• Prim-ministrul din Israel, Benjamin Netanyahu a aprobat planurile pentru o ofensivă terestră în Rafah.
  • Peste 1 milion de persoane se adăpostesc în oraș, multe dintre ele fiind strămutate.
  • Netanyahu a discutat, de asemenea, despre ultima propunere de încetare a focului înaintată de Hamas, pe care a descris-o ca fiind „nerealistă”.

UPDATE ORA 21.00 – Blinken și prințul moștenitor din Bahrain discută de încetarea focului de 6 săptămâni ca parte a unui posibil acord de eliberare a ostaticilor

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și prințul moștenitor al Bahreinului și prim-ministrul Salman bin Hamad Al Khalifa s-au întâlnit sâmbătă în capitala Bahrain, Manama, unde au discutat despre un potențial acord de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor între Israel și Hamas.

Cei doi oficiali „au discutat despre eforturile de a obține o încetare a focului de cel puțin șase săptămâni în Gaza, ca parte a unui acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

Blinken a promis sprijin pentru eforturile regionale de „promovare a calmului” în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan, în timp ce numărul morților în Gaza continuă să crească. 

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Blinken și Al Khalifa au vorbit și despre atacurile rebelilor Houthi yemeniți în zona Mării Roșii, a spus Miller, iar cei doi lideri „și-au reafirmat angajamentul comun față de dreptul internațional și libertatea navigației”. 

UPDATE ORA 20.00 – Au loc mitinguri la Tel Aviv care solicită acțiuni pentru eliberarea captivilor din Gaza

Vor avea loc două mitinguri în această seară, dintre care primul la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „piața ostaticilor” din Tel Aviv. Rudele captivilor israelieni cer eliberarea lor.

Peste stradă, pentru a cincea săptămână consecutiv, va avea loc o demonstrație antiguvernamentală în care îi cere premierului israelian Netanyahu să demisioneze și să organizeze noi alegeri.

Aceste mitinguri au loc pe măsură ce pot avea loc negocieri potențiale în capitala Qatarului, Doha, în această săptămână. Membrii familiei și alți demonstranți speră că ostaticii vor fi aduși înapoi în Israel.

Demonstrațiile vor continua până când va fi o schimbare în guvernul Israelului. În piața ostaticilor, ei spun că ceea ce face guvernul nu este suficient.

UPDATE ORA 19.00 – „Nu trebuie lăsată ca această catastrofă umanitară să se agraveze”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „profund îngrijorat” de planul israelian pentru o invazie terestră a Rafah, în sudul Gazei.

„O escaladare suplimentară a violenței în această zonă dens populată ar duce la mult mai multe decese și suferințe, în special cu unitățile de sănătate deja copleșite”, a scris el pe X.

Ghebreyesus a spus că peste un milion de palestinieni din cel mai sudic oraș din Gaza – dintre care mulți au fost strămutați forțat de atacurile israeliene – nu au unități sanitare complet funcționale și sigure și mulți sunt prea bolnavi sau înfometați pentru a se muta din nou.

„Nu trebuie lăsată ca această catastrofă umanitară să se agraveze.”

UPDATE ORA 18.00 – Germania solicită accesul pe scară largă a ajutorului în Gaza; nici un atac Rafah

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Israelului să permită accesul ajutorului umanitar în Gaza pe o scară mai mare înainte de o călătorie de două zile în Orientul Mijlociu. „Este necesar ca ajutorul să ajungă acum în Gaza pe o scară mai mare. Acesta va fi un subiect despre care trebuie să vorbesc și eu”, a spus el jurnaliştilor înaintea călătoriei sale.

Scholz va călători în portul Iordanian de la Marea Roșie, Aqaba, pentru a se întâlni duminică cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea, înainte de a zbura în Israel pentru a-l vedea pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ofensiva planificată a Israelului în orașul Rafah din sudul Gazei, unde peste un milion de oameni s-au adăpostit. „Există pericolul ca o ofensivă cuprinzătoare în Rafah să aibă ca rezultat multe victime teribile ale civililor, care trebuie să fie strict interzise”, a adăugat el.

UPDATE ORA 17.00 – Armata israeliană a atacat casa presupusului terorist din Hebron

Armata israeliană spune că a percheziţionat casa şeicului Mahmoud Nofal, care ar fi deschis focul asupra unei aşezări ilegale israeliene din Hebron înainte de a fi împuşcat mort de soldaţii israelieni.

Hebron, cel mai mare oraș din Cisiordania, are o așezare israeliană protejată de armată de aproximativ 700 de oameni și a fost un punct de tensiune de multă vreme în conflictul Israel-Palestina.

UPDATE ORA 16.00 – Situația umanitară catastrofală din Gaza „se deteriorează rapid”: UNRWA

Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni a declarat că situația din Gaza este „catastrofală” și „se deteriorează în fiecare minut”.

„Echipele UNRWA lucrează constant și în condiții extrem de provocatoare pentru a ajuta familiile aflate în mare nevoie”, a spus agenția pe X.

De asemenea, a reiterat apelul pentru implementarea urgentă a unei încetări a focului în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 15.00 – 37 de morți în atacul israelian asupra unui bloc rezidențial din centrul Gazei, a anunțat Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 37 de persoane, inclusiv copii și femei însărcinate, au fost ucise într-un atac aerian israelian asupra unui bloc rezidențial din centrul Gazei, vineri seară.

