Joe Biden, la întâlnirea cu premierul israelian: „Sunt revoltat și trist pentru ce s-a întâmplat la spital. A fost comis de inamic, nu de voi”

U.S. President Joe Biden holds a bilateral meeting with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu on the sidelines of the 78th U.N. General Assembly in New York City, September 20, 2023. REUTERS/Kevin Lamarque

Premierul israelian l-a salutat pe Biden și i-a mulțumit pentru sprijinul fără precedent și „claritatea morală” pe care SUA le-a acordat Israelului. „Ești un prieten adevărat. Și este un lucru grozav că un prieten ca tine vine în Israel în acest moment. Vorbesc în numele tuturor cetățenilor Israelului: vă mulțumesc, domnule președinte, că sunteți alături de noi”, i-a transmis Netanyahu lui Biden.

Revenind la atacul de aseară asupra spitalului din Gaza, Joe Biden i-a spus premierului israelian că „se pare” că atacul asupra spitalului a fost „făcut de cealaltă echipă”. Biden s-a declarat „profund întristat și indignat” de incident. „Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost făcut de cealaltă echipă, nu de dumneavoastră. Dar sunt mulți oameni care nu sunt siguri, așa că trebuie să depășim o mulțime de lucruri”.

Biden va cere Congresului un pachet de apărare „fără precedent” pentru Israel

Biden îi laudă acum pe primii respondenți israelieni care au lucrat pentru a-i ajuta pe cei prinși și răniți în luptele dintre Israel și Hamas. El vorbește despre „soldații pensionați care aleargă din nou în pericol” și despre „medicii civili” care execută misiuni de salvare.

„Statul Israel s-a născut pentru a fi un loc sigur pentru poporul evreu din lume”, spune președintele american, adăugând că, dacă țara nu ar exista astăzi, „ar trebui să o inventăm”. El spune că, deși poate nu se simte acest lucru în acest moment, Israelul „trebuie să fie din nou” un loc sigur pentru poporul evreu și promite că SUA va face „tot ce ne stă în putere” pentru ca acest lucru să se întâmple.

Biden continuă spunând că, în cursul acestei săptămâni, va cere Congresului SUA un pachet de apărare a Israelului „fără precedent”.

Netanyahu: „Lumea civilizată trebuie să se unească pentru a învinge Hamas”

Netanyahu a ținut să precizeze că „lumea civilizată trebuie să se unească pentru a învinge Hamas”, la fel cum a făcut-o și în cazul Isis. „Vom învinge Hamas și vom elimina această amenințare teribilă din viețile noastre”, continuă premierul israelian, spunând că nu este doar de dragul țării sale, ci al tuturor.

El îl numește pe Biden un „prieten adevărat” și laudă decizia sa „profund emoționantă” de a vizita Israelul în timpul războiului. „Știu că vorbesc în numele poporului israelian când vă mulțumesc”, adaugă el înainte ca Biden să înceapă să vorbească.

Biden: Israelul nu trăiește după regulile teroriștilor

El spune acum că Israelul este un stat evreiesc, dar, la fel ca SUA, este și o democrație care nu „trăiește după regulile teroriștilor, ci după regulile legii. Când izbucnește un conflict, Israelul trăiește după legea războaielor”. El spune că acest lucru îl diferențiază de teroriști, deoarece ei cred în demnitatea fundamentală a fiecărei vieți umane.

„Nu poți renunța la ceea ce te face să fii cine ești”, spune el. „Dacă renunți la asta, atunci teroriștii câștigă”, adaugă el.

Președintele american spune că poporul palestinian „suferă și el foarte mult” și vorbește despre palestinienii care și-au pierdut viața. Populația din Gaza are nevoie de hrană, apă, medicamente și adăpost, a spus el, precizând că este esențial ca ajutorul să ajungă la civili și nu la Hamas.

Citește și

Exit mobile version