• Zelenski anunță noul comandant al Forțelor Logistice ale Ucrainei.
  • Polonia intenționează să lanseze anul viitor o serie de sateliți de observare militară, a anunțat astăzi un ministru adjunct al apărării.
  • Printre cei care s-au alăturat celor care au reacționat la remarcile lui Putin se numără și ministrul britanic de externe, Lordul Ahmad of Wimbledon, care le-a catalogat drept iresponsabile”.

UPDATE 23.00-Rusia „își concentrează forțele în jurul unui oraș ucrainean

Un oficial rus a declarat că Rusia acumulează în prezent forțe importante în jurul Chasiv Yar, în estul Ucrainei, în timp ce încearcă să facă o breșă în regiunea Donețk.

Illia Yevlash, purtător de cuvânt al grupului operațional care supraveghează linia frontului din est, a declarat pentru Radio Free Europe/Radio Liberty că forțele rusești își concentrează eforturile pentru a face o ofensivă puternică asupra orașului strategic cheie de la vest de Bakhmut, care a căzut în mâinile Moscovei în luna mai a anului trecut – și speră să avanseze spre Kostiantynivka, Kramatorsk și Sloviansk.

Forțele ucrainene care luptă împotriva eforturilor rusești de a avansa în direcția Bakhmut spun că au fost supuse unei mari împingeri rusești în ultimele trei săptămâni și că se confruntă cu atacuri constante, deoarece trupele Moscovei trimit val după val de infanterie și le țintesc cu o varietate de artilerie și drone.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

UPDATE 21.00-Sute de persoane stau încă la coadă în fața cimitirului

Sute de persoane continuă să stea la coadă în fața cimitirului în care a fost înmormântat Alexei Navalny, relatează Mediazona, un post de știri independent din Rusia.

Publicația relatează că poliția permite oamenilor să intre în cimitir în grupuri de câte 50 de persoane.

În prezent, coada se întinde pe cel puțin 200 de metri, iar mașinile care trec claxonează în semn de susținere, relatează Mediazona.

UPDATE 19.00-‘Cel puțin 45 de arestări’ în Rusia după funeraliile lui Navalny – dar poliția adoptă o abordare reținută a protestelor

There have been at least 45 arrests in Russia following the funeral of Alexei Navalny, the Russian human rights group OVD info reports.

The group said 18 people were detained in the Siberian city of Novosibirsk and another 10 were detained while laying flowers in Yekaterinburg, a city east of the Ural Mountains.

Another 10 people were detained in the Voronezh region, western Russia.

There have been six arrests made so far in Moscow.

However, sources from the scene outside the funeral suggested police were taking a more restrained approach than normal.

UPDATE 17.00-Putin conduce ședința Consiliului de Securitate, în timp ce criticul său este înmormântat

În timp ce Alexei Navalny era înmormântat la Moscova, nu departe de acolo, Vladimir Putin prezida o reuniune a Consiliului de Securitate Națională al Rusiei – unde nu a menționat pe cel mai aprig critic al său.

Putin a folosit platforma pentru a respinge rapoartele recente din SUA potrivit cărora Rusia ar dezvolta o armă nucleară antisatelit în spațiu.

Dar a avertizat că „problema neutralizării amenințărilor care ar putea apărea pentru noi în sfera spațială” ar trebui să rămână o prioritate pentru Moscova.

Președintele rus a declarat anterior că se opune „categoric” desfășurării de arme nucleare în spațiu.

UPDATE 15.30 – Alexei Navalnîi a fost înmormântat în cimitirul Borisov/ Mesajul Iuliei Navalnya

„Lyosha, mulțumesc pentru cei 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și în ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine.

Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca să te fac acolo sus fericit pentru mine și mândru de mine. Nu știu dacă mă descurc sau nu, dar voi încerca.

Ne vom întâlni cu siguranță într-o zi. Am atâtea povești nespuse pentru tine, și am atâtea melodii salvate pentru tine pe telefon, proaste și amuzante, în general, sinceră să fiu, melodii groaznice, dar sunt despre noi și am vrut neapărat să te las să asculți lor. Și îmi doream foarte mult să văd cum îi asculți, râzi și apoi mă îmbrățișezi.

Te iubesc pentru totdeauna. Odihneste-te în pace”, a scris Iulia Navalnya pe pagina sa de Instagram.

UPDATE 15.00 – Sute de oameni se adună la înmormântarea lui Alexei Navalnîi

Susținătorii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi au format cozi lungi lângă biserica din Moscova înainte de înmormântarea sa de vineri.

