• Cu o majoritate zdrobitoare de 188 de voturi pentru și doar șase împotrivă, Parlamentul Ungariei a aprobat cererea Suediei de a deveni membră a NATO.
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, exprimă încrederea că Suedia va fi un aliat solid și de încredere pentru NATO.
  • Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a celebrat votul istoric, subliniind pregătirea țării sale de a-și asuma responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică.

UPDATE ORA 21.00- Avocatul lui Navalny a fost eliberat după ce a fost reținut pentru scurt timp la Moscova

Un avocat al regretatului politician rus de opoziție Alexei Navalny a fost eliberat după ce a fost arestat la Moscova.

Vasily Dubkov a fost reținut astăzi, dar de atunci a declarat publicației ruse independente Verstka că a fost eliberat.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE

El nu a dat un motiv pentru arestarea sa, dar a spus că este o obstrucție a activității sale de avocat.

UPDATE ORA 20.00- SUA nu vor trimite trupe să lupte în Ucraina

De-a lungul zilei, am auzit oficiali din întreaga lume reacționând la sugestia Franței că opțiunea de a trimite trupe în Ucraina nu ar trebui să fie exclusă. Acum, Casa Albă a comentat aceste observații, spunând că SUA nu vor trimite trupe la luptă.

„Președintele Biden a fost clar că SUA nu vor trimite trupe să lupte în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson. Comentariile ei au venit în timp ce domnul Biden sa întâlnit cu oficiali pentru a discuta probleme de finanțare, inclusiv ajutorul pentru Kiev.

O serie de alte țări, inclusiv Marea Britanie, Italia, Germania și Polonia, au declarat, de asemenea, că nu au de gând să trimită trupe terestre în Ucraina.

UPDATE ORA 19.00- Imaginile din satelit arată distrugeri cauzate în doi ani de război

În weekend, războiul din Ucraina a intrat în al treilea an. În ultimele 24 de luni, țara a fost lovită de incendii intense și bombardamente rusești. Imaginile din satelit capturate de Maxar au dezvăluit unele dintre devastările cauzate. Imaginile de mai jos arată orașul Bakhmut în mai 2022 și din nou pe 15 mai 2023.

UPDATE ORA 18.00- „Nu suntem în pragul războiului cu Rusia”

Șeful forțelor armate britanice a insistat că „Marea Britanie este în siguranță” și „nu suntem în pragul războiului cu Rusia”.

Amiralul Sir Tony Radakin a folosit un discurs public marți pentru a sublinia că „nu suntem pe cale să fim invadați” și nimeni din Ministerul Apărării nu vorbește despre recrutare.

„Marea Britanie este în siguranță. Suntem în siguranță pentru că facem parte din NATO… și, de asemenea, pentru că suntem o putere nucleară responsabilă”, a spus el.

Vine la câteva săptămâni după ce generalul Sir Patrick Sanders, șeful armatei britanice, a ținut un discurs separat, sugerând că este nevoie de a pregăti cetățenii să lupte pentru a fi pregătiți pentru un viitor război.

UPDATE ORA 17.00- Doi polițiști uciși într-un atac cu obuze rusești

Doi ofițeri de poliție au fost uciși și alte patru persoane rănite într-un atac cu obuze rusești în nord-estul Ucrainei, a declarat ministrul de interne al țării. Salvatorii „au recuperat cadavrele a doi polițiști de sub dărâmături” după atacul care a „vizat forțele de ordine” din regiunea Sumy, a declarat Ihor Klymenko pe Telegram.

„În plus, încă patru anchetatori au fost răniți”, a spus el.

„Ofițerii de poliție nu lasă civili nici măcar în locurile cele mai fierbinți. Își riscă în mod constant viața”, a scris domnul Klymenko.

UPDATE ORA 15.00 – Cancelarul german respinge îngrijorările cu privire la trimiterea de soldați în Ucraina, spunând că „nu vor fi trupe terestre”

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut o declarație clară cu privire la orice plan potențial de a trimite trupe în Ucraina, spunând că „nu vor exista trupe terestre”.

