• Laburiştii britanici vor reglementări stricte pentru inteligenţa artificială şi interzicerea dezvoltării acestei tehnologii fără o licenţă specială.
  • Pentru a evita eventualele consecinţe nedorite, laburiştii propun să le fie interzis dezvoltatorilor să lucreze în zona inteligenţei artificiale, dacă nu dispun de o licenţă specială.
  • Laburiştii nu spun şi cum va fi acordată sau în ce va consta licenţa respectivă.

Laburiştii britanici vor reglementări stricte pentru inteligenţa artificială şi interzicerea dezvoltării acestei tehnologii fără o licenţă specială, scrie Fox News.

Modelele lingvistice trebuie reglementate strict, cere purtătorul de cuvânt al partidului laburist din Marea Britanie, care spune că A.I.-ul ar trebui reglementat la fel ca medicamentele şi energia nucleară.

Lucy Powell, purtătoarea de cuvânt a principalului partid politic de stânga din Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta pentru The Guardian că ar trebui impuse reguli mult mai stricte companiilor în ceea ce privește antrenarea produselor lor de inteligență artificială pe seturi mari de date, similare celor folosite de OpenAI pentru a crea ChatGPT.

Recomandări

AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
ALEGERI ÎN MAREA BRITANIE
JAPONIA TRECE LA ALT NIVEL
L-AU PRINS CU BRÂNZA ÎN SAC
STAREA LUI BIDEN, PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
DREAM ON, SLEEPY JOE!

Pentru a evita eventualele consecinţe nedorite, laburiştii propun să le fie interzis dezvoltatorilor să lucreze în zona inteligenţei artificiale, dacă nu dispun de o licenţă specială.

,,Adevăratul meu motiv de îngrijorare este lipsa oricărei reglementări a modelelor lingvistice de mari dimensiuni care pot fi apoi aplicate într-o serie de instrumente de inteligență artificială, fie că este vorba de reglementarea modului în care sunt construite, a modului în care sunt gestionate sau a modului în care sunt controlate” , a declarat Powell, care a sugerat că inteligența artificială ar trebui să fie autorizată în mod similar cu domeniul medical și cu cel al energiei nucleare. Ambele domenii sunt strict reglementate de organismele guvernamentale britanice.

,,Acesta este genul de model la care ar trebui să ne gândim, în care trebuie să ai o licență pentru a construi aceste modele” , a declarat ea pentru The Guardian. ,,Acestea mi se par a fi exemplele bune de cum se poate face acest lucru.”

Powell a subliniat că guvernul ar trebui să se concentreze mai degrabă pe reglementarea dezvoltării tehnologice decât pe interzicerea totală a anumitor tehnologii, așa cum a făcut Uniunea Europeană cu instrumentele de recunoaștere facială.

,,Această tehnologie se mișcă atât de repede încât are nevoie de o abordare guvernamentală activă și intervenționistă, mai degrabă decât de una de laissez-faire” , a spus ea. ,,Partizanat, discriminare, supraveghere – această tehnologie poate avea o mulțime de consecințe nedorite” .

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul ca A.I. să fie transformată în armă pentru a manipula informațiile și a promova anumite ideologii. O altă preocupare este aceea că seturile de date în sine pe care se bazează produse precum ChatGPT conțin informații părtinitoare sau discriminatorii care au consecințe ulterioare, cum ar fi dacă instrumentele de A.I. sunt folosite pentru a ajuta la luarea deciziilor de angajare și concediere.

„A.I. ar putea ucide oameni”. Avertismentul făcut de consilierul lui Rishi Sunak

Comentariile oficialului au fost făcute în aceeași zi în care Matt Clifford, un consilier al premierului britanic Rishi Sunak, a avertizat că A.I.-ul ar putea fi în spatele unor evoluții care ,,vor ucide o mulțime de oameni” . . Clifford a citat, de asemenea, potențialul A.I. de a crea arme cibernetice și biologice periculoase.

,,Cred că există o mulțime de scenarii diferite de care să ne îngrijorăm, dar cu siguranță cred că este corect ca acest aspect să fie foarte important pe agenda factorilor de decizie politică. „

Sunak s-a întâlnit recent cu cercetători importanți din domeniul A.I. și a recunoscut potențiala ,,amenințare existențială” reprezentată de inteligența artificială.

Laburiştii nu spun şi cum va fi acordată sau în ce va consta licenţa respectivă.

Reglementarea strictă este considerată de laburişti o măsură mai potrivită decât interzicerea completă, cum s-a procedat în alte cazuri, precum recunoaşterea facială în Uniunea Europeană.

Intervenţia laburiştilor vine la câteva zile după ce un oficial al guvernului britanic a spus că în doi ani inteligenţa artificială va deveni mai capabilă decât omul.

Citește și

Un crocodil din Costa Rica face istorie. Femela a avut primul caz de „naștere virgină” din specia sa

Designerul român Stephan Pelger, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort în casă

Țara care are cel mai bun risotto din lume. Nu e Italia, potrivit Taste Atlas