• Forțele ruse au lovit un supermarket din orașul Harkov din nordul Ucrainei cu două bombe glisante, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte 35, conform oficialilor locali.
  • Un incendiu mare a izbucnit la magazinul Epicentr K de la marginea de nord a orașului.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că peste 200 de persoane ar fi putut fi în interiorul supermarketului în momentul atacului.

UPDATE ORA 23:00 – Forțele ucrainene lansează atacuri în timp ce trupele ruse încearcă să copleșească apărarea

Luptele continuă de-a lungul liniei de front din Harkiv, în timp ce forțele ruse încearcă să-i copleșească pe apărători.

Într-o actualizare de duminică seara, forțele armate ale Ucrainei au declarat că trupele sale încearcă să respingă atacurile și, pe alocuri, au organizat ofensive.

Statul Major a declarat pe rețelele de socializare: „Agresorul rus încearcă să folosească superioritatea în forță de muncă și echipamente și sprijin aerian.

Recomandări

CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL
PLAJELE DIN SINGAPORE, ACOPERITE DE PETROL
PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL

„Soldații ucraineni dau luptă inamicului și, în unele direcții, ei înșiși desfășoară acțiuni eficiente de asalt pentru a îmbunătăți stabilitatea apărării și a restabili pozițiile”.

Au fost raportate 12 ciocniri în direcția Harkov, se arată în actualizare, precum și în apropierea satelor Lyptsi și Ternova.

„Situația este sub control”, se arată în comunicat.

UPDATE ORA 22:00 – SUA vor participa la summitul de pace din Ucraina

SUA vor participa luna viitoare la summitul pentru pace al lui Volodimir Zelenski, a declarat un oficial.

Acesta vine după ce președintele ucrainean i-a chemat la eveniment pe președintele Americii Joe Biden și pe președintele Chinei Xi Jinping.

Cu toate acestea, oficialul american nu a spus cine va participa sau la ce nivel.

Summitul, cogăzduit de Elveția, începe pe 15 iunie și, potrivit președintelui Zelenski, 80 de țări și-au confirmat deja participarea.

UPDATE ORA 21:00 – Georgienii sărbătoresc Ziua Independenței – și protestează împotriva „legii rusești”

Mulțimi de oameni au mărșăluit astăzi prin capitala georgiană, Tblisi, pentru a marca Ziua Independenței țării și, de asemenea, pentru a protesta împotriva legii guvernamentale privind „agenții străini”, care provoacă dezbinare.

UPDATE ORA 20:00 – Trupele rusești fac „eforturi maxime” pentru a străpunge apărarea

Forțele rusești depun „eforturi maxime” pentru a străpunge apărarea Ucrainei, în contextul luptelor de pe linia frontului de lângă Harkov.

Forțele armate ale Kievului au declarat că duminică au avut loc 83 de confruntări cu inamicul.

„Trupele ucrainene iau măsuri pentru a menține pozițiile și a distruge potențialul ofensiv al inamicului”, a declarat Statul Major General într-o actualizare pe rețelele de socializare.

UPDATE ORA 19:00 – Germanul Scholz reiterează opoziția față de utilizarea armelor germane în interiorul Rusiei

Cancelarul german Olaf Scholz și-a reiterat punctul de vedere potrivit căruia armele donate Ucrainei nu ar trebui să fie folosite pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Există „reguli clare pentru livrările de arme germane care au fost convenite cu Ucraina și care funcționează”, a declarat el mai devreme la Berlin, potrivit televiziunii Tagesschau.

„Aceasta este oricum teoria mea”, a spus el, explicând că scopul politicii sale în Ucraina este de a „împiedica ca acest lucru să devină un război cu adevărat mare”.

Livrările de arme germane către Ucraina sunt însoțite de condiția ca armele să nu fie folosite pe teritoriul rusesc – similar cu donațiile făcute de multe alte țări NATO.