Comentariile sale vin după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu poate exclude posibilitatea ca țările occidentale să trimită trupe în Ucraina luni.

„Într-o dezbatere foarte bună, am discutat despre faptul că ceea ce s-a convenit între noi și între noi de la bun început se aplică și pentru viitor, și anume că nu vor exista trupe terestre, nici soldați pe pământ ucrainean trimiși acolo de țările europene. sau state NATO”, a spus Scholz în marginea unui eveniment din sudul Germaniei.

UPDATE ORA 14.00 – NATO spune că nu există planuri de a desfășura trupe de luptă în Ucraina

NATO nu intenționează să desfășoare trupe de luptă pe teren în Ucraina, a declarat marți un oficial NATO pentru CNN.

„NATO și Aliații oferă Ucrainei un sprijin militar fără precedent. Am făcut asta din 2014 și am intensificat după invazia pe scară largă a Rusiei”, a spus oficialul. „Dar nu există planuri pentru trupele de luptă ale NATO la sol în Ucraina.”

Oficialul a adăugat că NATO va continua să sprijine Ucraina, așa cum a făcut-o până acum.

„Trebuie să ne amintim ce este acesta: un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant dreptul internațional”, a spus oficialul. „Conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar noi avem dreptul să îi sprijinim. Asta fac și vor continua să facă aliații NATO.”

UPDATE ORA 13.00 – Echipa lui Navalnîi a refuzat în mod repetat accesul la locațiile pentru ceremonia de rămas bun, spune aliatul

Mai multe locuri din Rusia refuză să găzduiască ceremonia de adio a lui Alexei Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al criticului de la Kremlin.

Kira Yarmysh a spus că echipa lui Navalnîi a sunat de ieri „cele mai multe agenții funerare private și publice, locuri comerciale și săli de înmormântare”.

Unele locații spun că spațiul lor este ocupat, în timp ce altele refuză să menționeze numele lui Navalnîi, a spus ea într-o postare pentru X.

„Într-un loc, ni s-a spus că agențiilor de pompe funebre li s-a interzis să lucreze cu noi. După o zi de căutări, încă nu am găsit sala de rămas bun”.

UPDATE ORA 12.00 – Ungaria și Germania au respins ideea de trupe la sol în Ucraina

Mai mulți lideri europeni reacționează în această dimineață la refuzul lui Emmanuel Macron de a exclude ideea că trupele occidentale ar putea fi trimise în Ucraina.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat că Budapesta nu este dispusă să trimită arme sau trupe la Kiev și că poziția sa în această privință este „solidă”.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a spus că nu vor exista soldați europeni sau NATO pe teren în Ucraina.

„Încă o dată, într-o dezbatere foarte bună, s-a discutat că ceea ce s-a convenit de la început între noi și între noi se aplică și pentru viitor, și anume că nu vor exista trupe terestre, nici soldați pe pământ ucrainean trimiși acolo de europeni. țări sau state NATO”, a spus el.

UPDATE ORA 11.00 – ISW: Putin „se pregătește pentru un potențial război convențional pe scară largă împotriva NATO”

Reînființarea de către Vladimir Putin a două districte militare în Rusia ar putea semnifica că „se pregătește pentru un viitor potențial război convențional la scară largă împotriva NATO pe termen lung”, potrivit analiștilor militari.

Președintele rus a semnat ieri un decret de restabilire oficială a districtelor militare Moscova și Leningrad din vestul Rusiei, care nu mai există din 2010.

El a semnat un altul în care afirmă că districtul militar sudic existent al Rusiei include acum toate regiunile ucrainene Herson, Zaporizhzhia, Donețk și Lugansk, și nu doar zonele aflate în prezent sub ocupație rusă.

UPDATE ORA 10.00 – Biden se întâlnește cu liderii Congresului despre pachetul de ajutor pentru Ucraina

Joe Biden se întâlnește astăzi cu cei mai buni patru lideri ai Congresului pentru a solicita o acțiune rapidă asupra unui proiect de lege care include ajutor pentru Ucraina și evitarea închiderii guvernului.

