• Ucraina raportează trei morți în regiunea Donețk și o duzină de răniți în Myrnohrad.
  • Episcopii germani cer Vaticanului să clarifice comentariile Papei privind steagul alb.
  • Polonia face apel la membrii NATO să crească cheltuielile pentru apărare.
  • Șeful NATO confirmă că nu există planuri de a trimite trupe ale alianței în Ucraina.
  • Zelenski spune că lumea trebuie să doboare fantezia bolnavă a lui Putin de a continua războiul.

UPDATE ORA 22.00 – Zelenski spune că lumea trebuie să doboare fantezia bolnavă a lui Putin de a continua războiul

Volodimir Zelenski a declarat că lumea are o „sarcină comună actuală” de a doborî „fantezia bolnavă a lui Vladimir Putin de a avea suficient timp pentru a continua războiul”.

În discursul său zilnic, președintele ucrainean a declarat că, în opinia sa, este posibil ca omologul său de la Moscova să „intensifice mobilizarea” după „imitarea alegerilor” de la sfârșitul acestei luni.

El a spus: „Când vine vorba de mobilizarea sa de resurse și finanțe, precum și de rămășițele legăturilor Rusiei cu lumea, trebuie să limităm totul și mai mult, și mai tare”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

UPDAATE ORA 21.00 – Episcopii germani cer Vaticanului să clarifice comentariile Papei privind steagul alb

Episcopii germani au cerut Vaticanului să clarifice comentariile Papei potrivit cărora Ucraina ar trebui să aibă „curajul steagului alb” și să negocieze încheierea conflictului cu Rusia.

Papa Francisc a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat unui post de televiziune elvețian. Deși interviul integral nu a fost încă difuzat, o parte din comentariile sale au fost publicate în weekend, stârnind consternare la Kiev.

UPDATE ORA 20.00 – Polonia face apel la membrii NATO să crească cheltuielile pentru apărare

Președintele Poloniei a făcut apel la membrii NATO să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut (PIB), în condițiile în care Rusia își pune economia pe picior de război.

Președintele Andrzej Duda a făcut apelul atât în declarații făcute la Varșovia, cât și într-un articol publicat de The Washington Post.

Apelul său a fost lansat în ajunul vizitei sale la Casa Albă, unde Joe Biden îl va primi pe el și pe premierul polonez Donald Tusk.

„Ambițiile imperialiste ale Rusiei și revizionismul agresiv al acesteia împing Moscova spre o confruntare directă cu NATO, cu Occidentul și, în cele din urmă, cu întreaga lume liberă”, a scris Duda în editorialul său.

UPDATE 19.00 – Rusia produce de aproape trei ori mai multe obuze de artilerie decât Occidentul, sugerează un raport

Rusia este pe cale să producă în acest an de aproape trei ori mai multe proiectile de artilerie decât Europa și Statele Unite pentru a-și susține războiul din Ucraina, relatează CNN.

Postul de știri a citat estimări ale serviciilor de informații ale NATO și surse familiare cu acest subiect pentru a spune că Vladimir Putin are capacitatea de a produce aproximativ trei milioane de obuze de artilerie pe an – în comparație cu SUA și Europa care sunt capabile să trimită doar 1,2 milioane de obuze în Ucraina.

UPDATE ORA 18.00 – Șeful NATO confirmă că nu există planuri de a trimite trupe ale alianței în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a distanțat de sugestia președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia aliații occidentali nu ar trebui să excludă desfășurarea de trupe în Ucraina.

„NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina, iar NATO nu este parte a conflictului și nici aliații săi nu sunt parte a acestuia”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat Reuters.

Stoltenberg a precizat că, chiar dacă țări individuale ale NATO ar trimite trupe în Ucraina, acest lucru ar afecta alianța în ansamblu, deoarece membrii săi sunt legați printr-un pact de apărare colectivă.

Întrebat dacă Macron a făcut o greșeală vorbind de „ambiguitate strategică” cu privire la posibila desfășurare de trupe occidentale în Ucraina, Stoltenberg a spus: „Cred că este important să ne consultăm și să avem o abordare comună a acestor subiecte importante, pentru că ele contează pentru noi toți”.