Dar – așa cum am discutat astăzi pe acest blog – în Occident se discută tot mai mult dacă aceasta este o politică sustenabilă.

Anton Hofreiter, din partea Partidului Verde rival, a cerut în weekend ca Ucrainei să i se permită să lovească teritoriul rusesc cu arme occidentale.

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski: Carta ONU trebuie să fie arsă

Volodimir Zelenski a făcut apel direct la omologii săi din SUA și China să se alăture ultimului său summit pentru pacea din Ucraina.

„Către președintele Biden, liderul Statelor Unite, și către președintele Xi, liderul Chinei, noi nu vrem ca Carta ONU să fie arsă.

„Vă rugăm să vă arătați leadership-ul în promovarea păcii”.

UPDATE ORA 17:00 – Suedia permițând Ucrainei să lovească ținte în Rusia folosind armele sale

În timp ce Ucraina luptă pentru a descuraja ofensiva Rusiei în jurul Harkovului, dezbaterea privind restricțiile de utilizare a armelor donate de țările NATO continuă.

SUA sunt supuse unor presiuni tot mai mari pentru a renunța la interdicția impusă Ucrainei de a folosi armele sale pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Președintele Joe Biden și colaboratorii au fost îngrijorați de faptul că permiterea Ucrainei de a face acest lucru ar fi văzută ca o escaladare de către Moscova.

Ucraina a fost forțată să privească cum trupele rusești s-au adunat peste graniță, în apropiere de Harkov, neputând să-și folosească întregul armament.

Cu dezbaterea în plină desfășurare – iar SUA se pare că iau în considerare o schimbare – Suedia a confirmat că Ucraina își poate folosi armele împotriva unor ținte din Rusia.

Ministrul apărării, Pal Jonson, a declarat pentru ziarul suedez Hallandsposten că o astfel de regulă nu se aplică armelor țării sale.

El a spus: „Ucraina este expusă unui război de agresiune neprovocat și ilegal din partea Rusiei.

„Conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul de a se apăra prin intermediul ostilităților îndreptate împotriva teritoriului adversarului, atât timp cât ostilitățile respectă legile războiului.

„Suedia susține dreptul internațional și dreptul Ucrainei de a se apăra.”

UPDATE ORA 16:00 – Câștigurile Rusiei în nord-estul țării vor fi limitate în săptămâna următoare, spune Ministerul Apărării

Încercarea lui Vladimir Putin de a crea o zonă tampon prin invadarea regiunii Harkov a eșuat până în prezent, potrivit serviciilor secrete militare britanice.

Câștigurile rusești din nord-est nu au fost unite, iar noile avansări vor fi limitate în săptămâna următoare, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Acest lucru se datorează faptului că impulsul inițial al Rusiei a fost conținut de rezistența ucraineană, a spus acesta.

„Frontul din nordul Harkovului s-a stabilizat probabil, controlul teritorial rusesc fiind fragmentat”.

Cu toate acestea, forțele rusești continuă să atace orașul Vovchansk pentru o a treia săptămână, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Acesta rămâne contestat, Ucraina respingând majoritatea asalturilor rusești.

Soldații ruși încearcă să flancheze trupele ucrainene dinspre sud-vest, cu un control probabil asupra satului Buhruvatka și mișcări spre o trecere peste râul Siverskiy Donets.

De asemenea, Rusia a continuat să lanseze atacuri în satul Lyptsi, dar nu au făcut progrese semnificative, potrivit Statului Major General ucrainean.

UPDATE ORA 15:00 – Zelenski avertizează că trupele rusești se pregătesc să intensifice atacurile pe al doilea front

Volodymyr Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește să își intensifice invazia de-a lungul graniței de nord a Ucrainei.

Într-o declarație video de la Harkov, Zelenski a declarat că Rusia pregătește acțiuni ofensive la 55 de mile la nord-vest de al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Rușii „adună un alt grup de trupe în apropierea graniței noastre”, a spus el.

