• Liderii Uniunii Europene sunt conștienți de cât de existențial” este ajutorul financiar acordat Ucrainei.
  • Zelenski a subliniat nevoia Kievului de mai multă apărare aeriană.
  • Ungaria a amenințat că se va opune prin veto unei propuneri ca blocul comunitar să acorde un ajutor bugetar de 50 de miliarde de euro Kievului.

UPDATE ORA 20.00 -Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat faptul că lumea se confruntă cu un război de durată în Ucraina în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, afirmând că Germania trebuie să fie pregătită să continue eforturile de ajutorare a Kievului până în 2025

„Acesta este motivul pentru care, dacă este necesar și dacă alții se reduc, noi trebuie să fim capabili să aducem o contribuție și mai mare”, a spus el.

UPDATE ORA 17.00 -Kievul spune că faptul că CIO permite sportivilor ruși „încurajează” războiul din Ucraina

Reuters relatează că Ucraina a criticat decizia șefilor olimpici de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze anul viitor ca neutrali, în afara probelor pe echipe și dacă nu susțin în mod activ invazia.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ministerul ucrainean de externe a declarat:

Membrii Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic care au luat această decizie poartă responsabilitatea de a încuraja Rusia și Belarus să continue agresiunea armată împotriva Ucrainei.

Sportivii din Rusia și Belarus s-au confruntat cu sancțiuni dintr-o multitudine de sporturi de când Moscova și-a lansat asaltul asupra Ucrainei în februarie 2022, dar o serie de sporturi au atenuat restricțiile în ultimul an.

Moscova a denunțat condițiile impuse pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 ca fiind „discriminatorii”, dar că sportivii care le pot îndeplini vor merge.

Potrivit CIO, 11 atleți – opt ruși și trei bieloruși – s-au calificat până în prezent îndeplinind criteriile de neutralitate pentru Jocurile din 2024.

Kievul a declarat că sportivii ruși reprezintă adesea „organizații sportive asociate cu forțele armate” și că „unii dintre ei sunt în serviciu activ în armata rusă”.

Hotărârea înseamnă să primești înapoi sportivi care „nu numai că simpatizează cu crimele comise asupra femeilor și copiilor ucraineni, dar sunt susceptibili de a fi direct implicați în aceste crime teribile”, a declarat ministerul de externe.

„Comitetul Internațional Olimpic a dat efectiv Rusiei undă verde pentru a transforma Jocurile Olimpice în arme”, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 15.00 -Un grup de parlamentari europeni a îndemnat Comisia Europeană și guvernul polonez „să acționeze în mod decisiv” și să pună capăt blocării punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina de către camionagii protestatari

Eurodeputatul lituanian Andrius Kubilius a postat astăzi pe X o declarație semnată de 18 eurodeputați, în care se spune că blocada „denigrează” întreaga UE.

„O astfel de situație este complet inacceptabilă; ea servește doar intereselor Kremlinului și dăunează grav reputației nu doar a Poloniei, ci și a Uniunii Europene în ansamblu.

Prin urmare, facem apel la dvs. … să abordați imediat această problemă pentru a acționa în mod decisiv pentru a pune capăt blocadei actuale a Ucrainei din cauza grevei șoferilor de camion polonezi.

Acesta nu a prezentat nicio sugestie privind modul în care acest lucru ar putea fi realizat. Dar cea mai evidentă opțiune ar fi să atenueze îngrijorările financiare ale șoferilor polonezi, care au declarat că în prezent sunt subcotați cu până la 35% de către omologii lor ucraineni.”

Ieri, guvernul polonez a negat informațiile conform cărora livrarea de echipamente militare către Ucraina ar fi fost împiedicată de protestele transportatorilor polonezi care blochează frontiera.

UPDATE ORA 13.00 -Țările UE ar putea, în curând, să își oprească ultimele importuri de gaze rusești, în conformitate cu planurile de interzicere a accesului companiilor energetice rusești la gazoductele și terminalele lor

Consiliul European și Parlamentul European au convenit asupra unor noi norme care ar putea împuternici statele membre ale UE să ia măsuri drastice împotriva companiilor din Rusia și Belarus care au continuat să importe gaz rusesc în Europa de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova, cumpărând capacitate de import la terminale și conducte de import cheie din UE.

Se așteaptă ca acordul provizoriu să fie aprobat și adoptat de ambele instituții, ceea ce va marca ultima etapă a procesului legislativ înainte ca planurile să fie supuse votului deputaților europeni în cursul anului viitor.

Consiliul European a declarat că propunerile au ca scop protejarea „intereselor esențiale de securitate ale statelor membre ale UE, ținând seama în același timp de securitatea aprovizionării și de obiectivele de diversificare”.

Dacă va fi aprobată în mod oficial, legislația propusă ar face posibil ca proprietarii infrastructurii de import de gaz din UE să rupă legăturile cu companiile care încă mai importă gaz rusesc, fără a se confrunta cu sancțiuni financiare mari pentru încălcarea contractelor lor.

Noile norme ar contribui, de asemenea, la pregătirea terenului pentru ca UE să își reducă ultimele importuri de gaze din Rusia, care a fost cel mai mare furnizor de gaze al Europei timp de decenii înainte de începerea războiului din Ucraina, în februarie anul trecut.

