• Javier Milei interzice limbajul care include genul în documentele oficiale.
  • „Limba care acoperă toate sectoarele este cea pe care o folosim noi este limba castiliană, este spaniola”.
  • De la venirea la putere anul trecut, Milei a urmărit teme conservatoare de război cultural.

Președintele Argentinei, Javier Milei, a interzis limbajul care include genul în toate documentele oficiale și în administrația publică, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției, în timp ce libertarul de extremă dreapta continuă să își pună în aplicare agenda conservatoare din punct de vedere social, scrie CNN.

Interdicția va interzice „limbajul incluziv și tot ceea ce este legat de perspectiva de gen în întreaga administrație publică națională”, a declarat Manuel Adornis, purtătorul de cuvânt al Casei Rosada, în conferința de presă zilnică.

Spaniola este o limbă definită în funcție de gen, în care majoritatea substantivelor primesc o terminație masculină „o” sau o terminație feminină „a”. În efortul de a crea un limbaj care să includă genul în țările vorbitoare de limbă spaniolă, a existat un impuls pentru a folosi „x”, „e” sau „@” pentru a crea substantive general-neutre în loc de a folosi „o” sau „a”. De exemplu, termenul neutru din punct de vedere al genului „Latinx”, spre deosebire de masculinul „Latino” sau de femininul „Latina”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Adornis a respins argumentul conform căruia limbajul care include genul acoperă toate sectoarele demografice ale societății, spunând că „limba care acoperă toate sectoarele este cea pe care o folosim noi este limba castiliană, este spaniola”, a spus el. Perspectivele de gen au fost folosite ca un instrument politic, a spus purtătorul de cuvânt.

Dezbaterea în jurul limbajului neutru din punct de vedere al genului a devenit un paratrăsnet în războaiele culturale din cele două Americi, Milei fulgerând anterior împotriva „ideologiei de gen” – un termen care a câștigat proeminență în ultimii ani în rândul conservatorilor sociali care se opun drepturilor LGBTQ.

Schimbarea vine după ce Argentina a devenit prima țară din America Latină care a permis o opțiune diferită în câmpul „gen” din documentele de identitate. În 2021, guvernul fostului președinte Alberto Fernández a anunțat un nou Document Național de Identitate pentru persoanele nonbinare, care stabilește terminologia „x” în câmpul de gen pentru DNI modificat și pașapoarte.

De la venirea la putere anul trecut, Milei a urmărit teme conservatoare de război cultural. Săptămâna trecută, guvernul său a anunțat închiderea agenției antidiscriminare, afirmând că Ministerul Justiției îi va absorbi funcțiile.

Citește și