• Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că există suficienți ostatici în viață în Gaza pentru a „justifica genul de eforturi” pe care Israel le face pentru a-i elibera.
  • Netanyahu a subliniat angajamentul său de a-i elibera pe ostatici și a declarat că aceasta necesită exercitarea presiunii, care a dat rezultate în trecut și va da și în viitor.
  • Într-o discuție cu președintele SUA Joe Biden, Netanyahu a abordat extensiv negocierile privind ostaticii, indicând că, deși există un cadru pentru un acord, încă mai există neclarități.

UPDATE ORA 22.00- Reprezentantul Emiratelor Arabe Unite (EAU) pentru Națiunile Unite a declarat că țara este „extrem de îngrijorată” de operațiunile militare ale Israelului la Rafah, adăugând că orice operațiune militară a Israelului ar avea „consecințe inacceptabile”.

„EAU sunt extrem de îngrijorate în acest moment”, a declarat ambasadorul Lana Nusseibeh în timpul unui eveniment din Dubai.

„Orice operațiune militară din Rafah ar avea consecințe inacceptabile”, a adăugat ea.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Nusseibeh a reiterat necesitatea unei soluții cu două state între Israel și Palestina și a unui acord de încetare a focului, a raportat BBC.

„Nu poți nega dreptul palestinian la statutul de stat – și acesta este un consens arab”, a spus ea.

Nusseibeh a apărat, de asemenea, legăturile diplomatice ale Emiratelor Arabe Unite cu Israelul pe fondul furiei crescânde în regiune, spunând că cooperarea continuă între cele două țări a asigurat resurse în Gaza, a informat AFP.

„Din cauza acestei cooperări… avem un spital de campanie în Gaza și avem un spital maritim de andocare în portul Al-Arish”, a spus Nusseibeh.

UPDATE ORA 21.00- Cel puțin 74 de civili în Palestina au fost uciși din cauza atacului aerian al Israelului de la Rafah, a raportat Reuters, citând Palestine TV.

Cel mai recent număr de morți este o creștere față de anterior, când oficialii locali au raportat că 67 de palestinieni au fost uciși în loviturile aeriene grele lansate de armata israeliană.

Oficialii au spus că cifrele deceselor ar putea crește.

UPDATE ORA 20.00- Aripa armată a Hamas a declarat luni că trei din cei opt ostatici israelieni care au fost grav răniți în urma atacurilor aeriene israeliene au murit din cauza rănilor lor.

„Vom amâna anunțarea numelor și imaginilor morților pentru zilele următoare până când soarta răniților rămași va deveni clară”, au declarat Brigăzile Al Qassam într-un comunicat.”

Mai multe detalii până când apar. Această declarație urmează asaltului israelian de la Rafah din noaptea în care forțele speciale și alte armate au salvat doi ostatici ținuți de Hamas, în timp ce zeci au murit în distrugerea colaterală provocată de atacurile aeriene israeliene. Ostaticii erau ținuți în orașul Rafah din extremul sud al Gazei, la granița cu Egiptul, unde rezidenții și refugiații palestinieni sunt înghesuiti.

UPDATE ORA 19.00- Șeful UE pentru Afaceri Externe a cerut SUA să înceteze trimiterea de arme către Israel, așa cum a făcut-o în 2006, când Tel Aviv nu a reușit să țină seama de o reacție internațională în creștere față de războiul de atunci cu Libanul.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE, a criticat, de asemenea, aspru planul lui Benjamin Netanyahu de a lansa o ofensivă la Rafah, unde mulți palestinieni au fugit pentru siguranță.

Aceasta vine în momentul în care o instanță de apel olandeză a ordonat guvernului olandez să blocheze livrarea de piese pentru avioanele de luptă F-35 către Israel din cauza temerilor că sunt folosite pentru a încălca legea internațională, ceva ce Israelul neagă.

„Netanyahu nu ascultă de nimeni. [El spune] că vor evacua [oamenii]. Unde? Pana la luna? Unde vor evacua acesti oameni? le-a spus el reporterilor la Bruxelles după o întâlnire cu șeful UNWRA, agenția ONU care finanțează școlile și spitalele palestiniene.

Cu răbdarea sa pusă la încercare în privința bombardamentelor continue din Gaza, Borrell le-a spus reporterilor că liderii, inclusiv Joe Biden, care condamnă uciderea, trebuie să nu mai înarmeze Israelul.

„De câte ori i-ați auzit pe cei mai proeminenți lideri ai lumii spunând că prea mulți oameni sunt uciși.

