• Rusia a declanșat vineri un val de atacuri în centrul Ucrainei.
  • Un atac cu rachete asupra unei clădiri de apartamente din orașul Uman a ucis cel puțin 23 de persoane, inclusiv patru copii, iar bilanțul victimelor va continua probabil să crească, au declarat oficialii.
  • Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, a declarat că nouă persoane au fost ucise în bombardamentele efectuate de forțele ucrainene în orașul Donețk.

UPDATE ORA 23.00

Bilanțul victimelor atacurilor aeriene ale Rusiei asupra orașelor din Ucraina vineri dimineață a crescut la cel puțin 25 de morți, inclusiv cinci copii. Pompierii au lichidat un incendiu la un apartament rezidențial lovit de o rachetă rusă în orașul central Uman, iar salvatorii s-au cățărat printre o grămadă uriașă de moloz fumegând în căutarea supraviețuitorilor.

UPDATE ORA 22.00. Un oraș ucrainean este supus unui bombardament de artilerie

Orașul Nova Kakhovka din sudul Ucrainei se află sub bombardamente de artilerie”, au afirmat autoritățile ruse de ocupație,

Într-o declarație pe Telegram, administrația locală din regiune, susținută de Rusia, a declarat că electricitatea în zonă a fost întreruptă și a îndemnat locuitorii să pregătească recipiente pentru apă potabilă.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Administrația districtului urban Novo Kakhovka avertizează locuitorii din toate așezările din district că, în urma bombardamentelor de artilerie efectuate de militanții ucraineni, linia electrică a orașului a fost deteriorată în mod semnificativ”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 21.00

Rusia anunță că va depune un protest diplomatic oficial în legătură cu ceea ce consideră a fi confiscarea ilegală de către autoritățile poloneze a școlii ambasadei sale din Varșovia. Ambasadorul Moscovei în Polonia, Serghei Andreev, a declarat sâmbătă agențiilor de presă rusești de stat că această acțiune este ilegală, dar Polonia a declarat că este în drept să recupereze clădirea.

UPDATE ORA 20.00

Un tribunal din Rusia a condamnat o femeie pentru postări pe rețelele de socializare care condamnau războiul din Ucraina și a pedepsit-o cu o amendă drastică, deși aceasta a cerut o pedeapsă cu închisoarea.

Marina Novikova, o avocată în vârstă de 65 de ani, a fost găsită vinovată de răspândirea de informații false despre armata rusă, care a fost transformată într-o infracțiune penală după ce Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina.

UPDATE ORA 19.00

Incendiul de la o instalație de depozitare a combustibilului din portul Sevastopol din Crimeea a fost stins, a declarat sâmbătă guvernatorul orașului, instalat la Moscova. Experții au examinat locul și a devenit clar că doar o singură dronă a reușit să ajungă la rezervorul de petrol”, a declarat Mihail Razvozhaev pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că nimeni nu a fost rănit în incendiul care a fost provocat de o lovitură de dronă.

O altă dronă a fost doborâtă, iar epava acesteia a fost găsită pe țărmul din apropierea terminalului, a adăugat Razvozhaev, relatează Reuters.

Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că peste 10 rezervoare de produse petroliere cu o capacitate de aproximativ 40.000 de tone destinate Flotei rusești din Marea Neagră au fost distruse, potrivit RBC Ucraina.

UPDATE ORA 18.00. Declarația ambasadei Rusiei privind moartea irlandezului, calificată drept înfiorătoare și amenințătoare

Ambasada Rusiei în Irlanda a avertizat cu privire la posibilele consecințe care vor urma” în legătură cu omagiile aduse unui irlandez ucis în timp ce lupta în Ucraina.

Finbar Cafferkey, din Insula Achill din Co Mayo, ar fi fost ucis în timp ce servea ca voluntar militar în estul Ucrainei, relatează PA Media.

În urma morții sale, vicepremierul irlandez, Micheál Martin, și-a exprimat condoleanțele față de familia lui Cafferkey și a declarat că acesta a fost în mod evident un tânăr cu principii clare”.

UPDATE ORA 17.00. Un tribunal din Moscova a amendat o brutăriță rusă

Un tribunal din Moscova a amendat o brutăriță rusă care și-a decorat prăjiturile cu sloganuri pro-Ucraina și de pace, relatează Agenția France-Presse.

De când președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, în februarie 2022, autoritățile au interzis orice critică publică a ofensivei.

Vineri, tribunalul districtual Izmailovo din Moscova i-a ordonat brutarului Anastasia Chernysheva să plătească o amendă de 35.000 de ruble (aproximativ 350 de lire sterline) pentru că a „discreditat” armata rusă, a declarat un reprezentant al tribunalului pentru agenția de presă.

