• Liderul de stânga al Greciei, Alexis Tsipras, se retrage din funcția de lider al partidului Syriza, după 15 ani la conducere.
  • Politicianul în vârstă de 48 de ani a fost prim-ministru al Greciei din 2015 până în 2019, în timpul unor ani tumultuoși din punct de vedere politic.
  • Anunțul vine după ce partidul lui Alexis Tsipras a suferit o înfrângere electorală categorică la alegerile parlamentare.

Alexis Tsipras, vocalul politician grec de stânga care a luat cu asalt puterea de la Atena în 2015 cu ajutorul unui program electoral împotriva austerității, a anunțat joi că își dă demisia din funcția partidului Syriza după 15 ani în fruntea sa, scrie ALJAZEERA.

În perioada de vârf a crizei economice ce a urmat în Grecia după marea recesiune globală Tsipras s-a urcat pe valul resentimentelor față de partidele tradiționale ale țării pentru a deveni primul premier de stânga de la Atena.

Tsipras și ministrul său de finanțe de la momentul respectiv, Yanis Varoufakis, au devenit nume cunoscute în întreaga Europă și o bună parte din restul lumii datorită opoziției față de măsurile dureroase de austeritate, impuse pentru a salva economia țării de la faliment.

Recomandări

S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
CHINA RĂSPUNDE ACUZAȚIILOR NATO
BIDEN FACE GAFĂ DUPĂ GAFĂ
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
AUSTRALIENI ACUZAȚI DE SPIONAJ
AU BĂGAT BANII LA SALTEA

Însă după o despărțire furtunoasă între cei doi, Syriza a pierdut următoarele alegeri parlamentare în fața partidului Noua Democrație al conservatorului Kyriakos Mitsotakis, iar la noul scrutin legislativ de duminica aceasta a obținut doar 17,8% din voturi.

Noua Democrație a lui Mitsotakis a câștigat autoritar alegerile parlamentare, cu 40,5% din voturile exprimate, în pofida accidentului feroviar care a zguduit Grecia la începutul lunii aprilie și a declanșat un val de critici la adresa autorităților.

„A venit timpul să începem un nou ciclu. Rezultatul negativ de la alegeri poate – și trebuie – să devină începutul acestui ciclu”, a declarat Tsipras într-un discurs televizat. El a precizat de asemenea că nu va mai candida pentru șefia partidului.

Membrii Syriza ar fi fost luați prin surprindere de demisia lui Tsipras

O sursă din cadrul Syriza a catalogat demisia lui Tsipras drept „neașteptată”, afirmând însă că este decizia corectă „pentru reformarea partidului și propria sa moștenire” .

Când a fost ales în funcția de premier al Greciei la vârsta de 40 de ani Tsipras, de profesie inginer și un fost membru al tineretului comunist, a devenit unul dintre cei mai tineri șefi de stat din lume.

La scurt timp după ce a depus jurământul el a criticat vocal măsurile de austeritate și programele de bailout ale Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, despre care a afirmat că au declanșat o criză umanitară în Grecia.

Însă după mai multe luni de dispute aprinse cu celelalte țări din zona euro, mai ales Germania, el a fost forțat în iunie 2015 să impună măsuri de control asupra capitalurilor.

O lună mai târziu Tsipras și Syriza au câștigat un referendum în care i-au îndemnat pe greci să respingă un nou bailout oferit de partenerii internaționali, însă după încă o lună el a făcut o piruetă de 180 de grade și a acceptat un program de măsuri și mai dure.

„Sunt mândru de tot ceea ce s-a întâmplat. Această călătorie dificilă a avut compromisuri și decizii dificile, răni și oboseală, dar a fost o călătorie care și-a lăsat amprenta pe istorie” , a declarat joi Alexis Tsipras.

Citește și

Financial Times: Rusia l-a arestat pe generalul Serghei Surovikin. Este acuzat de trădare

Compania americană din spatele ChatGPT va deschide primul său birou internațional la Londra. Directorul OpenAI: „Vom atrage talente de talie mondială”

Reacțiile celebrităților, după ce Madonna a fost spitalizată. Rita Wilson: „Sper să se simtă mai bine curând. Îi transmit rugăciunile mele”