UPDATE ORA 13.20 – Imagini de la cimitirul Borisovskoye din Moscova

UPDATE ORA 12.55 – Cortegiul funerar cu cadavrul lui Alexei Navalnîi a ajuns la biserică

UPDATE ORA 12.40 – Coada până la biserică, unde va avea loc slujba de înmormântare pentru Alexei Navalnîi, se întinde pe mai bine de un kilometru

UPDATE ORA 12.00 – Un rus a pledat joi vinovat pentru exportul ilegal de electronice în Rusia pentru o posibilă utilizare militară

Un rus a pledat joi vinovat pentru exportul ilegal de electronice în Rusia pentru o posibilă utilizare militară, încălcând sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei de către Moscova, a declarat Departamentul de Justiție al SUA (DoJ).

Maxim Marchenko, care locuia în Hong Kong, opera o rețea cu alți doi ruși neidentificați care cumpărau în mod fraudulos cantități mari de microelectronice de calitate militară de la distribuitorii americani în numele utilizatorilor finali din Rusia, potrivit DoJ.

Arestat în septembrie 2023, bărbatul de 51 de ani a pledat joi vinovat de contrabandă și spălare de bani într-un tribunal din New York, relatează agenția de presă Agence France-Presse (AFP).

„Marchenko și-a ascuns planul de a canaliza aceste microelectronice – care aveau aplicații pentru utilizare în lunete de pușcă, ochelari de vedere pe timp de noapte, optică termică și alte sisteme de arme – utilizând companii-fantasmă și alte tehnici elaborate de spălare a banilor”, a declarat avocatul american Damian Williams într-un declarația DoJ. Marchenko va fi condamnat pe 29 mai.

UPDATE ORA 11.00 – Ucraina exportă în februarie niveluri record de mărfuri prin coridorul Mării Negre

Ucraina a exportat un record de 8 milioane de tone de marfă, inclusiv 5,2 milioane de tone de produse agricole, prin coridorul său de la Marea Neagră în februarie, a declarat vineri viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov, relatează Reuters.

„Aceștia sunt indicatori record de export nu numai prin coridorul ucrainean, ci de la începutul invaziei pe scară largă [a Rusiei”, a spus Kubrakov într-un comunicat.

UPDATE ORA 10.00 – Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât încă trei vânătoare-bombardiere rusești Su-34

Armata ucraineană a anunțat joi că a doborât încă trei vânătoare-bombardiere rusești Su-34, continuând o serie de succese. Pe Telegram, șeful armatei Oleksandr Syrskyi a spus: „După operațiuni de luptă cu succes împotriva unei aeronave inamice în noaptea de 29 februarie, încă două avioane rusești au fost distruse: vânătoare-bombardiere Su-34 în sectoarele Avdiivka și Mariupol”.

UPDATE ORA 06.00 – Nu există niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arma nucleară, afirmă SUA

Washingtonul a oferit acum un răspuns la comentariile președintelui rus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, afirmând că SUA nu au niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară – dar va continua să monitorizeze cu atenție situația.

Nu este prima dată când asistăm la o retorică iresponsabilă din partea lui Vladimir Putin”, a spus el.

Nu este un mod de a vorbi pentru liderul unui stat înarmat nuclear”. Putin a declarat că țările occidentale riscă să provoace un război nuclear dacă trimit trupe pentru a lupta în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Amenințarea lui Vladimir Putin că ar putea ordona folosirea armelor nucleare a fost în centrul unor reacții semnificative de la comentariile sale din timpul unui discurs anterior. Printre cei care s-au alăturat celor care au reacționat la aceste remarci se numără și ministrul britanic de externe, Lordul Ahmad of Wimbledon, care le-a catalogat drept iresponsabile”.

El și-a exprimat criticile în Parlament după ce președintele rus a încercat să avertizeze Occidentul împotriva unei implicări mai profunde în conflict, spunând că o astfel de acțiune riscă să declanșeze un război global care ar duce la distrugerea civilizației noastre”.

Liderul a făcut aceste comentarii într-un discurs despre starea națiunii, după a doua aniversare a invaziei forțelor Kremlinului și înaintea alegerilor de luna viitoare, pe care este sigur că le va câștiga.

Răspunzând la Westminster, lordul Ahmad le-a spus colegilor: Nimic nu ne surprinde sau ne șochează în ceea ce privește ceea ce articulează Putin. Nu este prima dată când el articulează astfel de comentarii. Este iresponsabil, este greșit și utilizarea sau amenințarea cu utilizarea unor astfel de arme este, sincer, destul de deplorabilă. Dacă o folosește cu intenție sau ca tactică de șoc, nu pot specula asupra acestui lucru. Dar ceea ce pot spune, și sunt sigur că vorbesc în numele tuturor celor din Parlament, este că ultimul lucru pe care cineva vrea să îl audă acum este folosirea sau amenințarea cu folosirea unor astfel de arme”.

Citește și