UPDATE ORA 16.00. Zelenski: „Cred că va avea succes contraofensiva”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, într-un interviu pentru jurnaliști din țările nordice, despre contraofensiva așteptată a trupelor sale, precizând că, din punctul său de vedere, aceasta va avea succes, relatează Ukrainska Pravda.

„Va avea loc o contraofensivă, cred că va avea succes și vom putea să ne eliberăm teritoriile. Nu sunt pregătit să spun când va fi, cum va fi. Da, multe lucruri depind de noi, dar există multe detalii în furnizarea unei arme sau alteia. Vrem să salvăm cât mai multe vieți, așa că armele sunt esențiale” , a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 15.00. Erdogan și șeful ONU au discutat despre continuarea „inițiativei cerealelor”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o conversație telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și continuarea „inițiativei cerealelor” de la Marea Neagră, scrie Pravda și Daily Sabah.

Potrivit surselor citate, în cadrul discuției, liderul de la Ankara a subliniat importanța continuării inițiativei și a afirmat că Turcia este gata să ajute ONU în orice demersuri pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina și pentru a detensiona situația din Sudan.

De asemenea, Erdogan a spus că Turcia este dispusă să contribuie la eforturile privind un acord referitor conducta de amoniac.

Conducta a fost proiectată pentru a pompa până la 2,5 milioane de tone de amoniac pe an din regiunea rusă Volga către portul ucrainean Pivdennyi de la Marea Neagră, pentru a fi trimis mai departe către cumpărătorii internaționali.

Exportul de amoniac nu a făcut parte din reînnoirea acordului privind coridorul de cereale susținut de ONU, care a restabilit transportul maritim comercial din Ucraina.

UPDATE ORA 14.00. Zelenski: Mariupol este distrus în proporție de peste 90%

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat sâmbătă, pe Facebook, imagini din orașul sudic Mariupol, port la Marea Azov, aflat sub ocupația forțelor ruse.

„Mariupol. Circa o jumătate de milion de oameni au trăit cândva acolo. Iar acum aproape că nu mai există case întregi. Statul terorist a făcut totul pentru a ucide acest oraș. Mai mult de 90% din Mariupol este distrus” , a precizat Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.

Mariupol a fost cucerit de forțele ruse în urmă cu un an, după un asalt de mai multe săptămâni care s-a concentrat în cele din urmă asupra uzinei Azovstal, acolo unde se refugiaseră luptătorii batalionului Azov care apărau orașul.

UPDATE ORA 13.00. Coreea de Sud „cântărește opțiunile” în ceea ce privește oferirea de ajutor letal Ucrainei

Seulul își analizează opțiunile referitoare la trimiterea de ajutor letal către Kiev, a declarat președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, într-un discurs ținut la Școala Kennedy a Universității Harvard, în a cincea zi a vizitei sale de stat în SUA, scrie Sky News.

Liderul sud-coreean a catalogat invazia rusă drept o încălcare a dreptului internațional și a drepturilor ucrainenilor. „Ar trebui să dovedim că astfel de încercări nu vor avea niciodată succes, pentru a bloca alte încercări care vor fi făcute în viitor” , a spus Yoon Suk Yeol.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca țara sa să ofere ajutor letal Ucrainei, liderul de la Seul a răspuns: „Urmărim îndeaproape situația de pe câmpul de luptă din Ucraina și vom lua măsuri adecvate pentru a respecta normele internaționale și dreptul internațional. În acest moment, monitorizăm îndeaproape situația și luăm în considerare diverse opțiuni” .

UPDATE ORA 12.00. Cinci copii au murit în urma atacului din Uman

Ministrul ucrainean al Internelor, Igor Klymenko, a precizat sâmbătă dimineață că în timpul procesului de identificare a trupurilor, s-a constatat că cinci copii au murit în clădirea bombardată din orașul Uman, nu patru așa cum se anunțase inițial, scrie Ukrainska Pravda.

„23 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în urma atacului cu rachete rusești, dintre care 22 de cadavre au fost identificate de către anchetatori și criminaliști. În timpul procesului de identificare, a reieșit că au murit cinci copii: doi băieți (de un an și jumătate și 16 ani) și trei fete (de 8, 11 și 14 ani)” , a scris ministrul pe Facebook.

O femeie este dispărută, iar căutările continuă, a mai precizat oficialul.

UPDATE ORA 11.00. Joe Biden ia în calcul să viziteze Finlanda cu ocazia summit-ului NATO din iulie – NBC News

Președintele american Joe Biden ia în considerare posibilitatea de a vizita Finlanda, cel mai nu membru al NATO, în contextul summit-ului alianței care este programat în luna iulie în Lituania, relatează NBC News, citând trei oficiali americani familiarizați cu discuțiile, scrie The Guardian, conform NBC.

