• Franţa lansează în iulie o agenţie care să dezvolte Inteligenţa Artificială militară.
  • Obiectivul AMIAD este să perfecționeze armamentul și planificarea operațiunilor militare.
  • Agenția va avea un buget anual de 300 milioane de euro.

Franţa lansează în iulie o agenţie care să dezvolte Inteligenţa Artificială militară. La conducere? Un fost angajat al Google. Bugetul anual alocat este de 300 milioane de euro, va avea 300 de angajaţi şi un „supercomputer clasificat”.

Ce presupune obiectivul acestei agenții?

AMIAD este însărcinată să perfecţioneze armamentul, informaţiile clasificate şi planificarea operaţiunilor militare, conform anunțului făcut de Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

„Armata franceză trebuie să evolueze”, spune ministrul din Franța. „Fie se  actualizează, fie eşuează”, a rezumat el. Această decizie luată de Franța a fost luată în contextul tensiunilor maxime dintre Paris și Moscova, pe fondul războiului din Ucraina, dar și al primului palier de înfruntare directă, acela al cyberatacurilor pe care Rusia le folosește deja. Este considerată prima etapă a stării de război, iar după modificarea doctrinei NATO, un cyberatac poate fi motiv de activare a articolului 5 al Tratatului, numit „Clauza muschetarilor – unul pentru toți, toți pentru unul”.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Când devine operațională această agenție din Franța?

Ar trebui să fie turată la maxim până la sfârşitul lui 2026, intergrând 300 de ingineri, cercetători, doctoranzi civili şi militari.

O secţie de cercetare urmează să fie înfiinţată la Palaiseau, la Şcoala Politenică, iar o secţie tehnică în apropiere de Rennes, la Bruz, într-o instalaţie specializată în managementul informaţiei şi domeniului cibernetic aparţinând Direcţiei Generale a Armamentului (DGA).

Un „supercomputer clasificat” urmează să fie instalat la Mont-Valérien, la Suresnes, în Hauts-de-Seine. Toate aceste locații se află în vecinătatea Parisului.

Citește și