• Ambasada SUA în Rusia a avertizat că „extremiștii” au planuri pentru un atac iminent la Moscova.
  • Ambasada nu a oferit alte detalii despre natura amenințării.
  • „Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina până la un război la scară largă în Europa, nu poate fi exclusă”.

UPDATE ORA 18:50 – Trupele britanice ar oferi „ținte” pentru Putin, avertizează Cameron, în timp ce Kievul se pregătește de un atac

David Cameron a declarat că se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, chiar și pentru misiuni de antrenament, într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

În interviul său, Ministrul de Externe a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune și că este dispus să colaboreze cu Berlinul și să îi convingă pe germani să furnizeze rachete de croazieră Taurus, fabricate în Germania, pentru linia de front a Kievului.

UPDATE ORA 17:00 – Ministrul britanic de Externe spune că se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina

Ministrul britanic de externe spune că se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. David Cameron spune că plasarea de soldați străini ar oferi ținte pentru Rusia, chiar dacă ar fi în misiuni de antrenament.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE 14.00 – Doi oameni sunt prinși sub dărâmături după lovirea cu drone kamikaze rusești

Donețk a suferit distrugeri și se crede că cel puțin doi civili au fost prinși sub dărâmături după lovirea unei drone rusești.

„După miezul nopții, dronele inamice au lovit Dobropillia, provocând distrugeri în sectorul rezidențial. Doi civili sunt probabil sub dărâmături”, se arată într-un raport al poliției locale pe Telegram.

Potrivit raportului poliției, o persoană a fost ucisă, 14 locuitori au fost răniți, clădiri rezidențiale și o biserică au fost avariate în regiunea Donețk ca urmare a loviturilor rusești.

În timp ce artileria rusă a lovit Chasiv Yar, un civil a fost ucis și două blocuri de apartamente au suferit daune.

Potrivit autorităților locale, 134 de persoane, inclusiv 23 de copii, au fost evacuate din așezările din prima linie din regiunea Donețk în ultimele 24 de ore.

UPDATE 13.00 – Gazoductul rusesc a explodat după o serie de „atacuri ucrainene”

Conducta cheie de gaz rusească a lui Vladamir Putin a izbucnit într-o minge de foc uriașă după o serie de „atacuri ucrainene”.

Explozia majoră a lovit gazoductul cheie rusesc pentru a doua oară în zece luni.

Potrivit canalului Telegram Shot, explozia a avut loc în apropierea satului Lykhma, în districtul autonom Khanty-Mansiysk (KhMAO).

Imaginile filmate la câțiva kilometri distanță au surprins strălucirea infernului care a cuprins conducta principală de alimentare Yamburg-Yelets 1.

Cauza exploziei este investigată și vine pe fondul unei serii de lovituri de sabotaj asupra unor instalații energetice cheie rusești legate de războiul din Ucraina .

UPDATE 12.00 – Moldova se confruntă cu amenințarea rusă în timp ce se îndreaptă spre UE

Ultimii doi ani au fost cei mai grei și mai tumultuoși pentru Republica Moldova candidată la Uniunea Europeană din mai bine de trei decenii, deoarece se confruntă cu amenințările din partea Rusiei în multiple sfere ale vieții publice, a spus ministrul de externe al țării.

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, vecinul ei, Moldova, s-a confruntat cu o serie de crize care uneori au stârnit temeri că țara se află și în punctul de mirare al Rusiei.

Acestea au inclus rachete rătăcitoare care aterizează pe teritoriul său; o criză energetică severă după ce Moscova a redus dramatic livrările de gaze; inflație rampantă; și protestele partidelor pro-ruse împotriva guvernului pro-occidental. Moldova a primit, de asemenea, cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din orice țară.

„Acești doi ani fără exagerare au fost de departe cei mai dificili din ultimii 30 de ani”, a declarat Mihai Popsoi, numit ministru de externe la sfârșitul lunii ianuarie, într-un interviu pentru Associated Press.

Moldova și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, dar Rusia continuă să vadă țara – cuprinsă între Ucraina și România, membră a UE – ca în sfera sa de influență.

UPDATE 11.00 – Comandantul militar demis al Ucrainei a numit un nou ambasador în Marea Britanie

Fostul șef militar al Ucrainei a fost numit noul ambasador al țării în Regatul Unit, la o lună după ce a fost demis din funcția de șef al forțelor armate de către președintele Volodimir Zelenski.

Zelensky a anunțat că a aprobat numirea lui Valerii Zaluzhnyi într-una dintre cele mai importante funcții diplomatice ale Ucrainei.

Marea Britanie este un susținător cheie al Ucrainei în războiul său cu Rusia .

UPDATE 10.00 – O femeie moare în bombardarea orașului Kursk din Rusia de către Ucraina

O femeie a murit în urma bombardării de către Ucraina a satului Kulbaki din Kursk, iar soțul ei a fost grav rănit, a anunțat duminică guvernatorul regiunii ruse de la granița cu Ucraina.

