• Președintele american a vorbit ieri cu șeicul Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar și cu Abdel Fattah el-Sisi din Egipt despre „încetarea imediată a focului în Gaza”.
  • Statele Unite, a declarat Biden, vor colabora cu Egiptul și Qatar „pentru a asigura punerea în aplicare deplină a termenilor acordului.
  • Prim-ministrul Israelului a declarat că va ordona trupelor să invadeze Rafah.

UPDATE ORA 21:00 – Armata israeliană revendică un atac asupra unui sit de lansare de rachete în Gaza

Armata israeliană a difuzat imagini aeriene care, potrivit acesteia, arată un atac aerian asupra unui sit de lansare de rachete în partea centrală a Fâșiei Gaza.

Două persoane pot fi văzute lovite de atac, iar armata a declarat că a „eliminat teroriștii”, vizând totodată și infrastructura din zonă.

De asemenea, a mai spus că patru rachete lansate de la acest sit au căzut într-o zonă deschisă și nu au provocat pagube sau victime.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

UPDATE ORA 20:20 – Israelul afirmă că Khamenei din Iran „incită cetățenii arabi” să se revolte

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a adresat un nou avertisment statelor arabe din regiune cu privire la legăturile lor cu Israelul, atrăgând mânia ministrului israelian de externe.

Khamenei a declarat într-un discurs ținut astăzi la Teheran că cei care încă se gândesc să normalizeze relațiile cu Israelul în ciuda războiului din Gaza ar trebui să se ferească de faptul că propriul popor se va ridica împotriva lor.

Israel Katz, ministrul israelian de externe, a declarat într-o postare pe X că Khamenei „reprimă cu brutalitate protestele pentru libertate în Iran, în timp ce incită cetățenii din țările arabe care au legături cu Israelul să se ridice împotriva propriilor guverne”.

UPDATE ORA 18:30 – Hezbollah atacă locuințe rezidențiale din Israel

Un comunicat al grupării susține că luptătorii săi au atacat două case din orașul israelian Shtola.

Acesta a precizat că atacul a fost un răspuns la „atacurile inamicului israelian asupra satelor sudice statornice și a locuințelor civile”.

Nu au fost raportate imediat victime.

UPDATE ORA 17:20 – Muncitorii tunisieni se mobilizează în sprijinul palestinienilor de Ziua Muncii

Muncitorii tunisieni și membrii Uniunii Generale Tunisiene a Muncii (UGTT) au ieșit pe străzile din Tunis pentru a marca Ziua de Mai și pentru a-și exprima sprijinul pentru palestinienii din Gaza.

Protestatarii au fluturat steaguri palestiniene și au scandat sloganuri în timp ce s-au adunat în fața sediului Uniunii Generale Tunisiene a Muncii din capitală.

„Ziua Muncii din acest an a venit îmbibată de sângele a mii de copii, femei, bătrâni și civili palestinieni și este cufundată în rănile a zeci de mii dintre cei asupra cărora a plouat cu mașina de război sionistă”, a declarat secretarul general al UGTT, Noureddine Taboubi, în timp ce se adresa mulțimii.

UPDATE ORA 16:00 – Turcia se alătură Africii împotriva Israelului, în procesul de la Haga: Am decis să ne alăturăm procesului Africii de Sud la Curtea Penală de la Haga

Ankara a decis să se alăture procesului Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție în temeiul Convenției de genocid privind situația din Fâșia Gaza, a declarat ministrul turc de externe Fidan.

Procesul Africii de Sud a susținut că „actele și omisiunile Israelului… sunt genocide pentru că sunt comise cu intenția specifică… de a distruge palestinienii din Fâșia Gaza, ca parte a grupului național, rasial și etnic palestinian mai larg”.

UPDATE ORA 15:00

Două convoaie de ajutoare iordaniene care transportau alimente, făină și alte ajutoare umanitare au fost atacate de coloniști israelieni în această dimineață, în timp ce se îndreptau spre Gaza, relatează agenția iordaniană de știri Petra, citată de Ministerul de Externe.

Convoaiele, unul care a luat-o pe la punctul de trecere Beit Hanoon și altul care a luat-o pe la punctul de trecere Karem Abu Salem din Israel spre Gaza, au fost vizate de coloniști care au aruncat o parte din încărcătură și au avariat camioanele, a declarat ministerul, precizând că acestea și-au continuat misiunea de livrare a ajutoarelor.

UPDATE ORA 14:00

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că secretarul de stat a repetat opoziția țării sale față de un atac israelian asupra orașului Rafah, aglomerat în Gaza, în cadrul discuțiilor cu premierul israelian, care a promis că va continua ofensiva.

Blinken „a reiterat poziția clară a Statelor Unite cu privire la Rafah”, la două zile după ce Blinken și-a exprimat din nou opoziția față de un asalt din cauza îngrijorărilor legate de siguranța civililor care se adăpostesc în orașul din sudul Gaza, a declarat Miller.

