiente în administrarea țării”.

Joi, purtătorul de cuvânt al SUA, Matthew Miller, a declarat că un „număr mare de iranieni” nu se așteaptă ca alegerile să fie libere și corecte. „Lumea știe de mult timp că sistemul politic iranian se caracterizează prin sisteme administrative, judiciare și electorale nedemocratice și netransparente”, a adăugat el.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 08:00 și se preconizează că vor rămâne deschise timp de 10 ore – deși la alegerile anterioare timpul de vot a fost prelungit până la miezul nopții în unele cazuri.

Citește și