Potrivit personalului medical, 35 din cele 37 de victime erau membri ai unei familii.

UPDATE ORA 14.00 – Brigada militară israeliană susține că a ucis 250 de luptători palestinieni în două săptămâni

Armata israeliană spune că una dintre principalele sale brigăzi de infanterie – Brigada Nahal – a ucis 250 de luptători palestinieni în centrul Gazei în ultimele două săptămâni.

Aceasta îi include pe cei uciși în urma atacurilor aeriene, a incendiilor de tancuri și a luptei la sferturi scurte, potrivit unei declarații militare israeliene.

În aceeași perioadă, atacurile israeliene au continuat să ucidă zeci de civili în Gaza în fiecare zi, inclusiv multe femei și copii, potrivit ministerului sănătății din enclavă.

UPDATE ORA 13.00 – Iordania efectuează cinci lansări aeriene în nordul Gazei

Armata iordaniană spune că au fost efectuate cinci sesiuni de lansări aeriene în nordul Gazei, livrând provizii medicale și alimente.

În operațiune au avut loc și forțele aeriene ale Egiptului, SUA și Germania, se mai arată în comunicat.

UPDATE ORA 12.00 – Israelul a arestat 20 de palestinieni în Cisiordania în ultima zi

Armata israeliană a arestat cel puțin 20 de palestinieni în Cisiordania, inclusiv foști prizonieri, în ultimele 24 de ore, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni.

Arestările au avut loc în guvernoratele Tulkarem, Hebron, Tubas, Betleem, Nablus, Jenin și Ierusalim.

Grupurile de prizonieri palestinieni estimează că 7.605 palestinieni au fost arestați de armata israeliană începând cu 7 octombrie.

UPDATE ORA 11.00 – Forțele israeliene asaltează Nablus, arestează doi palestinieni

Forțele israeliene au atacat în această dimineață orașul Nablus și două sate din nordul Ramallah, în Cisiordania ocupată, potrivit agenției de presă palestiniene Wafa.

Martorii citați de Wafa au spus că trupele în aproximativ 25 de vehicule militare au luat cu asalt Nablus după ce au pătruns în oraș din partea de vest, adăugând că au fost dislocați și lunetişti.

Soldații au arestat doi tineri în timpul raidului, au adăugat sursele.

UPDATE ORA 10.00 – Armata israeliană pretinde că a ucis zeci de luptători Hamas în ultimele 24 de ore

Atacuri aeriene israeliene au ucis cel puțin 15 luptători Hamas în Nuseirat din centrul Gazei, inclusiv un comandant de echipă de lunetişti, potrivit ultimei actualizări de război a armatei israeliene. Trupele israeliene au ucis alți 10 luptători în altă parte din centrul Gazei, se adaugă declarația.

În sudul Khan Younis, forțele israeliene au identificat și distrus un depozit de arme al Hamas în timp ce conduceau lovituri aeriene împotriva a încă doi membri ai Hamas, a spus armata.

UPDATE ORA 08.00 – Bebelușii care se nasc deja sunt subnutriți în Gaza

Dominic Allen, reprezentant al Fondului ONU pentru Populație Palestina, a vizitat recent Spitalul Emirate din Rafah.

Condițiile de la maternitatea unității sunt profund tulburătoare, a spus el, cu o creștere puternică a nou-născuților malnutriți și a deceselor celor care se nasc morți.

„Medicii raportează că nu mai văd copii de mărime normală”, a spus Allen pentru Al Jazeera. „Ceea ce văd, deși în mod tragic, sunt mai mulți copii născuți morți și mai multe decese neonatale.”

UPDATE ORA 04.00 – Houthi lansează 3 rachete spre Marea Roșie vineri, a declarat comandamentul militar american

Houthis susținuți de Iran au tras trei rachete balistice antinavă din zonele controlate de Houthi din Yemen către Marea Roșie vineri, potrivit Comandamentului Central al SUA.

Nu s-au raportat răniți sau avarii la nicio nave, a spus CENTCOM.

UPDATE ORA 02:00 – Mulți dispăruți după ce forțele israeliene au lovit o clădire din orașul Gaza

Al Jazeera Arabic relatează că zeci de persoane sunt date dispărute în urma unui atac israelian asupra unei clădiri cu șapte etaje din cartierul Remal.

Imaginile surprinse de Al Jazeera arată dărâmături împrăștiate peste tot, în timp ce echipele de salvare caută supraviețuitori sub dărâmături.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat planurile pentru o ofensivă terestră în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, a anunțat astăzi biroul său într-un comunicat.

Armata din Israel „se pregătește pentru partea operațională și pentru evacuarea populației„, a precizat acesta. Peste 1 milion de persoane se adăpostesc în oraș, multe dintre ele fiind strămutate după ce au scăpat de ofensivele militare israeliene în alte părți ale enclavei.

Netanyahu a discutat, de asemenea, despre ultima propunere de încetare a focului înaintată de Hamas, pe care a descris-o ca fiind „nerealistă”. O delegație israeliană se va deplasa în Qatar pentru a discuta poziția lor. Hamas a prezentat propunerea mediatorilor și Statelor Unite, potrivit Reuters, care a relatat că aceasta include eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni, inclusiv a 100 de prizonieri care execută pedepse pe viață.

Citește și