• Turcia lucrează pentru a asigura o acțiune colectivă a țărilor musulmane.
  • Ajutorul trimis de Turcia oamenilor din Gaza a depășit 34.000 de tone.
  • Erdogan a spus că dacă această „opresiune” nu va fi oprită, „consecința inevitabilă ar fi incendiul” din regiune care ar afecta țara.

UPDATE ORA 22.00- Netanyahu va convoca cabinetul săptămâna viitoare pentru a aproba operațiunea Rafah

„Doar o combinație de presiune militară și negocieri ferme va duce la eliberarea ostaticilor noștri, la eliminarea Hamas și la atingerea tuturor obiectivelor războiului”, a spus premierul israelian pentru X.

Cu privire la negocierile în curs de desfășurare la Paris între SUA, Qatar, Egipt, Hamas și Israel, el a spus: „Lucrăm pentru a obține un alt plan pentru eliberarea ostaticilor noștri, precum și finalizarea eliminării batalioanelor Hamas. în Rafah. De aceea am trimis o delegație la Paris și în această seară vom discuta următorii pași în negocieri.”

Între timp, demonstranții au inundat străzile din Tel Avi protestând împotriva guvernului său și cerând întoarcerea captivilor israelieni încă ținuți în Gaza de Hamas și alte facțiuni palestiniene.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

UPDATE ORA 21.00- Proteste împotriva lui Netanyahu în Israel

Ofițerii de poliție israelieni reprimă manifestanții în timpul unui protest la Tel Aviv împotriva guvernului premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Unii protestatari cer un acord pentru returnarea captivilor din Gaza, în timp ce alții scandează împotriva guvernului din Israel, inclusiv în Cezareea, unde protestatarii sunt adunați în fața casei private a lui Netanyahu.

UPDATE ORA 19.00- Israelul nu a luat măsuri pentru a proteja civilii: AP

În lumina deciziei CIJ și a 141 de zile de la un „genocid”, Israelul nu a luat nici un pas pentru a-și asigura nevoile umanitare de bază, spune ministerul de externe al Autorității Palestiniene (AP).

„Aceasta include securitate, alimente, apă potabilă, medicamente și electricitate”, a spus ministerul într-un comunicat.

„Dimpotrivă, Israelul a desfășurat mai multe masacre, aprofundând catastrofa umanitară și foametea și transformând Fâșia Gaza într-o zonă dezolată, de netraita”.

UPDATE ORA 17.00- Israelul va informa CIJ cu privire la măsurile în conformitate cu cazul de genocid

Israelul va trimite luni o notificare oficială Curții Internaționale de Justiție (CIJ) pentru a detalia modul în care respectă măsurile provizorii pronunțate de instanță, a raportat Times of Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a cerut ministerelor de externe și justiției să elaboreze un raport care să detalieze modul în care Israelul respectă măsurile provizorii pentru a proteja civilii palestinieni în timpul războiului său împotriva Gaza, a spus ziarul, citând un raport în limba ebraică de pe site-ul de știri Ynet.

Documentul se va concentra pe ordinele de „prevenire și pedepsire a instigării directe și publice la comiterea genocidului”, să ia măsuri imediate pentru a „permite furnizarea de servicii de bază necesare urgent și asistență umanitară pentru a aborda condițiile nefavorabile de viață cu care se confruntă palestinienii în Fâșia Gaza” și „prevenirea distrugerii și asigurarea păstrării dovezilor” referitoare la acuzațiile de genocid.

Israelul poartă ceea ce multe guverne au numit un genocid în Gaza și se pregătește acum pentru o ofensivă asupra orașului Rafah din sudul, unde peste un milion de persoane sunt strămutate, ridicând semne de întrebare cu privire la angajamentul său de a respecta măsurile provizorii stabilite de instanța ONU. .

UPDATE ORA 15.00 – Hamas avertizează încă o dată Israelul împotriva restricțiilor Moscheei Al-Aqsa

Hamas a avertizat Israelul cu privire la planurile sale de a restricționa accesul la Moscheea Al-Aqsa în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan.

„Să știe inamicul nostru că sufletele fierb… furia [noastre] este iminentă… și vine o explozie ca răspuns la orice restricții privind intrarea musulmanilor în Moscheea Al-Aqsa în timpul lunii Ramadan”, a scris Hamas pe pagina sa Telegram. , conform unui raport The Jerusalem Post.

UPDATE ORA 14.00 – „Lupi însetați de sânge”: Khamenei din Iran îi critică pe liderii occidentali

Liderul suprem al Iranului, Ali Hosseini Khamenei, a denunțat Occidentul pentru că „închide ochii la uciderea a 30.000 de oameni nevinovați în Gaza”, relatează agenția locală de știri Mehr.

Khamenei a acuzat SUA pentru că „optează cu veto [a] rezoluției [ONU] de a opri bombardarea Gaza pentru a enusa oară”.

