• Președintele SUA, Joe Biden, recunoaște genocidul asupra armenilor
  • Joe Biden: „Statele Unite îi omagiază pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început acum 106 ani”
  • Administraţia Recep Tayyip Erdogan respinge vehement la decizia SUA

Statele Unite consideră în mod formal crimele sistematice comise de Imperiul Otoman împoriva armenilor, la începutul secolului XX, drept acte de „genocid”, conform declaraţiilor preşedintelui Joseph Biden.

„Statele Unite îi omagiază pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început acum 106 ani. Enunţăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a atribui vina, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va repeta niciodată”, a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Associated Press. Anunţul a fost făcut în Ziua de Comemorare a Genocidului Armean.

Congresul SUA a adoptat în decembrie 2019 o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care a atras reacţia vehementă a Turciei. Imediat după decizia Congresului, Administraţia Donald Trump anunţase că menţine poziţia de a nu recunoaşte genocidul otoman împotriva poporului armean.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Prin poziţia asumată sâmbătă, Joseph Biden onorează o promisiune din campania electorală, recunoscând că evenimentele iniţiate în anul 1915 au fost un efort sistemic deliberat de eliminare a etnicilor armeni. Joseph Biden a argumentat în campania electorală că evitarea recunoaşterii genocidului asupra armenilor ar putea permite repetarea unor astfel de atrocităţi în viitor. Potrivit istoricilor, aproximativ două milioane de armeni au fost deportaţi, iar circa 1,5 milioane au fost omorâţi în cursul atrocităţilor denumite „Metz Yeghern”.

„Recunoaşterea genocidului armean este importantă nu doar pentru comemorarea celor 1,5 milioane de victime nevinovate, ci şi pentru evitarea repetării unor astfel de crime„, a declarat premierul Armeniei, Nikol Pashinyan.

Reacția administrației Recep Tayyip Erdogan

Însă Administraţia Recep Tayyip Erdogan a reacţionat vehement la decizia SUA. „Respingem şi denunţăm în termenii cei mai puternici poziţia preşedintelui SUA faţă de evenimentele din anul 1915, o decizie luată sub presiunile cercurilor radicale armene şi ale grupurilor antiturce”, a transmis Ministerul turc de Externe. „Cuvintele nu pot schimba istoria şi nu o pot rescrie. Turcia respinge total poziţia SUA”, a afirmat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe Joseph Biden că repetă „calomniile grupurilor a căror unică agendă este să fie ostile faţă de Turcia”. „Îi recomandăm preşedintelui SUA să vadă propria istorie şi actualitatea„, a declarat Ibrahim Kalin.

Precedentele Administraţii de la Washington au evitat să recunoască genocidul armean din cauza riscurilor amplificării tensiunilor cu Turcia, aliat în cadrul NATO şi o putere influentă în Orientul Mijlociu.

Joseph Biden a vorbit vineri cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Un oficial de la Washington declarase sub protecţia anonimatului că Joseph Biden l-a informat pe Recep Tayyip Erdogan despre intenţia de a recunoaşte genocidul otoman asupra armenilor. Casa Albă a comunicat doar că Joseph Biden l-a informat pe omologul său turc că vrea îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale şi „gestionarea în mod eficient a disensiunilor”.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt marcate de o serie de crize. Washingtonul a contestat decizia Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400, a denunţat operaţiunile turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei şi susţinerea pe care Turcia a oferit-o Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia.