• Jill Biden va participa sâmbătă la încoronarea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.
  • Niciun prezidențiabil al Statelor Unite nu a participat vreodată la încoronarea unui monarh britanic.
  • Președintele Biden a primit unele critici pentru că a lipsit de la încoronare.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va participa sâmbătă, la Londra, la încoronarea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, scrie Star Tribune.

Regatul Unit îl invitase pe președintele Joe Biden, dar acesta l-a informat pe Charles că prima doamnă, împreună cu o delegație diplomatică, va participa la încoronare.

Niciun prezidențiabil al Statelor Unite nu a participat vreodată la încoronarea unui monarh britanic. Președintele de atunci, Dwight Eisenhower, a trimis o delegație sub conducerea unui trimis diplomatic pentru a asista la încoronarea regretatei regine Elisabeta a II-a în 1953.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Cea mai recentă misiune a lui Jill Biden în Marea Britanie

„În drum către Marea Britanie pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea – prima în 70 de ani!”, a scris Prima Doamnă Jill Biden într-o postare pe Twitter, joi, 4 mai. „Este o onoare să reprezint Statele Unite la acest moment istoric și să sărbătorim relația specială dintre țările noastre.”

Soții Joe și Jill Biden au fost ultima dată împreună la Londra în septembrie anul trecut, pentru înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, eveniment la care au participat numeroși șefi de stat și monarhi ai zilelor noastre.

Jill avea doar doi ani când Elisabeta a fost încoronată în iunie 1953. Regina a deținut tronul timp de șapte decenii, până la moartea sa, în septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani.

Soția președintelui american va petrece o parte a zilei de vineri la reședința oficială a premierului britanic, pentru a se întâlni pentru prima dată cu Akshata Murty, soția prim-ministrului Rishi Sunak. 

Prima Doamnă va face o oprire și la Ambasada SUA, pentru a saluta personalul și familiile acestora, înainte de a-și încheia ziua la o recepție pe care Regele Charles al III-lea o găzduiește la Palatul Buckingham.

Critici nejustificate la adresa lui Biden pentru că a lipsit

Președintele Biden a primit unele critici pentru că a lipsit de la încoronare. Niciun președinte american nu a participat vreodată la încoronarea monarhului britanic.

Primele Doamne le țin adesea locul președinților atunci când aceștia nu pot fi prezenți.

,,Într-adevăr, președinții americani au tendința de a evita ceremoniile regale de orice fel. Biden a participat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a în septembrie 2022, dar aceasta a fost în mare măsură excepția, nu regula” , a remarcat Arianne Chernock, profesor de istorie la Universitatea din Boston, într-un articol pentru The Conversation.

Primele doamne din SUA și familia regală britanică

Cele mai multe prime doamne din epoca modernă, inclusiv Jill Biden, s-au întâlnit cu membri ai familiei regale britanice, deoarece regretata regină s-a întâlnit cu fiecare președinte american de la Eisenhower încoace, cu excepția lui Lyndon Johnson.

Biden a fost al 13-lea și ultimul lider american care s-a întâlnit cu regina. S-au văzut când a vizitat Anglia în 2021 împreună cu soția sa pentru a participa la un summit al liderilor mondiali din G7. La acea vreme, regina i-a invitat și pe Biden să ia ceaiul cu ea la Castelul Windsor.

Jill Biden a declarat pentru The Associated Press într-un interviu telefonic după moartea reginei că a sta în sufrageria ei a fost ca și cum ar fi fost cu bunica sa.

,,A fost doar un moment foarte special cu o femeie foarte specială”. , a spus Jill Biden.

Mâine, 6 mai, peste 2.000 de oaspeți de seamă se vor aduna la catedrala Westminster Abbey pentru încoronarea Regelui Charles, una programată să înceapă la ora locală 11 (13 ora României).

Citește și

ChatGPT are propriile patru scenarii apocaliptice. Cum ar putea sfârși omenirea

Mama lui Jennifer Lopez a știut întotdeauna că fiica ei și Ben Affleck se vor împăca: „M-am rugat timp de 20 de ani”

Călătorii în timp record până în Dubai. Europa intră în cursa avioanelor hipersonice