Postul american precizează că discuțiile de la Casa Albă despre vizita lui Biden în Finlanda au loc de mai multe luni, însă deocamdată nu a fost luată o decizie finală.

De asemenea, unul dintre oficiali a menționat că orice deplasare a lui Biden în Finlanda ar fi pentru un summit al mai multor țări nordice, nu pentru o vizită bilaterală.

UPDATE ORA 10.00. Un nou incendiu a izbucnit în clădirea bombardată din Uman

În dimineața zilei de 29 aprilie, în Uman a izbucnit din nou un incendiu la clădirea înaltă, distrusă de un atac cu rachete lansat de forțele ruse în noaptea de joi spre vineri, relatează Ukrainska Pravda, care citează publicația Suspіlne.

Potrivit surselor citate, incendiul a izbucnit sâmbătă în jurul orei 8.30 în timp ce echipajele de intervenție curățau molozul.

Flăcările sunt alimentate de vânt, au precizat autoritățile.

În urma atacului din Uman, 23 de persoane au murit, dintre care 4 copii, iar alte 18 persoane au fost rănite, potrivit datelor de sâmbătă dimineață.

UPDATE ORA 09.00. Ucraina anunță că a respins aproape 50 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore

În cursul zilei de 28 aprilie, forțele de apărare ucrainene au respins 48 de atacuri inamice în 4 direcții, transmite, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Facebook, scrie Ukrainska Pravda.

„Inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. În cursul zilei trecute, inamicul a efectuat 48 de atacuri în sectoarele indicate ale frontului. Bahmut și Marinka rămân în epicentrul ostilităților, soldații noștri mențin cu curaj linia de luptă”, precizează Statul Major.

Referindu-se la valul de atacuri din noaptea de joi spre vineri, autorii raportului menționează că operațiunile de căutare ale oamenilor prinși sub dărâmături continuă.

„Orașele Uman, regiunea Cerkasî, Dnipro și Ukrainka, regiunea Kiev, au avut de suferit de pe urma terorii rachetelor rusești. Potrivit informațiilor preliminare, peste 20 de civili au fost uciși, inclusiv 4 copii.

Oamenii au rămas sub dărâmături, lucrările de căutare continuă. Peste 10 clădiri de apartamente și alte infrastructuri civile au fost avariate. Inamicul a lansat, de asemenea, 36 de lovituri aeriene.

Folosind bombe aeriene ghidate, rușii au atacat regiunea Cernihiv, în urma cărora 8 case civile au fost bombardate în satul Kostobobrov. În plus, inamicul a efectuat 65 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă” , scrie în raportul citat.

UPDATE ORA 08.00 Coreea de Sud își analizează opțiunile privind ajutorul militar pentru Ucraina

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat vineri că Seulul își analizează opțiunile în ceea ce privește acordarea de ajutor militar Ucrainei.

Într-un discurs ținut la Școala Kennedy a Universității Harvard, în a cincea zi a vizitei sale de stat în SUA, Yoon a calificat invazia Rusiei drept o încălcare a dreptului internațional și a drepturilor ucrainenilor.

Când a fost întrebat despre posibilitatea ca Coreea de Sud să ofere ajutor militar Ucrainei, președintele a răspuns: „Urmărim îndeaproape situația care se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina și vom lua măsuri adecvate pentru a respecta normele internaționale și dreptul internațional.”

UPDATE ORA 07.00 Zelensky se întâlnește cu președinții Slovaciei și Republicii Cehe

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a întâlnit cu președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, și cu președintele Republicii Cehe, Petr Pavel.

Zelensky a declarat că au discutat despre ajutorul militar pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei Rusiei și „să se pregătească pentru (contra)ofensivă”, precum și despre viitorul summit NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

„Ne așteptăm la decizii ambițioase care vor impune securitatea Europei”, a spus el. „A venit momentul să eliminăm orice incertitudine” .

UPDATE ORA 06.00 Diplomați de rang înalt vizitează Odesa pentru a-și arăta sprijinul

Șapte miniștri de externe dintr-un grup de susținători europeni ai Ucrainei au vizitat vineri țara devastată de război pentru a-și exprima sprijinul pentru Kiev în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care și-a primit omologii din patru țări nordice și trei țări baltice în orașul portuar sudic Odesa, a repetat o pledoarie pentru livrarea de avioane de luptă fabricate în SUA către țara sa.

