- Ministerul francez al Apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele două ţări au comandat la sfârşitul anului trecut 700 de rachete Aster.
- Kievul a cerut Italiei şi Franţei să îi furnizeze sistemul de apărare antirachetă SAMP-T.
- Crosetto a declarat că un viitor pachet de ajutor militar italian, pregătit în prezent de guvernul Meloni, va include probabil „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete”.
Italia este pe punctul de a-şi uni forţele cu Franţa şi de a furniza Ucrainei un sistem de apărare antirachetă de ultimă generaţie, în timp ce premierul de dreapta al ţării, Giorgia Meloni, încearcă să îşi afirme sprijinul pentru Kiev.
Într-un interviu, ministrul apărării, Guido Crosetto, a declarat că Roma s-a angajat să satisfacă solicitările Ucrainei de arme pentru a-şi consolida apărarea, potrivit Financial Times.
Kievul a cerut Italiei şi Franţei să îi furnizeze sistemul de apărare antirachetă SAMP-T pentru a ajuta la protejarea infrastructurilor critice şi a oraşelor împotriva barajului regulat de rachete ruseşti care lovesc Ucraina.
Crosetto a declarat că un viitor pachet de ajutor militar italian, pregătit în prezent de guvernul Meloni, va include probabil „arme de apărare împotriva atacurilor cu rachete”. El a refuzat să ofere detalii, citând politica de lungă durată a Italiei de a păstra secrete detaliile ajutorului său militar pentru Kiev. Dar a spus că orice decizie privind apărarea aeriană va fi luată împreună cu Parisul.
Deşi detaliile nu au fost confirmate, este de aşteptat ca Italia să furnizeze lansatoarele de rachete, în timp ce Franţa ar urma să furnizeze rachetele. Ministerul francez al Apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele două ţări au comandat la sfârşitul anului trecut 700 de rachete Aster, care sunt utilizate de acest sistem.
„Italia va răspunde solicitărilor care au fost făcute de Ucraina în limitele posibilităţilor sale şi a mijloacelor pe care le are”, a declarat Crosetto. „Vom oferi tot ceea ce putem oferi fără a pune în pericol apărarea italiană. Ucraina şi aliaţii noştri vor fi mulţumiţi de acest lucru”.
„Dacă încetăm să ajutăm Ucraina, probabil, în nu ştiu cât timp, Rusia ar cuceri toată Ucraina”, a declarat Crosetto. „Am avea tancuri ruseşti la graniţa cu ţările europene”.
Occidentul trebuie să sprijine armata ucraineană
Cu toate acestea, în ciuda faptului că Occidentul şi-a intensificat furnizarea de arme către Ucraina, Crosetto şi-a exprimat pesimismul cu privire la perspectivele Kievului de a-şi recâştiga tot teritoriul capturat, având în vedere disponibilitatea lui Putin de a absorbi pierderi masive pentru a păstra câştigurile.
„Cred că Putin ar fi dispus să îşi sacrifice toţi tinerii pentru a nu se retrage mai mult decât s-a retras deja până acum”, a declarat Crosetto.
Dar Crosetto a spus că eşecul Occidentului de a sprijini armata ucraineană ar fi un semnal periculos că ţările occidentale nu mai sunt capabile să „garanteze respectarea regulilor internaţionale” şi că naţiunile necinstite şi alţi actori vor putea să facă ce vor.
„S-a întâmplat deja în Afganistan”, a spus Crosetto. „Dacă s-ar întâmpla în inima Europei, ar fi sfârşitul Occidentului”.