LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 135. Drama unei fetițe de șase ani prinsă în focurile israeliene

UPDATE ORA 21.00- Zeci au fost uciși în bombardarea israeliană a orașului Gaza

În cartierul Zeitoun al orașului, relatează agenția de presă palestiniană Wafa, bombardamentele armatei israeliene au vizat mai multe case de civili, soldând cu zeci de morți și zeci de răniți.

Casele, spune Wafa, aparțin familiilor Naim, Khalifa, Shenoura și Yasin.

Corespondentul agenției raportează că majoritatea răniților rămân prinși sub moloz, chiar dacă echipajele de apărare civilă lucrează pentru a-i salva și a-i transporta la spital. Cu toate acestea, echipajele au fost împiedicate să ajungă la mulți din cauza intensității bombardamentelor israeliene.

UPDATE ORA 20.00- Qatar spune că transportul de medicamente pentru captivii israelieni a fost primit în Gaza

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar spune că a primit confirmarea de la Hamas că un transport de medicamente este livrat prizonierilor israelieni rămași în Gaza.

„Qatar a primit aceste confirmări în calitate de mediator în acord, care include intrarea de medicamente și un transport de ajutor umanitar către civilii din Fâșia Gaza, în special în zonele cele mai afectate și avariate, în schimbul livrării medicamentelor necesare ostaticilor în sectorul”, a spus ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 19.00- SUA se opune rezoluției ONU care cere încetarea imediată a focului în Gaza, după ce a propus oprirea temporară a luptei

Statele Unite au respins o rezoluție a Națiunilor Unite care cere o încetare imediată a focului în Gaza, o mișcare anticipată care vine pe fondul clamelor internaționale tot mai mari ca Israelul să întrerupă ofensiva împotriva Hamas.

SUA și-au semnalat deja intenția de a se opune rezoluției algeriene, dar au devenit din ce în ce mai critici față de conduita Israelului în Gaza și au propus luni propriul proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate care cere o „încetare temporară a focului” în conflict.

Atenția se va îndrepta acum către progresul proiectului de rezoluție american, care nu corespunde dorințelor majorității celorlalți membri ai Consiliului de Securitate, dar evidențiază totuși o întărire a poziției Casei Albe față de conflict.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a declarat Consiliului de Securitate că rezoluția propusă de Algeria va avea un impact negativ asupra negocierilor delicate care se desfășoară în regiune.

„A continua cu un vot astăzi a fost o iluzie și iresponsabilitate și, deși nu putem sprijini o rezoluție care ar pune în pericol negocieri sensibile, așteptăm cu nerăbdare să ne angajăm la un text care credem că va aborda atât de multe dintre preocupările pe care le împărtășim cu toții”, a spus ea după vot.

UPDATE ORA 18.00- Houthi revendică un atac împotriva navelor marinei americane

Grupul yemenit spune că a vizat navele „inamice” din Marea Roșie și Marea Arabiei cu „un număr de drone”.

Houthii au mai spus că au desfășurat o operațiune militară cu drone împotriva „locurilor sensibile” din orașul-port israelian de la Marea Roșie Eilat.

Grupul yemenit a adăugat că a efectuat separat un atac împotriva unei nave de marfă israeliene în Golful Aden.

„Aceste operațiuni vin în sprijinul poporului palestinian care suferă agresiuni și asedii și ca răspuns la agresiunea americano-britanica împotriva țării noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei Houthi într-un comunicat.

Grupul yemenit pare să-și intensifice atacurile în regiune, în ciuda raidurilor conduse de SUA împotriva sa în Yemen.

UPDATE ORA 17.00- Hamas spune că luptătorii săi au ucis un soldat israelian în nordul Gazei

Brigăzile Qassam, aripa militară a grupării palestiniene Hamas, afirmă că s-a ciocnit cu o forță israeliană și a ucis un soldat de la „distanță zero” în orașul Gaza.

Anterior, grupul a spus că a vizat un tanc israelian cu un obuz de mortar în aceeași zonă.

UPDATE ORA 16.00- Mai multe despre motivul pentru care PAM a decis să întrerupă livrarea ajutoarelor către nordul Gazei

Am raportat mai devreme o decizie a Programului Alimentar Mondial al ONU de a întrerupe distribuirea ajutorului umanitar în nordul Gazei.

Într-o declarație, WFP a povestit povestea unei încercări de a livra ajutor duminică, spunând că „convoiul a fost înconjurat de mulțimi de oameni înfometați aproape de punctul de control Wadi Gaza”.

„Mai întâi, respingând mai multe încercări ale oamenilor care încercau să urce la bordul camioanelor noastre, apoi confruntându-se cu focuri de armă odată ce am intrat în orașul Gaza, echipa noastră a reușit să distribuie o cantitate mică de mâncare pe parcurs”, continuă declarația, spunând că incidente similare au dus la un eșec de a-și îndeplini misiunea de ajutor a doua zi, luni.

PAM a spus că decizia „nu a fost luată cu ușurință, deoarece știm că înseamnă că situația de acolo se va deteriora și mai mult și mai mulți oameni riscă să moară de foame” și că va relua livrarea „cât mai curând posibil”.

Pentru a putea relua livrarea, se spune că „volume semnificativ mai mari de alimente” trebuie permise să intre în Fâșia Gaza de pe „rute multiple”.

„Este nevoie de un sistem de notificare umanitară funcțional și de o rețea stabilă de comunicații. Și securitatea, pentru personalul și partenerii noștri, precum și pentru oamenii pe care îi servim, trebuie să fie facilitată”, a adăugat PAM.

Un raport recent al ONU a constatat că unul din șase copii cu vârsta sub 2 ani din nordul Gazei sunt subnutriți, pe baza examinărilor efectuate în centrele de sănătate.