„Președintele Biden a spus că această [ucidere] este prea mult, a spus că nu este proporțională.

UPDATE ORA 18.00- Guvernul olandez a primit ordin să oprească exportul de piese de luptă F-35 către Israel, după ce o curte de apel olandeză a decis că există un „risc clar” ca avioanele să poată fi folosite pentru a încălca dreptul internațional umanitar.

Mai multe organizații pentru drepturile omului au lansat contestația juridică în decembrie, cerând ca transferul continuu al pieselor de aeronave să fie reevaluat în contextul acțiunilor militare actuale ale Israelului în Gaza.

Luni, curtea de apel a părut să fie de partea militanților. „Este de netăgăduit că există un risc clar ca piesele F-35 exportate să fie folosite în încălcări grave ale dreptului internațional umanitar”, a spus instanța în hotărârea sa.

Guvernul olandez a declarat că va depune apel la Curtea Supremă a țării, pe fondul îngrijorărilor că ordinul ar fi depășit responsabilitatea statului de a-și formula propria politică externă.

UPDATE ORA 17.00- Șeful agenției UNRWA a Națiunilor Unite, a declarat luni că „nu are nicio intenție să demisioneze”

Philippe Lazzarini, șeful agenției UNRWA a Națiunilor Unite, a declarat luni că „nu are nicio intenție să demisioneze” după acuzațiile că unii membri ai personalului au participat la atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Agenția ONU oferă ajutor palestinienilor din Gaza și, de când au fost făcute acuzațiile, o serie de țări donatoare au suspendat finanțarea. UNRWA a lansat o anchetă și a concediat personalul acuzat de implicare în atac.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a susținut o conferință de presă alături de Lazzarini la Bruxelles.

UPDATE ORA 16.00- FMI și Banca Mondială au avertizat că războiul Israelului din Gaza și atacurile aferente asupra transportului maritim prin Marea Roșie reprezintă amenințări pentru economia globală

Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au avertizat că războiul Israelului din Gaza și atacurile aferente asupra transportului maritim prin Marea Roșie reprezintă amenințări pentru economia globală, relatează AFP.

Războiul de patru luni a lovit economia regiunii Orientului Mijlociu și Africii de Nord, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

„Mă tem cel mai mult de longevitatea conflictului, pentru că, dacă acesta continuă și mai departe, riscul de contagiune crește”, a spus Georgieva la Summitul Guvernului Mondial, o reuniune anuală a liderilor politici și de afaceri din Dubai.

„În acest moment, vedem un risc de răspândire în Canalul Suez”, a spus ea, în timp ce rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au atacat transportul maritim la Marea Roșie, ducând la trecerea maritimă crucială.

UPDATE ORA 15.50 – Se așteaptă ca Netanyahu să folosească misiunea de eliberare a prizonierilor pentru a „justifica” invazia de la Rafah

Operațiunea de eliberare a prizonierilor din Rafah este abordată în Israel ca fiind un succes masiv, o misiune de salvare, chiar dacă 67 de palestinieni au fost uciși în urma bombardamentelor de diversiune. După această operațiune, Netanyahu a reiterat că presiunea militară este singura modalitate de a câștiga războiul și de a-i aduce înapoi pe captivi.

Misiunea de la Rafah a arătat încă o dată ce pagube și ce morți sunt dispuși să provoace israelienii pentru a încerca să își atingă unele dintre obiectivele militare. Netanyahu va folosi cu siguranță această operațiune pentru a justifica ofensiva terestră asupra Rafah. El va spune că acolo sunt prizonieri și că armata trebuie să intre.

UPDATE ORA 15.15 – Marea Britanie sancționează patru coloniști israelieni pentru violențe împotriva palestinienilor

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a patru „coloniști israelieni extremiști” acuzați de încălcarea drepturilor omului împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, după o măsură similară luată de SUA la începutul acestei luni.

Luni, guvernul britanic a declarat că indivizii „au amenințat și au comis acte de agresiune și violență” împotriva palestinienilor. Măsurile au fost luate în cadrul regimului britanic de sancțiuni globale privind drepturile omului, se arată într-un anunț guvernamental.

Atacurile coloniștilor împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată au crescut brusc de când Israelul a lansat războiul împotriva Gaza.

UPDATE ORA 14.25 – Israelul cere agențiilor ONU să ajute la evacuarea civililor din zonele de război din Gaza

Israelul a cerut agențiilor de ajutorare ale ONU să contribuie la eforturile sale de evacuare a civililor din zonele de război din Gaza, înainte de planificarea de a mătura la sol Rafah, un oraș de la granița enclavei cu Egiptul, care este plin de palestinieni strămutați.

