• Banca Europeană de Investiții finanțează înarmarea la nivelul UE.
  • Zelenski a vorbit joi după-amiază cu liderii celor 27 de state, reuniți la un Summit.
  • Președintele ucrainean le-a cerut liderilor UE să accelereze livrările de muniție.
  • Uniunea Europeană dorește să taxeze cerealele care vin din exporturi rusești.

Liderii UE, reuniți ieri la Bruxelles pentru a găși o soluție financiară cu privire la ajutorul pentru Ucraina, nu au ajuns la concluzii spectaculoase. Ca de obicei, UE avansează cu pași mici. Totuși, au fost atinse câteva puncte importante: un consesns pentru avansarea în sensul utilizării profiturilor din activele înghețate ale
Rusiei în UE, cu scopul de a înarma Ucraina, respectiv o taxare a cerealeleor rusești. Nu în ultimul rând, s-a găsit o și o formula de finanțare.

Unde s-a blocat decizia privind confiscarea beneficiilor rusești?

Juriștii au lucrat timp de câteva luni pentru a găși o formula legala – pe care au și găsit-o – și dacă decizia nu a fost luată aseară a fost, ca de obicei, din cauza unor rebeli, în principal Ungaria și Austria. Dar subiectul rămâne pe masă și ar putea aduce Ucrainei 3 miliarde de euro pe an.


O altă linie de reflexie: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus impunerea de taxe vamale pentru cerealele din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre consternarea fermierilor din UE.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ


„Am pregătit o propunere de creștere a taxelor vamale la importurile de cereale rusești și bieloruse, de semințe oleaginoase și de produse ale acestora. Acest lucru va împiedica cerealele rusești să destabilizeze piața europeană „, a spus ea la sfârșitul primei zile a Summitului.


Până una alta, Consiliul executiv al FMI a aprobat joi o a treia tranșă de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 880 de milioane de dolari, corespund celei de-a treia tranșe a unui plan de ajutor de 15,6 miliarde de dolari adoptat în martie 2023.

S-a ajuns la soluții privind finanțarea industriei de apărare a UE ?

S-a întâmplat un lucru fară precedent, și anume UE , care nu și-a cheltuit niciodată banii petru armament, a cerut joi Băncii Europene de Investiții (BEI), organismul de finanțare al UE, să-și extindă împrumuturile acordate companiilor de apărare pentru a sprijini rearmarea europeană în fața Rusiei. BEI „este invitată să-și adapteze politica de creditare la industria de apărare”, au scris șefii de stat și de guvern europeni într-o declarație comună.

Banca oferă credite și garanții companiilor pentru finanțarea politicilor prioritare ale Europei. De la crearea să în 1958, a investit peste o mie de miliarde de euro în proiecte pentru climă și mediu, coeziune socială și teritorială, inovare și sprijin pentru IMM-uri.

Citește și