• Judecătorul Tanya Chutkan a suspendat temporar ordinul de restricție impus lui Donald Trump în cazul de presupusă interferență electorală federală, la cererea avocaților lui, pe durata procesului de apel.
  • Biroul avocatului special, Jack Smith, are termen până miercuri să răspundă la cererea lui Trump, iar echipa de apărare va avea apoi trei zile pentru a răspunde la documentul depus de procurori.
  • Avocații lui Trump susțin că ordinul impune o restricție prea largă asupra discursului politic, aducând prejudicii ireparabile drepturilor sale conform Primului Amendament.

Judecătorul care supraveghează cazul de presupusă interferență electorală federală împotriva lui Donald Trump a ridicat temporar parțial ordinul de restricție impus fostului președinte la începutul săptămânii. Judecătoarea de district americană Tanya Chutkan a suspendat vineri ordinul emis luni, la cererea avocaților lui Trump, care au solicitat revocarea temporară a hotărârii anterioare în timp ce fac apel în acest caz, scrie NBC News.

Termene pentru răspunsuri

Judecătoarea a dat biroului avocatului special, Jack Smith, până miercuri, să depună un răspuns la cererea lui Trump. Apărarea va avea apoi trei zile pentru a răspunde la documentul depus de procurori. În perioada aceasta, directivele din ordinul de luni privind restricțiile de acces la informații nu vor fi valabile.

Biroul avocatului special nu a făcut nicio declarație vineri seara.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Decizia lui Chutkan a venit după o audiere de luni, în care echipa lui Smith a argumentat că un ordin restrâns era necesar pentru a „proteja integritatea procesului și a juriului”. Ordinul a fost oficializat într-o decizie scrisă marți, în care s-a constatat că „mărturiile incontestabile citate de guvern demonstrează că, atunci când inculpatul a atacat public persoane, inclusiv în chestiuni legate de acest caz, acele persoane sunt în consecință amenințate și hărțuite”.

Argumente împotriva restricției

Avocații lui Trump au susținut vineri, într-un document adresat judecătoarei, că ordinul ei „impune o restricție prea largă, bazată pe conținut, asupra discursului politic fundamental al principalului candidat la președinție”. Aceștia au argumentat că Trump, care se declară nevinovat în acest caz, ar suferi un „prejudiciu ireparabil” la adresa drepturilor sale în temeiul Primului Amendament dacă ordinul ar fi fost menținut în timpul procesului de apel.

Chutkan observase în hotărârea sa că aceasta nu îi interzice lui Trump să „critice guvernul în general, inclusiv actuala administrație sau Departamentul de Justiție”, sau afirmațiile sale potrivit cărora „urmărirea sa penală este motivată politic; sau declarațiile care critică platformele de campanie sau politicile actualilor rivali politici ai inculpatului, cum ar fi fostul vicepreședinte Pence”.

Avocații lui Trump au declarat în dosarul lor de vineri că ordinul de interdicție a fost prea constrângător.

„Martorii pe care terții care îl ascultă pe președintele Trump ar fi intimidat – fostul vicepreședinte Pence, fostul procuror general Barr și fostul președinte al Statului Major Întrunit Mark Milley – sunt personalități publice de nivel extrem de înalt care au intrat în mod voluntar în arena publică și au invitat tăișul dezbaterii publice prin faptul că l-au criticat în mod deschis pe președintele Trump”, au susținut avocații săi.

Alte ordine de tăcere ale lui Trump

Aceasta nu este prima dată când Trump este lovit de un ordin de tăcere.

Judecătorul din New York care supervizează procesul civil de fraudă împotriva lui Trump și a companiei sale a impus un ordin de interdicție mai restrâns care îi interzice fostului președinte să facă comentarii sau să posteze pe rețelele de socializare despre personalul instanței, după ce acesta a sugerat într-o postare online că grefierul judecătorului avea o relație cu liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, D-N.Y.

Trump a retras postarea, dar judecătorul a aflat joi seară că aceasta se afla încă pe site-ul de campanie al lui Trump. Judecătorul l-a amendat pe Trump cu 5.000 de dolari și a amenințat că îl va încarcera pentru orice viitoare încălcări, „fie că sunt intenționate sau nu”.

Avocații lui Trump, care a negat orice abatere în cazul de fraudă, au declarat că postarea de pe rețelele de socializare despre avocatul a fost lăsată din greșeală pe site-ul campaniei. Un purtător de cuvânt al lui Schumer a calificat anterior postarea lui Trump drept „ridicolă, absurdă și falsă”, adăugând că senatorul nu o cunoaște pe grefieră.

Citește și