Liderul suprem al Iranului i-a condamnat și pe liderii occidentali pentru ipocrizie și standarde duble, spunând că, în timp ce ei zâmbesc pe dinafară, natura lor interioară este aceea de „lupi însetați de sânge”.

UPDATE ORA 13.00 – Armata americană declară că a distrus rachete Houthi vizate de Marea Roșie

Armata americană spune că a distrus șapte rachete de croazieră antinavă pe care gruparea rebelă Houthi din Yemen plănuia să le lanseze asupra țintelor din Marea Roșie.

„Forțele CENTCOM au identificat aceste rachete în zonele controlate de Houthi din Yemen și au stabilit că reprezintă o amenințare iminentă pentru navele comerciale și pentru navele marinei americane din regiune”, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un post pe X.

„Aceste acțiuni vor proteja libertatea de navigație și vor face apele internaționale mai sigure și mai sigure pentru marinele americane și navele comerciale.”

UPDATE ORA 12.00 – Arestările palestiniene în Cisiordania ocupată se ridică la 7.210

Forțele israeliene au arestat cel puțin 22 de palestinieni peste noapte în Cisiordania ocupată, inclusiv un jurnalist, precum și doi copii, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni.

Arestările cresc numărul palestinienilor arestați în teritoriul ocupat începând cu 7 octombrie la 7.210.

Forțele israeliene au efectuat raiduri și arestări în multe zone peste noapte, inclusiv Hebron, Tulkarem, orașul Beit Furik și mai multe sate la nord-est de Jenin, printre altele.

UPDATE ORA 11.00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 29.606 de persoane au fost ucise în Gaza în urma atacurilor israeliene din 7 octombrie, iar alte 69.737 au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Bilanțul include cel puțin 92 de decese în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 10.00 – Premierul palestinian denunță planul pentru noi colonizări israeliene

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a descris recentul anunț al Israelului privind planurile de a construi 3.000 de noi unități de așezări ilegale drept o „provocare flagrantă pentru comunitatea internațională” și un obstacol în calea înființării unui stat palestinian independent.

Shtayyeh a spus că acțiunile Israelului demonstrează nerespectarea acestuia față de legile internaționale.

Construcția majorității noilor unități va începe în următoarele două săptămâni, în așezarea israeliană Ma’ale Adumim, la est de Ierusalimul de Est ocupat. Autoritatea israeliană de supraveghere a coloniilor, Peace Now, a spus că „bugetul Israelului pentru 2024 arată o adăugare de peste 100 de milioane de dolari la așezări”.

UPDATE ORA 09.00 – O noapte grea pentru oamenii din zona centrală și din partea de sud a Fâșiei Gaza

Cele mai grave dintre aceste atacuri peste noapte s-au petrecut la primele ore ale acestei dimineți, în Deir el-Balah, în case în care se adăposteau peste 120 de persoane. Marea majoritate a oamenilor erau palestinieni strămutați. În prezent, analizăm 25 de persoane ucise și peste 70 de persoane cu răni critice, toate raportate la Spitalul Al-Aqsa.

Femeile și copiii reprezintă marea majoritate a celor uciși în atacurile de peste noapte. Numărul este de așteptat să crească pe măsură ce trece ziua

UPDATE ORA 08.00 – Experții ONU spun că transferul de arme către Israel încalcă dreptul umanitar

Sean Bell, un analist militar cu sediul în Marea Britanie, a declarat că SUA furnizează Israelului aproximativ 3,8 miliarde de dolari anual în arme și de la începutul războiului din Gaza, Washingtonul a furnizat forțelor israeliene peste 21.000 de „muniții ghidate de precizie”.

În timp ce Israelul amenință cu o invazie terestră a lui Rafah, comunitatea internațională este din ce în ce mai îngrijorată cu privire la ce presupune următoarea fază a războiului, pe fondul victimelor deja în spirală și nivelarea Gazei.

UPDATE ORA 06.00 – Protestatarii israelieni blochează autostrada Tel Aviv pentru a cere întoarcerea prizonierilor din Gaza

ȘTIRE INIȚIALĂ

„Oricine susține că această problemă nu are nimic de-a face cu noi fie nu este conștient de lume, fie lucrează în numele altora”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agenției Anadolu. „De aceea, pentru ca opresiunea din Gaza să înceteze, pentru ca hărțuirea din Ierusalim să înceteze, fără a face nicio excepție, eu spun că vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a adăugat el.

El a adăugat că Turcia lucrează pentru a asigura o acțiune colectivă a țărilor musulmane din întreaga lume împotriva opresiunii din Gaza.

Ajutorul trimis de Turcia oamenilor din Gaza a depășit 34.000 de tone, a spus președintele Erdogan, adăugând că o altă navă care transporta 2.380 de tone de materiale de ajutor a sosit joi în regiune.

El a spus că dacă această „opresiune” nu va fi oprită, „consecința inevitabilă ar fi incendiul” din regiune care ar afecta țara.

Citește și