„Îndemnăm agențiile ONU să coopereze”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, într-un briefing.

„Nu spuneți că nu se poate face. Lucrați cu noi pentru a găsi o cale”.

UPDATE ORA 13.40 – Lunetiștii israelieni au ucis șapte persoane în spitalul Nasser din Khan Younis

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că lunetiștii israelieni au ucis șapte persoane în interiorul spitalului Nasser din orașul Khan Younis din sudul țării, unde s-au înregistrat lupte grele în ultimele zile.

„Nimeni nu se poate deplasa în curțile Complexului medical Nasser din Khan Younis”, a declarat Ashraf al-Qudra într-o declarație pe Telegram.

„Lunetiștii israelieni au ucis șapte cetățeni și au rănit 14 membri ai personalului și persoane deplasate în interiorul curții [spitalului]”, a adăugat el. El a precizat că plafoanele din dormitor și din departamentele de operațiuni s-au prăbușit în urma exploziilor din jurul spitalului.

„Avem nevoie de protecția personalului tehnic pentru a ne deplasa în curtea spitalului pentru a repara rețeaua de canalizare”, a declarat al-Qudra.

UPDATE ORA 13.25 – Forțele israeliene au arestat 35 de palestinieni

Forțele de securitate israeliene au arestat cel puțin 35 de palestinieni în Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est începând de duminică seară, inclusiv un minor rănit și un fost prizonier, potrivit unui grup de susținere.

Societatea Prizonierilor Palestinieni a declarat pe Telegram că arestările au avut loc în cea mai mare parte în orașul Hebron, în timp ce altele au fost efectuate în orașele Nablus, Ramallah, Jenin și Qalqilya, precum și în Ierusalimul de Est.

UPDATE ORA 13.10 – Brigăzile Al-Quds afirmă că au ucis trupe israeliene într-o ambuscadă

Aripa armată a Jihadului Islamic palestinian afirmă că luptătorii săi au căzut într-o ambuscadă a trupelor israeliene luni dimineață devreme în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, unde s-au înregistrat lupte intense în ultimele zile.

„Imediat după sosirea forțelor [israeliene] la locul ambuscadei, [Brigăzile al-Quds] le-au atacat cu mitraliere, obuze antipersonal, fortificații și dispozitive explozive, lăsându-i pe inamici morți și răniți”, a declarat Brigăzile al-Quds într-o declarație pe Telegram.

Aceasta a precizat că luptătorii săi au bombardat un post de comandă și control israelian din centrul orașului Khan Younis cu obuze grele de mortier.

UPDATE ORA 12.00 – Un tribunal ordonă Olandei să oprească livrarea de piese pentru avioane F-35 către Israel

Un tribunal olandez a ordonat guvernului olandez să oprească livrarea de piese pentru avioanele de vânătoare F-35 folosite de Israel în bombardamentele sale asupra Fâșiei Gaza.

Ordinul a fost emis în urma unui apel al organizațiilor pentru drepturile omului împotriva unei decizii a unei instanțe inferioare care a respins argumentul acestora potrivit căruia furnizarea pieselor a contribuit la presupuse încălcări ale dreptului internațional de către Israel.

UPDATE ORA 11.50 – Rebelii houthi spun că au vizat nava cargo Star Iris

Rebelii Houthi din Yemen, aliați cu Iranul, au declarat că au vizat o navă de marfă în Marea Roșie, cel mai recent atac de acest fel de la începutul războiului Israelului în Gaza.

Houthiștii au identificat nava ca fiind Star Iris, iar purtătorul de cuvânt militar al grupului, Yahya Saree, a declarat, într-o declarație televizată, că nava era americană. Cu toate acestea, urmăritorii de nave maritime au declarat că nava sub pavilionul Insulelor Marshall era deținută de Grecia.

Luptătorii Houthi din Yemen controlează cele mai populate regiuni ale țării și au lansat în mod repetat drone și rachete împotriva transportului maritim comercial internațional de la jumătatea lunii noiembrie. Ei spun că atacurile sunt un răspuns la atacurile Israelului asupra Gaza.

UPDATE ORA 10.50 – Netanyahu: „Israelul ar trebui să preseze ofensiva din Gaza pentru a elibera mai mulți ostatici”

El a descris presiunea militară susținută până la „victoria totală” asupra Hamas ca fiind necesară pentru recuperarea completă a acestora. Declarația sa a fost făcută după ce forțele speciale israeliene au eliberat doi ostatici într-o operațiune de salvare la Rafah, la granița dintre Gaza și Egipt.