UPDATE ORA 15:30 – Medicii din Gaza, panicați de infecțiile virale

Apariția bolilor este în creștere în Gaza, iar un medic de la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir el-Balah a declarat că este imposibil să prevină răspândirea acestora.

„În ultima săptămână, ne-am confruntat cu zeci de cazuri de hepatită cu virusul A, care se transmite pe cale fecală-orală prin alimente contaminate sau apă poluată. Nu numai atât, cifrele privind gastroenterita, rănile infectate și hipoglicemia sunt în creștere incredibilă în rândul victimelor”, a declarat doctorul Khalid Abu-Habel.

„În mod normal, izolăm cazurile de virus hepatitic A pentru a preveni infecția. În aceste circumstanțe și în condițiile de supraaglomerare din Gaza, este absolut complicat să prevenim infecția.”

UPDATE ORA 13:40 – Israelienii continuă să blocheze intrarea ajutoarelor în Gaza

Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată sit-in-uri în fața punctului de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) care blochează intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.

Potrivit presei israeliene, membri ai mișcării numite Ordinul 9 și familii ale prizonierilor au sosit la punctul de trecere pentru a împiedica trecerea convoaielor de ajutor în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 12:35 – 18 pacienți au fost evacuați de la Spitalul Nasser

Ministerul a precizat într-o declarație pe Telegram că 18 pacienți au fost evacuați din complexul medical, acum desființat, către spitale de campanie, adăugând că 118 pacienți se află încă în interiorul complexului.

Situația din interiorul spitalului, pe care forțele israeliene l-au transformat într-o bază militară, a depășit nivelul de dezastru și constituie o amenințare directă la adresa vieții personalului și a pacienților, se arată în declarație.

Ministerul a precizat că personalul medical și pacienții nu dispun de electricitate, apă, alimente, lapte pentru copii, instalații de oxigen și capacități medicale adecvate pentru cazurile dificile.

UPDATE ORA 12:10 – Liderul Hamas Haniyeh sosește în Egipt

Ismail Haniyeh, liderul biroului politic al Hamas, a sosit în Egipt pentru discuții cu oficiali egipteni despre situația din Gaza, a anunțat gruparea într-un comunicat.

UPDATE ORA 11:00 – Audierea la CIJ cu privire la ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel va începe în curând

Ziua a doua a audierilor de la CIJ privind consecințele juridice ale ocupației teritoriilor palestiniene de către Israel va începe în curând.

Astăzi, Africa de Sud, Algeria, Arabia Saudită, Țările de Jos, Bangladesh, Belgia, Belize, Bolivia, Brazilia, Canada și Chile își vor prezenta argumentele.

UPDATE ORA 9:40 – Oficialii israelieni neagă că Yahya Sinwar a fugit în Egipt prin tuneluri

Oficialii israelieni au negat un raport potrivit căruia liderul Hamas Yahya Sinwar a fugit în Egipt prin tunelurile subterane din Rafah, relatează Channel 12 din Israel.

Aceștia au răspuns la un raport al postului de știri saudit Elaph, care a citat o sursă de securitate anonimă care a declarat că guvernul israelian crede că Sinwar și fratele său Muhammed, printre alții, au fugit recent în Peninsula Sinai din Egipt. „Nu cunoaștem informațiile care au fost publicate”, a declarat oficialul anonim.

Săptămâna trecută, armata israeliană a publicat imagini cu baza subterană a lui Sinwar, acum abandonată, din Khan Younis, în sudul Gaza.

UPDATE ORA 9:00 – Forțele israeliene demolează o clădire în Beit Hanina

Forțele israeliene au demolat o clădire rezidențială în Beit Hanina, la nord de Ierusalimul de Est ocupat, potrivit unor imagini partajate pe Telegram și verificate de Al Jazeera. Un buldozer a putut fi văzut cum rade la pământ o clădire cu mai multe etaje.

Israelul efectuează adesea demolări de case palestiniene, de obicei susținând că aceste clădiri încalcă reglementări neoficiale.

UPDATE ORA 8:55 – Netanyahu se confruntă cu o presiune internațională și internă tot mai mare în legătură cu Gaza

Pe plan internațional, SUA și alte țări doresc să vadă o diferență în ceea ce privește modul în care Israelul duce acest război.

În scrisoarea pe care a trimis-o cabinetului de război, Eisenkot a spus că trebuie să se ia decizii mai stricte și într-un ritm mai rapid decât cel pe care îl vedem acum. De asemenea, el a dat un termen limită pentru recuperarea prizonierilor înainte de începerea lunii sfinte musulmane a Ramadanului, la 10 martie.

Eisenkot spune că oricine spune că există o cale prin care Israelul poate obține o victorie totală [în Gaza] nu este sincer și că realizările militare pe care Israelul spune că le-a obținut nu sunt toate adevărate.

Știre inițială

În momentul tragediei, Hind Rajab, în vârstă de șase ani, a sunat disperată la Serviciul Semiluna Roșie din Palestina pentru a cere ajutor. Ea a povestit că se afla blocată într-o mașină, la doar câțiva metri distanță de tancurile israeliene care se apropiau periculos. În ciuda apelurilor sale de ajutor, intervenția a venit prea târziu, iar atunci când echipele de salvare au ajuns, a fost prea târziu pentru a mai face ceva pentru ea și familia sa.

Hind Rajab aștepta disperată să fie salvată, în timp ce suna la Serviciul Semiluna Roșie din Palestina, relatând că se afla blocată în mașină, înconjurată de tancuri israeliene. După douăsprezece zile de agonie și frică, intervenția a venit prea târziu, lăsând-o pe ea și pe membrii familiei sale fără șanse de supraviețuire.

Citește și

Exit mobile version