• Salutul nazist cu Navalnîi este o fotografie trucată din 2011.
  • Soția dizidentului este „așezată” lângă un alt bărbat pe plajă.
  • Navalnîi nu apare în videoclipul fals despre „lovitura de stat”.

Un Aleksei Navalnîi care face salutul nazist sau un video în care dizidentul rus pare să fie mituit de un agent MI-6 ca să dea o lovitură de stat în Rusia. Le-ai văzut cu siguranță. Sunt știri false create de Kremlin și distribuite masiv pe rețelele sociale ca să-l discrediteze pe Aleksei Navalnîi. Ultimul politician rus care l-a făcut pe Putin să se simtă amenințat, continuă să lupte prin simpla amintire a numelui său.

După decesul liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, în închisoare, internetul a fost inundat cu informații false și imagini trucate menite să-l discrediteze pe Navalnîi și familia sa. Iată o sinteză a celor mai răspândite trei informații false:

O imagine este cu Navalnîi care îl arată făcând salutul nazist. A fost larg răspândită pe rețelele sociale. Totuși, această imagine a fost modificată prin photoshop și circulă online de peste 10 ani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Altă imagine falsă este fotografia soției lui Navalnîi pe plajă. Această poza care a devenit virală îl arată pe Navalnîi alături de soția sa și un bărbat presupus a fi amantul ei. Bărbatul din fotografie a postat-o online pentru a-și arăta sprijinul pentru cuplu, iar fotografia este de asemenea veche de câțiva ani.

@todayisamerica An undercover video of Alexei Navalny asking an MI6 Officer for $10-20 Million a year to start a color revolution in Russia! What do you guys think of this? 🤔 #navalny #russia #cia #fbi #america ♬ original sound – Today is America

Un video fals despre Navalnîi și MI-6 pretinde că îl arată pe Navalnîi încercând să obțină bani pentru o lovitură de stat de la un agent al serviciului secret britanic M16. A apărut și acesta tot acum, dar este de fapt fals și vechi. Bărbatul din videoclip nu este Navalnîi. Clipul a fost difuzat in 2021 de Russia Today si persoana din video este Vladimir Așurkov, colegul lui Navalnîi, în timp ce discuția nu conține nicio referire la o lovitură de stat.

Toate aceste dezinformări fac parte dintr-o campanie masivă de discreditare a lui Navalnîi și eforturilor sale anti-corupție. Este clar că în spatele acestei propagande masive se află regimul lui Putin care continuă să insiste pe organizarea unor funeralii cât se poate de private, după ce militantul rus a murit în închisoare și corpul său a fost sechestrat mai multe zile.

Citește și