• Statele Unite au început să efectueze lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria.
  • „Numeroase avioane, inclusiv bombardiere B-1, trimise din Statele Unite, au fost implicate în această operaţiune, trăgând peste 125 de muniţii ghidate de precizie în decurs de aproximativ 30 de minute”.
  • Facilităţile vizate au inclus centre de comandă şi control, precum şi clădiri de cartier general şi centre de informaţii, instalaţii de depozitare a rachetelor, dronelor şi facilităţi logistice.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat: „Forţele militare americane au lovit peste 85 de ţinte la şapte locaţii utilizate de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran şi de grupurile militante pe care le sponsorizează. Trei dintre aceste locaţii se află în Irak. Patru dintre ele se află în Siria”.

„Numeroase avioane, inclusiv bombardiere B-1, trimise din Statele Unite, au fost implicate în această operaţiune, trăgând peste 125 de muniţii ghidate de precizie în decurs de aproximativ 30 de minute”.

Facilităţile vizate au inclus centre de comandă şi control, precum şi clădiri de cartier general şi centre de informaţii, instalaţii de depozitare a rachetelor, dronelor şi facilităţi logistice. Aceste ţinte au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi incontestabile că au avut legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune, conform Sky News.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ştire iniţială

Atacurile au venit ca răspuns la un atac cu dronă efectuat duminică de militanţi susţinuţi de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, care a ucis trei membri ai serviciilor americane şi a rănit alţi peste 40 de oameni.

Ele au venit la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu membrii familiilor soldaţilor ucişi în Iordania. Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra miliţiilor susţinute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal asupra depozitelor de arme sau a facilităţilor de antrenament.

SUA încearcă să descurajeze alte atacuri, dar să evite un conflict la scară largă cu Iranul. Administraţia Biden a semnalat că ar putea exista acţiuni suplimentare în zilele următoare; secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi „pe mai multe niveluri”.

Citește și: