- Oficiali afirmă că Consiliul de Securitate al ONU nu va vota marți un proiect de rezoluție pentru încetarea focului în Gaza.
- Statele Unite spun că lucrează cu ceilalți membri la text, dar că au opus veto la rezoluții anterioare.
- Agențiile umanitare și-au exprimat furia și frustrarea față de situația dificilă în care se află în continuare civilii din Gaza înainte de vot.
UPDATE ORA 23.00 – Discuțiile din Egipt s-au încheiat fără rezultat
Discuțiile din Egipt la care a participat șeful politic al Hamas, Ismail Haniyeh, s-au încheiat „fără rezultat”, a declarat un înalt oficial palestinian.
Oficialul a declarat pentru BBC că Egiptul „a oferit o propunere pentru un alt armistițiu umanitar”, dar că Hamas a respins ideea unei „soluții temporare” la război. Hamas a spus Egiptului că poziția sa rămâne că „nici un acord de schimb nu va avea loc înainte de încetarea definitivă a focului”, a spus oficialul, adăugând: „Discuțiile vor continua, egiptenii sunt optimiști cu privire la posibilitatea unui rezultat în următoarele zile, dar sunt convinși că situația este dificilă, iar negocierile vor fi dificile și lungi”.
UPDATE ORA 22.00 – Vizita lui Haniyeh în Egipt, percepută ca un semn pozitiv în obținerea unui nou armistițiu
Perspectiva unui al doilea acord de ostatici între Israel și Gaza părea să progreseze odată cu vizita unui lider Hamas în Egipt, miercuri. Vizita lui Ismail Haniyeh a fost percepută ca un semn pozitiv al unui posibil armistițiu, deoarece ultima dată când a venit a fost înaintea primului acord de luna trecută, care a implicat eliberarea a 110 ostatici și o încetare a focului de o săptămână.
Oficialii Hamas au precizat că vor un armistițiu mai lung, în timp ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus că îl vede doar ca pe o scurtă pauză într-o campanie militară continuă de distrugere a Hamas din punct de vedere militar și ca forță politică în Gaza.
UPDATE ORA 20.00 – Votul ONU de încetare a focului a fost amânat până mâine
Consiliul de Securitate al ONU a amânat din nou un vot care cere o nouă încetare a focului în Gaza, în vreme ce diplomații se luptă să cadă de acord asupra limbajului proiectului de rezoluție.
The Guardian a fost informat că votul a fost programat pentru joi la New York. Proiectul de rezoluție al ONU, elaborat de Emiratele Arabe Unite, a fost modificat de mai multe ori pe fondul diferențelor de politică raportate în interiorul Administrației Biden. Votul a fost inițial programat pentru luni, dar a fost amânat în mod repetat pentru a evita un al treilea drept de veto al SUA de la începutul conflictului în urmă cu mai bine de două luni.
UPDATE ORA 18.00 – Grupul Houthi din Yemen amenință SUA
Șeful Houthi din Yemen subordonat Iranului a declarat miercuri că grupul său va începe să tragă cu rachete asupra navelor de război americane dacă Washingtonul s-ar implica mai mult în afacerile sale sau ar viza Yemenul. Abdel-Malek al-Houthi a avertizat, de asemenea, alte țări să nu se implice într-o operațiune multinațională lansată marți de SUA pentru a proteja comerțul în Marea Roșie, după o creștere a atacurilor Houthi asupra navelor. Dacă SUA se implică mai mult, houthii „nu vor sta cu mâinile în sân și îi vor viza cu rachete”, a spus Abdel-Malek al-Houthi într-un discurs televizat.
UPDATE ORA 17.00 – Hamas și Israel discută ce ostatici ar putea fi eliberați într-un nou armistițiu
Liderul Hamas a făcut miercuri prima sa vizită în Egipt de mai bine de o lună, o intervenție personală rară în diplomație, pe fondul a ceea ce o sursă a descris drept discuții intense privind o nouă încetare a focului pentru a permite ajutorului să ajungă în Gaza și a elibera ostaticii.
Ismail Haniyeh, care locuiește în mod obișnuit în Qatar, intervine în mod obișnuit în diplomație public doar atunci când progresul pare probabil. El a călătorit ultima dată în Egipt la începutul lunii noiembrie, înainte de anunțul singurului acord privind încetarea focului în război de până acum, o pauză de o săptămână în care au fost eliberați peste 100 de ostatici.
UPDATE ORA 16.00 – Israelul vrea să accelereze livrarea ajutorului umanitar către Gaza
Ministrul de externe al Israelului spune că Israelul dorește să accelereze livrarea ajutorului umanitar către Gaza printr-un coridor maritim din Cipru, întărind stabilitatea în regiune. Eli Cohen a declarat reporterilor miercuri, după o vizită la un centru de operațiuni din orașul de coastă Larnaca, că ajutorul bine supravegheat pentru Gaza va ajuta regiunea să câștige mai multă stabilitate.
Vorbind după discuții cu omologul său din Cipru, Constantinos Kombos, el a spus că echipele tehnice vor stabili miercuri și joi detaliile pentru a începe transporturile de ajutoare cât mai curând posibil.
UPDATE 15.00 -Primul convoi de ajutor direct din Iordania ajunge în Gaza
Un convoi format din 46 de camioane a transportat astăzi peste 750 de tone de alimente în Gaza – prima dată când un convoi de ajutor direct din Iordania a ajuns în Fâșie de la începutul ostilităților.
Până acum, livrările de ajutoare au fost posibile doar prin Egipt.
Convoiul este organizat de Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU și de Organizația de Caritate Hașemită Iordaniană și a trecut prin punctul de trecere Kerem Shalom dintre Israel și Gaza.
PAM afirmă că jumătate din populația din Gaza moare de foame în prezent și solicită încetarea imediată a focului și deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei.
UPDATE 13.00 -Directorul unui ONG spune că votul ONU nu va opri obiectivele de război ale Israelului
Directorul pentru Orientul Mijlociu al ONG-ului Organizația Comunităților Internaționale spune că, dacă Israelul dorește eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas, orice acord va trebui să implice, cel mai probabil, returnarea tuturor prizonierilor palestinieni.
Gershon Baskin a negociat eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit în schimbul a peste 1.000 de prizonieri palestinieni în 2011.
El a declarat pentru canalul BBC News că un vot al ONU asupra unei rezoluții de încetare a focului – care a fost amânat marți – nu ar avea „un impact prea mare” pe teren.
El spune că acest lucru se datorează faptului că Israelul va continua să bombardeze Gaza până când „obiectivele sale de război vor fi îndeplinite”, pe care le definește ca fiind „dezmembrarea capacității Hamas de a conduce Fâșia Gaza”.
El crede că deschiderea Israelului față de o încetare a focului se datorează „presiunii locale” din partea familiilor ostaticilor.
În timpul unei încetări a focului de șase zile, la sfârșitul lunii noiembrie, 105 ostatici au fost eliberați în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.
Mesaj citat: Dacă Israelul dorește să returneze toți ostaticii, înțelegerea probabilă care ar funcționa cu Hamas este eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni din Israel, care numără astăzi peste 7.600 de persoane.”
Dacă Israelul vrea să returneze toți ostaticii, înțelegerea probabilă care ar funcționa cu Hamas este eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni din Israel, care astăzi numără peste 7.600 de persoane.”
UPDATE 12.00 -IDF afirmă că 300 de ținte au fost lovite în Gaza în ultimele 24 de ore
În timp ce șeful Hamas se află la Cairo pentru discuții, armata israeliană a oferit o actualizare a atacurilor sale asupra Fâșiei Gaza, afirmând că a lovit marți 300 de ținte în Fâșia Gaza.
IDF a declarat că „continuă să vizeze infrastructura și operațiunile teroriste din Fâșia Gaza”.
Aceasta a precizat că trupele sale duc „lupte corp la corp cu Hamas la sol și dirijează avioanele pentru a lovi celulele și armele Hamas”.
„Peste 300 de ținte teroriste au fost lovite în ultima zi”, se arată în comunicat.
De asemenea, IDF a declarat că s-a tras asupra trupelor sale în sudul Fâșiei Gaza și, ca răspuns, a efectuat un raid țintit asupra unui centru de comandă militar din Khan Younis, unde a găsit puști, muniție și explozibili.
Acesta a precizat că avioanele sale de luptă au lovit un post de lansare care a lansat ieri rachete „spre civili israelieni”.
UPDATE 11.00 – Liderul Hamas sosește la Cairo
Agenția de știri Reuters relatează că liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit la Cairo pentru a purta discuții cu oficialii egipteni.
Discuțiile lui Ismail Haniyeh cu oficialii egipteni se vor axa pe evoluțiile din războiul dintre Hamas și Israel în Fâșia Gaza, potrivit Reuters.
Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că țara sa este pregătită pentru o nouă pauză umanitară în Gaza pentru a permite eliberarea ostaticilor.
UPDATE 10.00 – Liberia va vota pentru încetarea focului
Liberia a revenit asupra votului său împotriva unei încetări a focului umanitar în Gaza, în urma unei directive a președintelui George Weah.
Liberia a fost singura națiune africană dintre cele 10 țări care au votat împotriva unei încetări a focului umanitar în Gaza în timpul votului care a avut loc la 12 decembrie.
Diplomaților săi care au votat împotriva moțiunii le-a lipsit aprobarea președintelui, a declarat miercuri guvernul liberian.
„Ministerul de Externe din Liberia a asigurat, prin urmare, anularea votului negativ prin canalele corespunzătoare la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și a înregistrat un nou vot în favoarea unei încetări a focului în Gaza”, au precizat autoritățile.
UPDATE 09.00 – Palestinienii din Deir al-Balah, atacați de lovituri israeliene
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 100 de palestinieni au fost uciși marți în lovituri israeliene pe întreg teritoriul.
UPDATE 08.00 – Votul ONU privind încetarea focului, întârziat de negocierile pentru formulare
Disputele legate de formulare au întârziat ieri votul Consiliului de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluție care solicită încetarea focului în Gaza.
Este posibil ca votul să aibă loc astăzi. Negocierile au avut ca scop evitarea unui nou veto din partea Washingtonului, care a blocat rezoluția anterioară a Consiliului care cerea o încetare a focului. De asemenea, Marea Britanie s-a abținut de la vot.
Diplomații spun că unul dintre principalele puncte de blocaj a fost modul în care trebuie formulate apelurile pentru încetarea ostilităților.
Proiectul inițial propus de Emiratele Arabe Unite (EAU) cerea o „încetare urgentă și durabilă a ostilităților” pentru a permite „accesul umanitar sigur și neîngrădit”.
Diplomații au crezut că sunt foarte aproape de un acord, dar discuțiile finale au fost complexe, afirmă EAU.
Proiectul a fost deja diluat și acum solicită „o suspendare a ostilităților”, mai degrabă decât o încetare durabilă. Dar include în continuare o frază care solicită „măsuri urgente” pentru o încetare durabilă a ostilităților.
Statele Unite, împreună cu Israelul, se opun unei încetări a focului, deoarece spun că aceasta ar avantaja Hamas.
Marți, reprezentantul său la ONU a declarat că „se implică în mod constructiv” în ceea ce privește punctele de suspensie. Ambasadorul adjunct Robert Wood a declarat pentru BBC: „Încă lucrăm la text împreună cu alți actori și nu vreau să devansez situația în care ne aflăm în acest moment”.
UPDATE 06.00 – Voluntarii îi ajută pe copiii din Gaza să facă față traumelor provocate de atacuri
Voluntarii din Khan Younis au inițiat un program care îi ajută pe copiii strămutați să facă față traumei pe care au suferit-o pe fondul atacurilor israeliene ucigașe care continuă în enclava asediată.
În curtea centrală a școlii de băieți din Jenin, ei se joacă și cântă cu copiii care vin la școală cu familiile lor strămutate.
„În prezent, organizăm sesiuni de joacă, în special pentru copii, de la jocuri la cântece, pentru a-i ajuta să elimine energia negativă din sistemul lor din Gaza, din cauza războiului și a agresiunii în care trăim”, a declarat pentru Reuters Dalia Elweah, voluntar.
UPDATE 05.00 – Joe Biden: Israelul are responsabilitatea de a face distincția între Hamas și civilii palestinieni
Președintele SUA, Joe Biden, a adăugat că Israelul trebuie să aibă grijă să „reducă la minimum decesele civile”, în condițiile în care bilanțul atacurilor israeliene în Gaza se apropie de 20.000 de morți din 7 octombrie.
Cu toate acestea, Biden a subliniat, de asemenea, ceea ce el a numit „povara” Israelului în lupta împotriva Hamas, „un inamic militar care spune că are un singur obiectiv… eliminarea – folosind teroarea – a întregului stat Israel”.
UPDATE 04.00 – Armata israeliană neagă responsabilitatea pentru moartea a două femei în complexul bisericii din Gaza
Armata israeliană a negat responsabilitatea pentru moartea a două femei în complexul parohiei Sfânta Familie din Gaza, sâmbătă.
Într-o declarație actualizată marți, Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că au tras în direcția a trei persoane pe care le-au identificat ca fiind „observatori pentru Hamas” în aceeași zonă „în care cele două femei ar fi fost ucise”, dar au precizat că rapoartele privind moartea femeilor „nu corespund cu concluzia analizei noastre inițiale, care a constatat că trupele IDF au vizat observatori din punctele de observație inamice”.
UPDATE 03.00 – Crucea Roșie, aflată în dificultate, insistă că rămâne neutră
Președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a insistat asupra neutralității organizației și a declarat că, din cauza criticilor, este din ce în ce mai greu să opereze în războiul dintre Israel și Gaza.
Agenția France-Presse relatează că organizația cu sediul în Elveția, fondată în urmă cu 160 de ani pentru a servi ca intermediar neutru între beligeranții aflați în conflict și pentru a vizita și asista prizonierii de război, a fost acuzată de ambele părți implicate în conflict că nu a oferit un ajutor adecvat celor ținuți ostatici.
UPDATE 02.00 – IDF desfășoară o nouă brigadă la Khan Younis
Israelul a desfășurat o nouă brigadă și forțe de geniu suplimentare pentru a lupta împotriva Hamas în Khan Younis, a declarat un purtător de cuvânt militar.
În briefingul său de seară, Daniel Hagari a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului „intensifică și aprofundează operațiunea noastră” în acest oraș cheie din sudul țării pentru a demantela ceea ce a descris ca fiind „bastioanele Hamas” de acolo.
Purtătorul de cuvânt al FDI a mai spus că forțele sale au descoperit până în prezent „1.500 de puțuri de tuneluri teroriste și rute de tuneluri ale Hamas” în Gaza.
UPDATE 01.00 – Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că 100 de persoane au fost ucise în loviturile de astăzi
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că aproximativ 100 de persoane au fost ucise astăzi de atacurile israeliene în întreaga Fâșie.
Sute de alte persoane au fost rănite, a declarat Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății, pe rețelele de socializare.
Anterior, ministerul a declarat că 19.667 de persoane au fost ucise de operațiunile israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie, când a răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care au ucis cel puțin 1.200 de persoane și în urma cărora aproximativ 240 au fost luate ostatice.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Votul Consiliului de Securitate al ONU privind proiectul Emiratelor Arabe Unite privind Gaza a fost din nou amânat pentru a permite continuarea negocierilor.
Noua dată este miercuri, în jurul orei 16:00, după reuniunea Consiliului privind Afganistanul. O pauză umanitară pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza „nu este ceea ce este necesar în acest moment”, afirmă șeful Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).
Gemma Connell spune că războiul trebuie să se încheie, deoarece o pauză „nu ar oferi ajutorul care va permite resuscitarea Fâșiei Gaza”.
„Nu le oferă copiilor care locuiesc acum în corturi chiar lângă locul unde stau eu posibilitatea de a se întoarce la casele lor și de a le reconstrui”, a declarat ea pentru BBC.
Citește și