În cadrul întâlnirii sale cu Netanyahu, Blinken a remarcat, de asemenea, îmbunătățirea livrărilor de ajutoare în Gaza „și a reiterat importanța accelerării și menținerii acestei îmbunătățiri”, a precizat Departamentul de Stat.

UPDATE ORA 13:00

De când a început războiul Israelului în Gaza, peste 95% din unitățile comerciale din enclavă au fost închise în totalitate, iar sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, potrivit unei declarații a biroului de presă al guvernului din Gaza.

Ca urmare, peste 90 la sută din populația din Gaza a scăzut sub pragul sărăciei, iar enclava a suferit pierderi economice de 33 de miliarde de dolari, se mai arată în declarație.

Guvernul din Gaza consideră autoritățile israeliene și americane, precum și comunitatea internațională, „pe deplin responsabile pentru condițiile crude și inumane la care sunt supuși muncitorii din Fâșia Gaza”, se mai arată în declarație.

UPDATE ORA 12:00

Ministrul francez de externe a declarat că mai sunt încă multe de făcut pentru a asigura un armistițiu între Israel și Gaza, după ce s-a întâlnit cu oficiali egipteni la Cairo pentru a discuta despre stadiul negocierilor.

„Am venit să ne coordonăm eforturile pentru un armistițiu. Mesajele transmise de Franța și de partenerii săi arabi din regiune sunt ca Israelul să se retragă din această ofensivă de la Rafah”, a declarat Stephane Sejourne după întâlnirea cu omologul său egiptean, Sameh Shukri.

El a refuzat să spună dacă este optimist cu privire la încheierea unui acord, dar a adăugat că, în cazul unui armistițiu, speră ca cei trei cetățeni cu dublă cetățenie franco-israeliană deținuți de Hamas să fie pe lista de eliberare.

UPDATE ORA 11:00

Cel puțin 34.568 de palestinieni au fost uciși și 77.765 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza din 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul a adăugat că 33 de persoane au fost ucise și 57 rănite în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE ORA 10:00

Confruntări violente au izbucnit la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) între protestatarii pro-israelieni și cei pro-palestinieni.

Confruntările au început după ce contramanifestanți pro-israelieni, mulți dintre ei neafiliați școlii, s-au mutat în campus și au început să atace o tabără pro-palestiniană instalată de studenți în urmă cu o săptămână, potrivit lui Rob Reynolds de la Al Jazeera, care relatează din Los Angeles.

În imaginile video se vede cum protestatarii se încăierau, iar alții aruncau cu obiecte în oamenii strânși în tabăra pro-Palestina.

„Se pare că nu există absolut nicio intervenție a poliției”, a declarat Reynolds.

UPDATE ORA 09:00

Antony Blinken a aterizat în Israel, unde se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu. Atât SUA, cât și Comisia Europeană, se opun unei invazii în Rafah, cel puțin în absența unui plan.

UPDATE ORA 08:00

Armata americană face progrese în ceea ce privește construirea unui dig temporar pentru a livra alimente în Gaza, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Ne așteptăm ca acel debarcader să fie gata să primească bunuri umanitare în zilele următoare”, a declarat Kirby, deși a avertizat că debarcaderul nu ar putea egala volumul de ajutor livrat pe cale terestră. „Camioanele, aceasta este încă cea mai bună modalitate de a face acest lucru”, a spus el.

Secretarul de stat Antony Blinken a reluat comentariile lui Kirby în declarațiile făcute marți în fața reporterilor la Amman. „Avem coridorul nostru maritim la care lucrăm și care, aș spune că peste o săptămână va fi gata de plecare”, a spus Blinken.

UPDATE ORA 01:29 – Casa Albă ia în considerare primirea unor palestinieni din Gaza devastată de război ca refugiați

Administrația Biden are în vedere să aducă în SUA ca refugiați anumiți palestinieni care fug din Gaza distrusă de război, potrivit documentelor interne ale guvernului federal obținute de CBS News.

UPDATE ORA 00:27 – Houthiii publică un videoclip cu o dronă lovind o navă în Marea Roșie

Știre inițială

Într-o postare pe X, Președintele american a declarat că a vorbit ieri cu șeicul Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar și cu Abdel Fattah el-Sisi din Egipt despre „încheierea unui acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor împreună cu o încetare imediată a focului în Gaza”.

Statele Unite, a declarat Biden, vor colabora cu Egiptul și Qatar „pentru a asigura punerea în aplicare deplină a termenilor acordului și vor depune toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, care este acum singurul obstacol în calea unei încetări imediate a focului și a ajutorului pentru civilii din Gaza”.

Prim-ministrul Israelului a declarat că va ordona trupelor să invadeze Rafah, indiferent dacă va fi încheiat sau nu un acord de eliberare a prizonierilor și de asigurare a unei încetări a focului.

Citește și