• Ambarcațiunea X-37B a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida pe un SpaceX Falcon Heavy.
  • A fost în șase misiuni anterioare din 2010, cel mai recent în 2020.
  • Vehiculul construit de Boeing este de dimensiunea aproximativă a unui autobuz mic.

Un avion spațial secret al guvernului SUA s-a îmbarcat într-o misiune clasificată la bordul uneia dintre cele mai puternice rachete din lume. Ambarcațiunea X-37B a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida pe un SpaceX Falcon Heavy, scrie Sky News.

A fost în șase misiuni anterioare din 2010, cel mai recent în 2020, dar racheta folosită joi o poate duce mai departe în spațiu decât oricând. Vehiculul construit de Boeing, de dimensiunea aproximativă a unui autobuz mic și asemănător cu o navetă spațială în miniatură, a rămas pe orbita inferioară a Pământului până acum – o altitudine de sub 1.200 de mile.

Dar Falcon Heavy – compus din trei miezuri de rachetă legate între ele – este capabil să transporte sarcini utile mult mai grele la peste 22.000 de mile deasupra planetei. A condus la speculații că X-37B ar putea fi destinat orbita unor locații mai îndepărtate, poate chiar Marte.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Au fost dezvăluite puține detalii despre misiune, care este operată de Forța Spațială SUA în cadrul programului de lansare spațială de securitate națională al armatei. Misiunea va testa modul în care plantele pot crește în spațiu X-37B este conceput pentru a efectua experimente în spațiu, care de data aceasta vor implica teste de „noi regimuri orbitale, experimentând tehnologiile viitoare de conștientizare a domeniului spațial”.

Una dintre sarcinile sale care a fost detaliată este un studiu NASA pentru a vedea cum semințele de plante sunt afectate de expunerea prelungită la radiații spațiale dure, în vederea posibilelor misiuni umane pe termen lung pe Lună și Marte.

Odată ce căutarea sa este finalizată, X-37B ar trebui să se întoarcă pe Pământ și să aterizeze pe o pistă – la fel ca un avion. Dar nu este așteptat să se întoarcă până în 2026, ultima sa misiune durând mai bine de doi ani. În cele șase misiuni ale sale de până acum, a petrecut peste un deceniu pe orbită.

Lansarea – care a fost amânată de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice și a vremii nefavorabile – are loc la două săptămâni după ce avionul spațial Shenlong, la fel de secret, a fost pus pe orbită. Cunoscută și sub numele de Dragon divin, a fost a treia misiune a ambarcațiunii reutilizabile din 2020.

Citește și