UPDATE ORA 05.00 Un val de lovituri rusești s-a soldat cu 23 de morți în Ucraina

Cel puțin 23 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise și alte cel puțin 18 au fost rănite într-un val de atacuri cu rachete rusești în centrul Ucrainei, vineri. Bilanțul victimelor va continua probabil să crească, au declarat oficialii, iar salvatorii continuă să caute copii dispăruți despre care se crede că se află sub dărâmăturile unei clădiri de apartamente lovite în Uman.

În interiorul uneia dintre clădirile care au fost lovite se aflau 46 de apartamente, dintre care 27 au fost complet distruse, potrivit ministrului de interne Ihor Klymenko. Se crede că lovitura – efectuată de o rachetă de croazieră rusă Kh-101 – a provocat cel mai mare număr de victime civile într-un singur incident de când o rachetă a lovit un bloc de apartamente din Dnipro, în ianuarie.

Președintele Volodymyr Zelensky a prezentat condoleanțe familiilor victimelor și a declarat că atacurile cu rachete au subliniat nevoia țării de avioane militare moderne.

UPDATE ORA 04.00 SUA, „profund dezamăgite” de respingerea de către Rusia a cererii de a vizita un reporter încarcerat

Statele Unite sunt „profund dezamăgite” de respingerea de către Rusia a cererii ambasadei sale de a-l vizita pe reporterul Evan Gershkovici, deținut în închisoare de Wall Street Journal, a declarat vineri purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în fața presei.

Rusia a declarat joi că a respins cererea ca răspuns la refuzul Washingtonului de a acorda vize unui grup de jurnaliști ruși.

Gershkovici a fost arestat luna trecută și acuzat de spionaj, acuzație pe care a negat-o. Statele Unite l-au desemnat ca fiind deținut pe nedrept.

UPDATE ORA 03.00 Banca turcească Ziraat Bank ar putea intermedia plățile pentru cerealele rusești

Creditorul de stat turc Ziraat Bank ar putea intermedia plățile pentru cereale și îngrășăminte rusești, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, adăugând că Ankara se află încă în negocieri cu participanții la această afacere.

Acordul, mediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, permite ca grânele ucrainene prinse în capcană de conflict să fie exportate în siguranță din porturile din Marea Neagră ale țării.

UPDATE ORA 02.00 Ucraina promite că contraatacul cu „pumnul de fier” este aproape, în timp ce loviturile cu rachete rusești au ucis cel puțin 25 de oameni

Ucraina a declarat că își încheie pregătirile pentru un asalt terestru de amploare pentru a încerca să recupereze terenurile confiscate de Rusia după ce Moscova a lansat primul său atac cu rachete de amploare din ultimele săptămâni, care a ucis cel puțin 25 de persoane.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleskii Reznikov, a declarat că armele primite din Occident vor ajuta țara sa să folosească „pumnul de fier” pentru a străpunge liniile rusești, în timp ce Kievul încearcă să recupereze aproape o cincime din țară pe care Moscova o ocupă. „De îndată ce va exista voința lui Dumnezeu, vremea și o decizie a comandanților, o vom face”, a declarat Reznikov la o conferință de presă online, adăugând că armata ucraineană este „într-un procent ridicat pregătită” pentru contraofensivă.

UPDATE ORA 01.00 Putin semnează un decret care introduce pedepse pe viață pentru trădare

Vladimir Putin a semnat un decret prin care a majorat în mod oficial pedeapsa maximă pentru trădare la închisoare pe viață, ca parte a unei campanii de suprimare a disidenței de la începutul războiului din Ucraina.

Decretul a fost postat pe site-ul Kremlinului. Legiuitorii votaseră deja pentru a crește de la 20 de ani la închisoare pe viață cele mai lungi pedepse pentru trădare.

Legiuitorii au aprobat, de asemenea, creșterea pedepsei maxime pentru săvârșirea unui „act terorist” – definit ca o faptă care pune în pericol vieți și are ca scop destabilizarea Rusiei – la 20 de ani, de la 15 ani în prezent.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Volodimir Zelenski a discutat despre ceea ce el a numit impactul distructiv” al interdicțiilor impuse de mai multe țări europene la importul de cereale ucrainene. Interdicțiile au fost decretate pe motiv că importurile subcotau prețurile interne ale celorlalte țări, scrie CNN.

El a declarat vineri că a discutat această problemă cu președintele Consiliului UE, Charles Michel.

„Subliniez că acest lucru nu numai că încalcă acordul de asociere existent între Ucraina și Uniunea Europeană, dar dă și speranțe periculoase Kremlinului. Speranța că, în casa noastră europeană comună, deciziile greșite ale cuiva pot prevala asupra intereselor comune.” Zelenski a adăugat: Este necesar să se găsească o cale normală și constructivă de ieșire din această situație în spirit european.”

Citește și