• Premierul japonez a dat startul diplomației la G7 prin întâlnirea cu Joe Biden.
  • Kumio Kishida speră să demonstreze determinarea G7 de a menține pacea.
  • Emmanuel Macron consideră summitul o oportunitate, atât în contextul războiului din Ucraina, crizei climatice, cât și inteligenței artificiale.

Liderii celor mai puternice democrații ale lumii se adună la summitul de la Hiroshima, Japonia. Întâlnirea G7 are o semnificație specială. Evenimentul se desfășoară acolo unde a avut loc primul atac nuclear din lume și reprezintă momentul perfect de a reaminti riscurile unui război nuclear, scrie AP.

Summitul a început cu o întâlnire între SUA și Japonia. Președintele francez, Emmanuel Macron, a descris evenimentul G7 ca o șansă de a aborda mai multe probleme internaționale, inclusiv războiul din Ucraina, criza climatică și inteligența artificială.

China, va fi, de asemenea, pe ordinea de zi, deoarece vor fi discutate oferte în care țara să joace rolul de pacificator, în ciuda relației sale strânse cu Rusia.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Statele Unite şi restul națiunilor democratice vor impune noi sancţiuni şi restricţii în ceea ce privește exporturile rusești, a precizat un oficial de la Casa Albă.

SUA a luat aceste măsuri pentru a îngreuna „maşinăria de război a Rusiei”, a precizat sursa citată. Măsurile americane au rolul de a „limita în mod semnificativ accesul Rusiei la resursele necesare pentru luptă”, a explicat înaltul oficial american.

Liderii G7 plantează copaci și depun coroane de flori în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima

Summitul din Japonia le oferă liderilor șansa de a vizita memorialul dedicat victimelor bombei de la Hiroshima, un interes deosebit fiind acordat prezenței președintelui american la acest eveniment.

Volodimir Zelenski va participa oficial la întâlnirea G7

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa în persoană la summitul G7 din acest weekend, au declarat pentru Financial Times patru persoane informate despre pregătiri.

Prezența sa neașteptată are ca scop consolidarea sprijinului occidental pentru Ucraina, în timp ce războiul cu Rusia se îndreaptă spre a 16-a lună, dar și asigurarea ajutorului din partea participanților din afara G7, precum India și Brazilia, care nu s-au alăturat demersurilor occidentale de a „pedepsi” Moscova.

De ce Hiroshima?

Hiroshima este orașul natal al lui Kumio Kishida, premierul Japoniei. Alegerea locului de desfășurare scoate în evidență determinarea sa de a plasa dezarmarea și neproliferarea nucleară în fruntea agendei summitului din acest an.

Vineri, Kishida îi va întâmpina pe liderii care vor sosi la Hiroshima Peace Park. De asemenea, el intenționează să îi însoțească pe șefii statelor la muzeul bombei atomice, în prima vizită de grup a conducătorilor celor șapte state. În plus, ar putea avea loc o întâlnire cu supraviețuitorii bombei atomice.

„Cred că primul pas către orice efort de dezarmare nucleară este de a oferi o experiență directă a consecințelor bombardamentului atomic și de a transmite cu fermitate realitatea”, a declarat Kishida, în timpul unei vizite la Hiroshima pentru a observa pregătirile pentru summit.

Care sunt problemele principale ce vor fi aduse în discuție?

Se așteaptă ca liderii G7 să condamne cu fermitate războiul Rusiei împotriva Ucrainei, angajându-se în același timp să continue să sprijine Ucraina.

De asemenea, se va pune accentul pe amenințările tot mai mari ale Beijingului împotriva Taiwanului, insula democratică autonomă pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, și pe modalitățile de reducere a dependenței economice și a lanțului de aprovizionare a democrațiilor occidentale față de China.

Pentru a aborda ascensiunea națiunilor din Sudul Global, inclusiv a multor foste colonii ale puterilor occidentale cu opinii și legături variate față de Rusia și China, G7 va oferi acestor țări mai mult sprijin în domeniul sănătății, al securității alimentare și al infrastructurii pentru a dezvolta legături mai strânse.

Oamenii de știință au solicitat G7 să ia măsuri urgente pentru a remedia lipsa de pregătire a lumii pentru următoarea pandemie, avertizând că țările în curs de dezvoltare continuă să nu aibă acces la tratamente și vaccinuri care pot salva vieți.

Într-o scrisoare publicată cu ocazia reuniunii la nivel înalt a G7 de la Hiroshima, Japonia, People’s Vaccine Alliance a declarat că progresele științifice realizate în timpul pandemiei COVID-19 sunt încă în primul rând în beneficiul celor mai bogate țări și al companiilor farmaceutice.

CE ESTE SUMMITUL G7?

Grupul G7 este o formațiune a principalelor națiuni industrializate. Acesta este alcătuită țări precum Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.

Anul acesta este rândul Japoniei să fie gazdă. Președinția summiturilor G7 se inversează între cei șapte membri. De asemenea, se alătură și doi reprezentanți ai Uniunii Europene. Așa cum se obișnuiește în ultimii ani, la unele sesiuni, vor participa și lideri ai unor țări din afara G7 și organizații internaționale. În acest an, sunt invitați liderii din Australia, Brazilia, Comore, Insulele Cook, India, Indonezia, Coreea de Sud și Vietnam.