• Statele Unite nu au aprobat raidul Israelului asupra spitalului al-Shifa de miercuri, a declarat Casa Albă.
  • Consiliul de Securitate al ONU adoptă rezoluția Gaza prin care se cere încetarea focului.
  • Marea Britanie, SUA și Rusia, care au dreptul de veto asupra rezoluțiilor, s-au abținut.

Armata Israelului a lovit mai multe ținte teroriste ale organizației Hezbollah pe teritoriul libanez

IDF a atacat mai multe ținte teroriste ale organizației Hezbollah pe teritoriul libanez.

Ce se va întâmpla cu Gaza după înfrângerea Hamas. Preşedintele Israelului: O „forţă foarte puternică” trebuie să rămână în Gaza

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că ar putea fi nevoie ca o „forţă foarte puternică” să rămână în Gaza în viitorul apropiat pentru a împiedica revenirea grupului militant Hamas după război, însă preşedintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza ar fi „o mare greşeală”.

Consiliul de Securitate al ONU adoptă rezoluția Gaza prin care se cere încetarea focului

Un proiect prezentat de Malta a fost adoptat cu douăsprezece voturi pentru și trei abțineri. Rezoluția cere, printre altele, „încetarea focului umanitar urgent și extins și coridoare în toată Fâșia Gaza pentru un număr suficient de zile”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Consiliul format din 15 membri, care are responsabilitatea de a menține pacea și securitatea internațională, a votat în favoarea rezoluției. Marea Britanie, SUA și Rusia, care au dreptul de veto asupra rezoluțiilor, s-au abținut – în timp ce ceilalți 12 membri au votat în favoarea rezoluției.

Rusia nu a avut succes într-o încercare târzie de a modifica rezoluția pentru a adăuga un apel la un armistițiu umanitar imediat. Luptele anterioare pentru a ajunge la un acord asupra unei rezoluții s-au concentrat în jurul întrebării dacă să se ceară o pauză umanitară sau o încetare a focului.

Organismul a solicitat pauze și coridoare care să permită „accesul umanitar complet, rapid, sigur și neîngrădit”. De asemenea, rezoluția cere respectarea dreptului internațional și solicită tuturor părților să nu priveze civilii din Gaza de servicii și ajutoare de bază.

Statele Unite nu au aprobat raidul Israelului asupra spitalului al-Shifa

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, răspunzând la întrebările reporterilor din San Francisco, a declarat astăzi:

„Nu am dat OK-ul pentru operațiunile lor militare din jurul spitalului. Nu ne așteptăm ca israelienii să ne informeze”.

Marți, Kirby a declarat că SUA dispun de propriile informații care susțin concluziile Israelului potrivit cărora Hamas a folosit al-Shifa ca centru de comandă și a folosit tunelurile de sub complex pentru a ascunde operațiunile militare și, eventual, pentru a deține o parte din cei peste 240 de ostatici capturați în timpul atacului de luna trecută în Israel.

El a sugerat că momentul anunțului său a fost o coincidență, adăugând că transmiterea unor informații de informații „retrogradate nu a avut nimic de-a face cu momentul operațional”.

Citește și