El nu a precizat unde sunt adunate trupele, dar oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea puternică cu privire la regiunea Sumy. Trupele Moscovei au capturat în ultimele săptămâni sate din zona Harkov și analiștii spun că este posibil ca acestea să încerce să ajungă în raza de acțiune a artileriei din oraș.

Autoritățile ucrainene au evacuat peste 11.000 de persoane din regiune de la începutul ofensivei, la 10 mai.

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski îi invită pe Biden și Xi la summitul pentru pace

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski i-a îndemnat pe președintele american Joe Biden și pe președintele chinez Xi Jinping să participe la un summit pentru pace care va avea loc luna viitoare în Elveția.

Peste 80 de delegații au declarat deja că vor participa, dar Zelenski dorește, de asemenea, ca liderii americani și chinezi să „sprijine summitul pentru pace prin conducerea și participarea dumneavoastră personală”.

Bilanțul morților în urma unui atac aerian rusesc asupra unui magazin de feronerie din orașul Harkov, în nord-estul Ucrainei, a crescut la 12 persoane, au anunțat duminică dimineață procurorii ucraineni, adăugând că alte zeci de persoane au fost rănite.

UPDATE ORA 10:00 – Un magazin de bricolaj aglomerat din Harkov a fost lovit de raiduri aeriene rusești, ucigând cel puțin șase persoane

Cel puțin șase persoane au fost ucise după ce un magazin de bricolaj aglomerat din orașul ucrainean Harkov a fost lovit de lovituri rusești, spun oficialii regionali.

Două bombe teleghidate au lovit hipermarketul, rănind alte câteva zeci de persoane și declanșând un incendiu uriaș pe care echipele de pompieri s-au luptat să îl stăpânească, a declarat guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov.Cel puțin doi dintre morți erau angajați ai magazinului, în timp ce 40 de persoane au fost rănite în atac și 16 sunt încă de negăsit, a adăugat el.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia produce proiectile de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații occidentali ai Ucrainei

Rusia produce obuze de artilerie de aproximativ trei ori mai repede decât aliații occidentali ai Ucrainei și pentru aproximativ un sfert din costuri, potrivit unei analize.

Cifrele, realizate de firma de consultanță în management Bain & Company, subliniază o provocare majoră cu care se confruntă forțele armate ucrainene, care se bazează pe livrările de muniție din Statele Unite și Europa pentru a lupta împotriva invaziei la scară largă a Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 35 au fost rănite după ce forțele ruse au lovit un supermarket din orașul Harkov, din nordul Ucrainei, cu două bombe glisante, spun oficialii locali. Un incendiu mare poate fi văzut la magazinul Epicentr K de la marginea de nord a orașului, scrie BBC.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că peste 200 de persoane ar fi putut fi în interiorul supermarketului când a fost atacat. Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a scris pe Telegram: „Un număr mare de oameni sunt dispăruți. Acesta este terorism pur”.

Președintele Zelenski a adăugat: „Această grevă asupra Harkovului este o altă manifestare a nebuniei rusești.

„Numai nebunii ca Putin sunt capabili să omoare și să terorizeze oameni în acest fel”.

Atacul va sublinia anxietatea pe care o simt ucrainenii de a nu dispune de apărări antiaeriene adecvate.

Zelenski a reiterat că Ucraina trebuie să se poată apăra și are nevoie de sisteme de apărare aeriană de la aliații occidentali.

Atacul este un alt semn al încrederii tot mai mari a Rusiei. Forțele sale par să profite de o fereastră de oportunitate pentru a-și împinge avantajul în timp ce Ucraina așteaptă ca alte arme occidentale să ajungă pe front.

Bombele de planare sunt construite adăugând aripi pliabile și navigație prin satelit la vechile bombe sovietice. Sunt ieftine, dar distructive.

Citește și