Orașul este plin de refugiați de război strămutați, unde perspectiva unor operațiuni mai ample a îngrijorat comunitatea internațională.

UPDATE 10.45 – Nasrallah de la Hezbollah se întâlnește cu șeful Jihadului Islamic al-Nakhalah

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a purtat discuții cu secretarul general al Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhalah, potrivit unei declarații a Hezbollah pe Telegram.

Hezbollah a precizat că cei doi au discutat despre ultimele evoluții din Fâșia Gaza și Cisiordania ocupată, difuzând o fotografie de la întâlnire.

Nasrallah și al-Nakhalah au subliniat necesitatea de a fi fermi și de a continua să lucreze cu tărie pentru a obține victoria împotriva Israelului, se arată în declarație.

UPDATE ORA 9.30 – Forțele pentru operații speciale ale Israelului au salvat, noaptea trecută, doi ostatici din orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza

Este a doua salvare reușită de la începutul războiului. Operațiunea s-a desfășurat la acoperirea unui bombardament masiv al zonei, unde mulți teroriști au fost uciși. Hamas a precizat că 100 de civili palestinieni au fost uciși.

UPDATE ORA 09.25 – Șeful OMS reînnoiește apelul pentru încetarea focului în Gaza

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reiterat apelul pentru încetarea focului între Israel și Hamas în Gaza.

El a declarat, în marja summitului mondial al guvernelor 2024 de la Dubai, că ajutorul oferit până acum în Gaza în ceea ce privește materialele medicale este „o picătură în oceanul de nevoi care continuă să crească în fiecare zi”.

UPDATE ORA 09.20 – Japonia este „profund îngrijorată” de operațiunile Israelului în Rafah

Ministerul japonez al Afacerilor Externe a emis o declarație în care se declară „profund îngrijorat” de „rapoartele privind o operațiune militară israeliană în Rafah”.

„Pe măsură ce situația umanitară de pe teren se deteriorează, iar numărul victimelor civile, inclusiv un număr mare de copii, femei și persoane în vârstă, continuă să crească, este esențial să se îmbunătățească situația umanitară cât mai curând posibil și să se asigure un mediu în care să se poată desfășura activități de asistență umanitară pentru a realiza acest lucru”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 08.00 – Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, așteptat la Washington DC

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și președintele american Joe Biden sunt așteptați să discute despre situația din Gaza atunci când se vor întâlni luni la Washington, DC. Vizita are loc după ce, recent, un videoclip difuzat de presa iordaniană de stat l-a arătat pe rege ajutând personal la lansarea de provizii medicale deasupra Gaza.

Într-o declarație a Casei Albe, care găzduiește vizita, se precizează că liderii vor discuta despre „eforturile de a pune capăt crizei” din Gaza, precum și despre „relația bilaterală puternică” dintre Iordania și Statele Unite.

Această relație bilaterală include o bază militară americană în nord-estul Iordaniei, cunoscută sub numele de Turnul 22, unde trei soldați americani au fost uciși într-un atac cu drone în ianuarie.

Baza se află aproape de granițele Siriei și Irakului, care, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei irakiene, a reluat din nou discuțiile privind retragerea trupelor americane de pe teritoriul său.

UPDATE ORA 06.00 – Trimisul special al ONU afirmă că atacurile din 7 octombrie au fost „un răspuns la opresiunea Israelului”

Francesca Albanese, raportorul special al ONU pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, a respins comentariile președintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că atacul Hamas din 7 octombrie a fost „cel mai mare masacru antisemit din secolul XXI”.

„Cel mai mare masacru antisemit al secolului nostru”? Nu, domnule Macron. Victimele din 7 octombrie nu au fost ucise din cauza iudaismului lor, ci ca răspuns la opresiunea Israelului. Franța și comunitatea internațională nu au făcut nimic pentru a împiedica acest lucru. Respectele mele victimelor”, a declarat Albanese într-o postare pe rețelele de socializare.

Albanese a răspuns la comentariile făcute de Macron în timp ce aducea un omagiu victimelor din 7 octombrie în cadrul unei ceremonii la Paris, la 7 februarie. În timpul ceremoniei, Macron a declarat că „incalificabilul a ieșit la suprafață din adâncurile istoriei” în acea zi.