Casa Albă a declarat că Biden i-a invitat pe lideri la o întâlnire a Biroului Oval pentru a se asigura că interesele de securitate națională ale SUA sunt „puse pe primul loc”.

Guvernul SUA se confruntă cu o închidere parțială în doar patru zile, cu excepția cazului în care este de acord cu noi facturi de cheltuieli.

Biden a exercitat presiuni asupra Camerei Reprezentanților pentru a vota un pachet de securitate națională de 95 de miliarde de dolari, dintre care majoritatea vizează sprijinirea Kievului în lupta împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 09.00 – Președintele Camerei, Mike Johnson, se confruntă cu o dilemă cu privire la Ucraina

Președintele Camerei, Mike Johnson, are în mâinile sale soarta unei democrații și a unui popor. Nu Statele Unite vor supraviețui chiar dacă viitoarele alegeri generale vor avea ca rezultat un alt test existențial pentru sistemul constituțional.

Johnson are puterea de a salva Ucraina, la doi ani după ce președintele rus Vladimir Putin a invadat, decretând că nu are dreptul de a exista.

Soldații ucraineni rămân fără gloanțe. Există semne că Rusia ar putea fi pe cale să iasă din impas și să încline războiul.

Johnson ar putea ușura agonia Ucrainei și ar putea ajuta la asigurarea supraviețuirii acesteia ca națiune independentă în zilele următoare.

El ar putea permite votarea unui proiect de lege care include un ajutor de 60 de miliarde de dolari despre care Pentagonul spune că este necesar pentru ca Kievul să continue să lupte eficient. Probabil că ar trece cu o majoritate bipartizană confortabilă.

UPDATE ORA 08.00 – Rusiei nu îi va plăcea aderarea Suediei la NATO, a spus premierul suedez

Suedia se poate aștepta ca Rusia „să nu-i placă” aderarea țării la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat luni prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

„În ceea ce privește Rusia, singurul lucru la care ne putem aștepta cu siguranță este că nu le place ca Suedia să devină membră NATO. Nici nu le-a plăcut ca Finlanda să devină membră NATO”, a declarat Kristersson la o conferință de presă la Stockholm.

Kristersson a subliniat că ambițiile Rusiei de a limita expansiunea NATO s-au contrar și a remarcat, de asemenea, natura istorică a ascensiunii țării sale în alianță.

UPDATE ORA 06.00 – Biden îi va reuni pe primii patru lideri ai Congresului, pe măsură ce se formează presiunea pentru ajutorul Ucrainei

Președintele Joe Biden îi va reuni pe cei mai buni patru lideri ai Congresului marți, în timp ce Casa Albă crește presiunile asupra parlamentarilor pentru a acorda fonduri suplimentare Ucrainei și înaintea termenului limită de închidere parțială a guvernului în această săptămână.

Întâlnirea – care va include liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, președintele Camerei Mike Johnson și liderul minorității, Hakeem Jeffries – are loc într-un moment crucial după rezistența lui Johnson la ajutorul Ucrainei.

Biden a formulat în mod repetat nevoia de a sprijini țara împotriva Rusiei ca o chestiune de securitate națională în străinătate și acasă.

În fața inacțiunii Congresului asupra unui pachet care include 60 de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina, președintele și-a îndrumat echipa să facă consecințele „abundent de clare”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Știre Inițială:

Parlamentul Ungariei a aprobat luni cererea Suediei de a adera la NATO, depășind ultimul obstacol pentru ca țara să devină al 32-lea membru al alianței militare conduse de SUA.

Votul a fost trecut cu 188 de membri ai parlamentului pentru și șase împotrivă. În total, au votat 194 de membri. Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat luni că este sigur că Suedia va fi „un aliat puternic și de încredere” de care va beneficia alianța NATO.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a sărbătorit votul.

 "Astăzi este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au votat acum în favoarea aderării Suediei la NATO. Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică", a spus Kristersson într-o postare pe social media.

Suedia a solicitat să devină membră NATO în mai 2022, după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat votul și a spus: „Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”.

Citește și