• Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un, pregătește primul satelit de spionaj.
  • Acesta consideră necesară construirea unei astfel de inovații, pentru că țara lui poate colecta mai multe informații.
  • Liderul nord-coreean îl numește „satelitul de recunoaștere militară numărul unu”.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că țara sa a construit primul satelit militar de spionaj și că intenționează să îl lanseze la o dată neprecizată, a relatat miercuri presa de stat, scrie AP News.

Testele anterioare cu rachete au demonstrat despre Coreea de Nord că poate trimite sateliți în spațiu, dar mulți experți se întreabă dacă dispune de camere suficient de avansate pentru a le folosi la spionaj, deoarece după lansările precedente au fost publicate doar imagini de rezoluție redusă.

În timpul vizitei sale de marți, la agenția aerospațială a țării, Kim a declarat că a avea un satelit de recunoaștere militară este necesar pentru țară. Doar așa, spune el, o să își folosească rachetele cu capacitate nucleară într-un mod eficient. El speră să exercite presiuni asupra rivalilor săi în anumite momente precum exercițiile militare comune și sancțiunile economice internaționale asupra Coreei de Nord.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Kim a declarat că „satelitul de recunoaștere militară numărul unu” a fost deja construit și a ordonat oficialilor să grăbească pregătirile pentru lansarea acestuia. El a spus despre Coreea de Nord că trebuie să lanseze astfel de sateliți pentru a colecta mai multe informații, a precizat KCNA.

Sateliții de spionaj fac parte dintr-o serie de arme majore pe care Kim a promis public că le va dezvolta în timpul unei conferințe importante a Partidului Muncitorilor aflat la putere, în ianuarie 2021.

După ce Coreea de Nord a lansat un satelit de testare în decembrie anul trecut, țara a dat presei fotografii alb-negru care arată un ansamblu din spațiu al orașelor sud-coreene. Unii experți civili din Coreea de Sud au declarat la momentul respectiv că pozele nu erau prea avansate și că acestea erau capabile să recunoască doar ținte mari, cum ar fi nave de război pe mare sau instalații militare la sol.

Sora lui Kim și oficialul nord-coreean de rang înalt Kim Yo Jong au declarat că satelitul de test a avut la bord o cameră comercială, deoarece nu exista niciun motiv pentru a folosi o cameră scumpă, de înaltă rezoluție, pentru un test cu o singură fotografie.

Kim Jong Un a spuscă unul dintre obiectivele pentru satelitul său de spionaj este dobândirea capacității de a „folosi forța militară preventivă atunci când situația o cere”.

Citește și