UPDATE ORA 04.00 – Peste 60 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra Rafah, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene

Peste 60 de persoane au fost ucise în loviturile aeriene israeliene asupra orașului Rafah, din sudul Gazei, a anunțat luni dimineață Societatea Semilună Roșie Palestiniană.

Orașul, în care se refugiază mai mult de jumătate din populația din Gaza, a fost supus unor „ținte intense” din partea avioanelor de război și a loviturilor aeriene, a precizat CRPS.

Cel puțin două moschei și aproximativ o duzină de locuințe au fost vizate de lovituri, a declarat luni municipalitatea din Rafah.

Elicopterele au tras, de asemenea, cu mitraliere de-a lungul regiunilor sale de frontieră, potrivit PRCS. Rafah se află în apropierea graniței dintre Gaza și Egipt.

UPDATE ORA 03.00 – Doi bărbați israelieni au fost salvați în timpul operațiunilor din Rafah, anunță IDF

Doi ostatici israelieni au fost salvați în cursul nopții din orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, în cadrul unei operațiuni comune a Forțelor de Apărare ale Israelului, a Agenției de securitate israeliene Shin Bet și a poliției israeliene.

Cei doi ostatici salvați au fost identificați ca fiind Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani, și Louis Har, în vârstă de 70 de ani, care au fost luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie al grupării militante asupra Israelului, potrivit declarației comune.

Salvarea lor vine la 128 de zile după ce au fost luați în captivitate.

UPDATE ORA 02.00 – Forțele israeliene au făcut un raid în orașul Qalqilya

Soldații israelieni au luat cu asalt orașul Hajjah din Cisiordania ocupată și au îndepărtat steagurile palestiniene, potrivit unor imagini postate online de mass-media locale și verificate de unitatea de verificare a faptelor Sanad a Al Jazeera.

Raidurile efectuate de forțele israeliene în Cisiordania ocupată s-au intensificat de la începutul războiului israelian din Gaza, la 7 octombrie.

Peste 6.900 de palestinieni au fost arestați de la începutul luptelor.

UPDATE ORA 01.00 – O fetiță de șase ani, găsită moartă după ce a implorat salvatorii din Gaza să o salveze

O fetiță în vârstă de șase ani care a fost înregistrată în timp ce implora salvatorii să o salveze după un atac în Gaza a fost găsită moartă împreună cu cinci dintre rudele sale și doi lucrători de ambulanță care au mers să o salveze, a declarat Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS).

Hind Rajab a luat telefonul de la verișoara ei adolescentă, Layan Hamadeh, după ce aceasta a fost ucisă într-un atac asupra suburbiei Tel al Hawa din orașul Gaza la începutul acestei luni, a declarat PRCS.

Știre Inițială:

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus că crede că sunt destui ostatici în viață în Gaza pentru a „justifica tipul de eforturi” pe care Israelul le face pentru a-și asigura eliberarea.

„M-am angajat să-i scot, depun toate eforturile. Și necesită presiune, presiunea a funcționat și presiunea va funcționa din nou”, a declarat Netanyahu pentru ABC News într-un interviu difuzat duminică.

Netanyahu a fost întrebat despre scrisoarea deschisă a Forumului pentru ostatici și familii dispărute, care punea sub semnul întrebării abordarea Israelului față de negocierile în curs cu Hamas și angajamentul său de a asigura eliberarea ostaticilor.

 „Nu sunt sigur că cineva se poate pune în poziția familiilor, dar nici familiile nu se pot pune în locul celor care iau decizii”, a spus Netanyahu. „Acestea sunt două lucruri separate. Ei ajung la inima noastră, ajung la inima mea, dar sunt, de asemenea, responsabil pentru siguranța și securitatea poporului Israel”, a adăugat el.

Ce știm despre ostatici: în prezent sunt 136 de ostatici ținuți în Gaza, potrivit biroului premierului israelian. Dintre aceștia, 132 sunt de la atacul din 7 octombrie. Se crede că 103 dintre acești ostatici sunt în viață, iar 29 au murit.

Hamas deține majoritatea ostaticilor, dar se crede că unii sunt ținuți de Jihadul Islamic Palestinian și, eventual, de grupuri sau persoane mai mici din Gaza.

Apel cu Biden: în timpul unei convorbiri cu președintele american Joe Biden duminică, Netanyahu a discutat pe larg despre negocierile privind ostaticii, potrivit unui înalt oficial al administrației americane. Oficialul a avertizat că, deși există un cadru pentru o înțelegere, rămân lacune.

Citește și