UPDATE ORA 16.00 – Guvernul rus este responsabil pentru moartea lui Alexei Navalnîi – spune un expert ONU în domeniul drepturilor omului

Expertul ONU pentru drepturile omului în Rusia a declarat că moartea lui Alexei Navalnîi a fost responsabilitatea Moscovei, deoarece acesta a fost ucis în închisoare sau a murit din cauza condițiilor de detenție care au echivalat cu tortura.

„Așadar, guvernul rus este responsabil, într-un fel sau altul, pentru moartea sa”, a declarat Mariana Katzarova pentru Reuters, în marja unui eveniment privind prizonierii politici ruși la ONU, la Geneva.

Șeful spionajului rus a declarat anterior că Navalnîi, care a murit pe 16 februarie într-o închisoare din Arctica, a avut o moarte naturală. Kremlinul a negat implicarea în moartea sa, dar liderii occidentali au declarat că îl consideră pe Kremlin responsabil pentru aceasta.

UPDATE ORA 15.00 – Un cetățean sud-coreean a fost arestat în Rusia, fiind suspectat de spionaj, a anunțat agenția de presă de stat rusă Tass

Agenția de știri a citat agențiile de aplicare a legii care au declarat că bărbatul a fost reținut în orașul Vladivostok, situat în extremul est al țării, înainte de a fi transferat la Moscova pentru „acțiuni de investigare”.

Postul de știri de stat a precizat că acesta este primul caz de acest fel împotriva unui cetățean sud-coreean. Acesta nu a oferit niciun detaliu cu privire la natura presupusului spionaj.

Rusia consideră Coreea de Sud ca fiind o țară „neprietenoasă” din cauza sprijinului acordat de Seul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invazia la scară largă a Ucrainei.

UPDATE ORA 11:00 – Liderii Japoniei și SUA se vor întâlni la Washington DC pe 10 aprilie

Liderii Japoniei și SUA se vor întâlni la Washington DC pe 10 aprilie pentru a „consolida sistemul comun de producție” de echipamente de apărare în vederea livrării mai multor arme către Ucraina, potrivit publicației japoneze Yomiuri.

UPDATE ORA 10:00 – Zelenski îi răspunde Papei care a zis că Ucraina ar trebui să „ridice steagul alb” și să pună capăt războiului cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins duminică apelul Papei Francisc pentru discuții cu Rusia ca fiind o „mediere virtuală” de la distanță.

Zelenski, în discursul său video de seară, nu s-a referit direct la Francisc sau la comentariile sale, dar a spus că ideile papei nu au nimic de-a face cu eforturile depuse de personalitățile religioase din Ucraina pentru a ajuta țara.

„Ei ne sprijină cu rugăciunea, cu discuțiile lor și cu faptele. Asta este într-adevăr ceea ce înseamnă o biserică alături de popor”, a spus Zelenski.

„Nu la 2.500 km distanță, undeva, o mediere virtuală între cineva care vrea să trăiască și cineva care vrea să te distrugă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ
Ministrul german al Economiei și vicecancelarul Robert Habeck a cerut membrilor coaliției din Parlament să „folosească timpul cu înțelepciune” înainte de un nou vot privind trimiterea rachetelor Taurus în Ucraina.

„Nu face o impresie bună dacă Parlamentul german nu rămâne unit”, a declarat Habeck pentru postul de televiziune Welt. El a spus că speră că va exista un impuls pentru a „oferi rapid Ucrainei un sprijin militar suplimentar până atunci”.

Cancelarul Olaf Scholz și-a exprimat de mai multe ori opoziția față de această idee. În opinia sa, acest lucru ar face din Germania un participant direct la război. Opoziția sa fermă a ridicat sprâncene în rândul criticilor din Germania și din afara ei.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU), aflată în opoziție, și partidul său soră, Uniunea Creștin-Socială (CSU), urmează să depună noua moțiune în Bundestag și au încercat în repetate rânduri să îi tenteze pe membrii coaliției de guvernare să rupă rândurile cu Scholz.

Citește și