• Liderul de stânga al Greciei, Alexis Tsipras, se retrage din funcția de lider al partidului Syriza, după 15 ani la conducere.
  • Politicianul în vârstă de 48 de ani a fost prim-ministru al Greciei din 2015 până în 2019, în timpul unor ani tumultuoși din punct de vedere politic.
  • Anunțul vine după ce partidul lui Alexis Tsipras a suferit o înfrângere electorală categorică la alegerile parlamentare.

Alexis Tsipras, vocalul politician grec de stânga care a luat cu asalt puterea de la Atena în 2015 cu ajutorul unui program electoral împotriva austerității, a anunțat joi că își dă demisia din funcția partidului Syriza după 15 ani în fruntea sa, scrie ALJAZEERA.

În perioada de vârf a crizei economice ce a urmat în Grecia după marea recesiune globală Tsipras s-a urcat pe valul resentimentelor față de partidele tradiționale ale țării pentru a deveni primul premier de stânga de la Atena.

Tsipras și ministrul său de finanțe de la momentul respectiv, Yanis Varoufakis, au devenit nume cunoscute în întreaga Europă și o bună parte din restul lumii datorită opoziției față de măsurile dureroase de austeritate, impuse pentru a salva economia țării de la faliment.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Însă după o despărțire furtunoasă între cei doi, Syriza a pierdut următoarele alegeri parlamentare în fața partidului Noua Democrație al conservatorului Kyriakos Mitsotakis, iar la noul scrutin legislativ de duminica aceasta a obținut doar 17,8% din voturi.

Noua Democrație a lui Mitsotakis a câștigat autoritar alegerile parlamentare, cu 40,5% din voturile exprimate, în pofida accidentului feroviar care a zguduit Grecia la începutul lunii aprilie și a declanșat un val de critici la adresa autorităților.

„A venit timpul să începem un nou ciclu. Rezultatul negativ de la alegeri poate – și trebuie – să devină începutul acestui ciclu”, a declarat Tsipras într-un discurs televizat. El a precizat de asemenea că nu va mai candida pentru șefia partidului.

Membrii Syriza ar fi fost luați prin surprindere de demisia lui Tsipras

O sursă din cadrul Syriza a catalogat demisia lui Tsipras drept „neașteptată”, afirmând însă că este decizia corectă „pentru reformarea partidului și propria sa moștenire” .

Când a fost ales în funcția de premier al Greciei la vârsta de 40 de ani Tsipras, de profesie inginer și un fost membru al tineretului comunist, a devenit unul dintre cei mai tineri șefi de stat din lume.

La scurt timp după ce a depus jurământul el a criticat vocal măsurile de austeritate și programele de bailout ale Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, despre care a afirmat că au declanșat o criză umanitară în Grecia.

Însă după mai multe luni de dispute aprinse cu celelalte țări din zona euro, mai ales Germania, el a fost forțat în iunie 2015 să impună măsuri de control asupra capitalurilor.

O lună mai târziu Tsipras și Syriza au câștigat un referendum în care i-au îndemnat pe greci să respingă un nou bailout oferit de partenerii internaționali, însă după încă o lună el a făcut o piruetă de 180 de grade și a acceptat un program de măsuri și mai dure.

„Sunt mândru de tot ceea ce s-a întâmplat. Această călătorie dificilă a avut compromisuri și decizii dificile, răni și oboseală, dar a fost o călătorie care și-a lăsat amprenta pe istorie” , a declarat joi Alexis Tsipras.

Citește și

Financial Times: Rusia l-a arestat pe generalul Serghei Surovikin. Este acuzat de trădare

Compania americană din spatele ChatGPT va deschide primul său birou internațional la Londra. Directorul OpenAI: „Vom atrage talente de talie mondială”

Reacțiile celebrităților, după ce Madonna a fost spitalizată. Rita Wilson: „Sper să se simtă mai bine curând. Îi transmit rugăciunile mele”