„O clădire rezidențială a luat foc și o locuință locală a murit”, a declarat guvernatorul Roman Starovoit în aplicația de mesagerie Telegram. „Soțul ei a suferit arsuri mari.”

O altă locuință a fost avariată în sat, părți din care au rămas fără alimentare cu energie electrică.

Reuters nu a putut verifica independent raportul. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Exploziile și atacurile asupra regiunilor rusești de la granița cu Ucraina au fost frecvente în cei doi ani de când Rusia a lansat războiul cu Ucraina. Oficialii ruși au acuzat fie forțele ucrainene, fie sabotorii pro-ucraineni pentru atacuri.

UPDATE 9.00 – Ucraina spune că Rusia a lansat 39 de drone, Ucraina a doborât 35

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 35 din cele 39 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte, au anunțat duminică forțele aeriene ucrainene.

Majoritatea dronelor au fost distruse în regiunile de est și de sud ale Ucrainei, au declarat forțele aeriene în aplicația de mesagerie Telegram. Nu a spus dacă a existat vreo pagubă.

Rusia a lansat patru rachete ghidate antiaeriene S-300, a spus forțele aeriene. Nu a spus ce s-a întâmplat cu rachetele sau dacă și-au atins ținta.

UPDATE 8.30 – Dronă lansată de Ucraina ia foc la depozitul de petrol din Kursk din Rusia, spune guvernatorul

O dronă lansată de Ucraina a căzut și a luat foc într-un depozit de petrol din regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina, a anunțat duminică guvernatorul regional.

„La fața locului lucrează pompierii și serviciile de urgență”, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe aplicația de mesagerie Telegram, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE 8.00 – Papa Francisc: Ucraina ar trebui să aibă curajul să arate „steagul alb”, să negocieze încheierea războiului cu Rusia

Papa Francisc a spus într-un interviu că Ucraina , aflată în fața unei posibile înfrângeri, ar trebui să aibă curajul să negocieze încheierea războiului cu Rusia și să nu-i fie rușine să stea la aceeași masă pentru a duce discuții de pace.

Papa și-a făcut apelul în timpul unui interviu înregistrat luna trecută cu postul elvețian RSI, care a fost lansat parțial sâmbătă.

„Cred că cel mai puternic este cel care privește situația, se gândește la oameni și are curajul steagului alb și negociază”, a spus Francisc, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaționale.

UPDATE 7.00 – ICYMI: 2 uciși, inclusiv un tânăr de 16 ani, în lovituri de artilerie rusă în Ucraina

Autoritățile ucrainene au declarat că două persoane, inclusiv un adolescent, au fost ucise sâmbătă în atacurile de artilerie rusă, iar Rusia a raportat că a doborât un avion de luptă ucrainean și a distrus un val de drone în mai multe regiuni.

Atacurile au venit pe măsură ce Rusia câștigă amploare pe câmpul de luptă și Ucraina se epuizează cu muniția.

UPDATE 4:00- Marea Britanie anunță că va furniza 10.000 de drone Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei

Marea Britanie a declarat joi că va furniza 10.000 de drone pentru a înarma Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Anunțul făcut de secretarul Apărării, Grant Shapps, în timpul unei vizite la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, include o investiție de 125 de milioane de lire sterline (160 de milioane de dolari), pe lângă cele 200 de milioane de lire sterline (256 de milioane de dolari) angajate anterior pentru drone.

UPDATE 1:00- Rusia se pregătește pentru o confruntare pe termen lung în zona baltică, afirmă Lituania

Armata rusă se pregătește pentru o confruntare prelungită cu statele membre NATO din regiunea Mării Baltice, în timp ce Kremlinul își extinde capacitatea militară spre vest, au declarat agențiile de spionaj din Lituania, citate de Bild.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ambasada SUA în Rusia a avertizat că „extremiștii” au planuri pentru un atac iminent la Moscova, la câteva ore după ce serviciile de securitate ruse au declarat că au eliminat un atac armat planificat la o sinagogă de către o celulă din ramura afgană a Statului Islamic, scrie Independent.

Ambasada, care i-a îndemnat în repetate rânduri pe toți cetățenii americani să părăsească imediat Rusia, nu a oferit alte detalii despre natura amenințării, dar a spus că oamenii ar trebui să evite concertele și mulțimile.

Aceasta a emis avertismentul la câteva ore după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de o celulă a Statului Islamic. Nu a fost clar dacă cele două declarații au fost legate între ele.

Declarația președintelui american vine la o zi după ce un ofițer rus de rang înalt a avertizat cu privire la un război la scară largă în Europa, în contextul în care Suedia a aderat la NATO.

Comentariile colonelului-general Vladimir Zarudnițki, șeful academiei militare a armatei ruse, au fost raportate de agenția de presă de stat RIA.

„Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina – de la extinderea participanților la forțele proxy folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război la scară largă în Europa – nu poate fi exclusă”, a declarat acesta, citat de RIA.

Citește și