UPDATE ORA 11.00 -Camioanele de transport și turnichetele destinate câmpului de luptă din Ucraina sunt blocate într-o coadă de kilometri la granița cu Polonia

Organizațiile de caritate și companiile ucrainene care aprovizionează armata țării devastate de război au declarat că sunt din ce în ce mai îngrijorate, deoarece șoferii polonezi de camioane nu dau niciun semn că ar pune capăt blocadei de la graniță, care se întinde de peste o lună, începând cu 6 noiembrie, creând linii care se întind pe o distanță de peste 20 de kilometri și care durează până la trei săptămâni la temperaturi scăzute.

Protestatarii polonezi susțin că camionagiii ucraineni își pun efectiv în pericol mijloacele de trai prin faptul că îi subminează după ce UE a relaxat limitele privind numărul de șoferi ucraineni care pot opera în Polonia.

În timp ce dronele vor ajunge pe linia frontului, acestea sunt întârziate cu două-trei săptămâni, potrivit lui Oleksandr Zadorozhnyi, directorul operațional al fundației KOLO, care ajută armata ucraineană cu tehnologie pentru câmpul de luptă, inclusiv drone și echipamente de comunicații.

Aproximativ 200 de camionete necesare pentru a transporta muniție și a evacua răniții de pe linia frontului sunt blocate la graniță deoarece „livrările au fost practic oprite”, a declarat Ivan Poberzhniak, șeful departamentului de achiziții și logistică al Come Back Alive, cea mai mare organizație caritabilă din Ucraina care furnizează echipamente armatei. Camionetele sunt ținte ușoare pentru Rusia, așa că este imposibil să livreze suficiente, chiar și în mod normal, a spus el.

UPDATE ORA 09.00 -Prima doamnă a Ucrainei avertizează că ucrainenii sunt în „pericol de moarte” fără ajutor extern

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avertizat că ucrainenii sunt în „pericol de moarte” de a fi lăsați să moară dacă țările occidentale nu își continuă sprijinul financiar, într-un interviu acordat BBC.

Zelenska a făcut aceste remarci la o zi după ce senatorii republicani din SUA au blocat un proiect de lege cheie de ajutor care ar fi oferit Ucrainei un sprijin în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

Zelenska a declarat pentru BBC că încetinirea ajutorului reprezintă un „pericol mortal” pentru țara sa:

„Avem mare nevoie de ajutor. Cu alte cuvinte, nu ne putem plictisi de această situație, pentru că, dacă o facem, murim. Iar dacă lumea obosește, ne va lăsa pur și simplu să murim.

Ne doare foarte tare să vedem semnele că dorința pasională de a ajuta ar putea dispărea. Este o chestiune de viață pentru noi. Prin urmare, ne doare să vedem asta.

Casa Albă a avertizat că fondurile americane pentru Ucraina s-ar putea epuiza în curând, iar republicanii au blocat un acord de autorizare a unei asistențe suplimentare.

De asemenea, Marea Britanie a îndemnat politicienii de la Washington DC să convină asupra unui acord pentru Ucraina. Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat, cu ocazia unei vizite la Washington săptămâna aceasta, că SUA reprezintă „pivotul” coaliției occidentale care sprijină lupta Ucrainei împotriva Rusiei.”

UPDATE ORA 04.00 -Experții prezic calea cea mai clară a Ucrainei pentru a învinge Rusia

Natura de uzură a conflictului în curs de desfășurare și impasul relativ pe care acesta l-a creat au alimentat sugestii tot mai multe potrivit cărora cea mai bună cale de acțiune pentru Ucraina este să facă presiuni pentru un acord de pace negociat cu Rusia.

Cu toate acestea, Moscova nu a dat niciun indiciu că este dispusă să intre în astfel de negocieri, comentatorii, inclusiv istoricul Războiului Rece Serghei Radchenko, afirmând că Vladimir Putin nu are niciun stimulent” pentru a se angaja în discuții.

Într-un articol pentru revista Foreign Policy, Luke Coffey și Peter Rough, de la Hudson Institute, susțin un punct de vedere similar – dar merg mai departe, prezentând ceea ce ei afirmă că este cea mai bună strategie a Ucrainei și a Occidentului pentru a învinge Rusia.

Adevărul este că nu există o cale ușoară de ieșire”, scriu ei, afirmând că singura modalitate de a-l forța pe Vladimir Putin să renunțe la obiectivul său este de a oferi Ucrainei mijloacele de a-l învinge pe câmpul de luptă”.

Cei doi susțin că Moscova nu este interesată de nicio încetare autentică a ostilităților” și că orice încetare a focului ar avea un singur scop: să ofere forțelor sale un răgaz înainte de reluarea ostilităților”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat nevoia Kievului de mai multă apărare aeriană și importanța unității UE în perspectiva unui summit cheie care va avea loc săptămâna viitoare.

Liderul ucrainean a declarat că, în timpul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, liderii au discutat despre importanța menținerii sprijinului politic și financiar al UE pentru Ucraina, precum și despre unitatea UE în lumina deciziilor așteptate la summitul [Consiliului European] de a deschide negocierile de aderare și de a oferi un sprijin de 50 de miliarde de euro”.

Liderii Uniunii Europene sunt conștienți de cât de existențial” este ajutorul financiar acordat Ucrainei și își vor respecta angajamentele, a declarat vineri un oficial de rang înalt, cu mai puțin de o săptămână înainte de un summit în care ajutorul de miliarde de euro pentru Kiev atârnă în balanță.

Înaintea ultimului summit al liderilor UE din acest an, care va avea loc la Bruxelles pe 14 și 15 decembrie, Ungaria a amenințat că se va opune prin veto unei propuneri ca blocul comunitar să acorde un ajutor bugetar de 50 de miliarde de euro Kievului până în 2027, potrivit Reuters.

Citește și