• Potrivit lui Robert Fico, aceasta va însemna începutul celui de-al treilea război mondial.
  • Fico a mai spus că Slovacia nu va ajuta Ucraina cu arme.
  • Zelenski a vorbit despre elaborarea unor noi acorduri bilaterale” care vor reanima” sistemul de drept internațional.

UPDATE ORA 20.00 – Președintele rus Vladimir Putin și-a arătat intenția de a vizita Pyongyangul în curând, potrivit Reuters

Agenția de știri a citat un raport al presei de stat nord-coreene KCNA de duminică. Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean de externe Choe Son-Hui cu ocazia vizitei sale în Rusia și, în timpul întâlnirii, i-a mulțumit liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru invitația de a-l vizita.

UPDATE ORA 18.00 – Drone ucrainene la țintă” folosite în atacul din portul rusesc, afirmă o sursă de la Kiev pentru BBC

Incendiul care a izbucnit la un terminal de transport de produse chimice din portul Ust-Luga, în apropiere de Sankt Petersburg, în Rusia, după două explozii produse duminică, s-a datorat unui atac cu drone ucrainene, a relatat BBC News.

O sursă oficială de la Kiev a declarat pentru BBC că operațiunea specială” a serviciului de securitate SBU a pus la cale atacul, cu drone care au fost la țintă”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Associated Press a citat, de asemenea, informații din presa locală potrivit cărora portul Ust-Luga a fost atacat de drone ucrainene, provocând explozia unui rezervor de gaz. Incendiul a avut loc la un sit administrat de al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia, Novatek, la 165 km sud-vest de Sankt Petersburg. Explozia a provocat un incendiu de proporții la terminalul Ust-Luga, dar nu a provocat răniți, au declarat oficialii ruși.

UPDATE ORA 17.00 – Coreea de Nord este cel mai mare furnizor de arme al Rusiei în prezent, afirmă șeful militar ucrainean

Coreea de Nord este cel mai mare furnizor de arme al Rusiei în prezent, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov pentru Financial Times (FT) într-un interviu publicat duminică.

O „cantitate semnificativă” de muniție de artilerie a fost transferată Rusiei de către Coreea de Nord, potrivit lui Budanov, care a spus că acest lucru a „permis Rusiei să respire puțin”. Budanov a adăugat: „Fără ajutorul (Coreei de Nord), situația ar fi fost catastrofală”.

„Acest lucru a fost întotdeauna considerat sub demnitatea lor, este o indignare”, a spus Budanov despre nevoia Rusiei de a solicita asistență militară din partea unor țări precum Coreea de Nord.

UPDATE ORA 16.00- Bombardarea pieței din Ucraina ocupată de ruși „un act barbar de terorism”, spune Ministerul rus de Externe

Rusia a numit bombardarea unei piețe de la periferia orașului Donețk duminică drept „un act de terorism barbar” și a acuzat Ucraina că a efectuat atacul cu „folosirea de arme furnizate de Occident”.

„Partea rusă condamnă categoric această lovitură perfidă împotriva populației civile”, a declarat Ministerul rus de Externe.

Oficialii locali spun că cel puţin 25 de persoane au fost ucise duminică în urma bombardamentelor din Ucraina ocupată de ruşi.

Alte 20 de persoane au fost rănite în greva din suburbia Tekstilshchik, inclusiv doi copii, a declarat Denis Pushilin, șeful autorităților instalate de Rusia la Donețk. El a spus că obuzele au fost trase de armata ucraineană.

UPDATE ORA 15.00- Centenarul de duminică de la moartea lui Vladimir Lenin, va rămâne în mare parte necelebrat în Rusia

Centenarul de duminică de la moartea lui Vladimir Lenin, unul dintre cei mai influenți lideri ai secolului al XX-lea, va rămâne în mare parte necelebrat în țara sa natală, Rusia, în acest weekend, unde liderul revoluționar este acuzat că a pus o „bombă cu ceas” sub Rusia și Ucraina, care a explodat în ultimul deceniu.

În Piața Roșie nu vor fi parade sau discursuri emoționante. Motivul evident este că unul dintre cei mai stridenți critici ai lui Lenin este Vladimir Putin, care pare mult mai îndrăgostit de imperiul pe care l-au răsturnat revoluționarii lui Lenin.

Adesea descrisă în cultura oficială sovietică ca o figură plină de bunici și hrănitoare care a inaugurat revoluția din 1917, moștenirea lui Lenin este repictată în nuanțe mai întunecate, în ciuda unor pledoarii ca problema să fie rezolvată, atât din punct de vedere retoric, cât și corporal.

UPDATE ORA 14.00- Cel puțin 25 de morți în urma bombardamentelor la o piață din Donețk, spun oficialii

Numărul de persoane ucise duminică în urma bombardamentelor la o piață de la periferia orașului Donețk din Ucraina ocupată de ruși a fost revizuit din nou.

Oficialii locali spun acum că cel puțin 25 au fost uciși în grevă, relatează AP.

Alte 20 de persoane au fost rănite în greva din suburbia Tekstilshchik, inclusiv doi copii, a declarat Denis Pushilin, șeful autorităților instalate de Rusia la Donețk. El a spus că obuzele au fost trase de armata ucraineană.

Kievul nu a comentat evenimentul și afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent de Associated Press.

UPDATE ORA 13.00- Au venit informații suplimentare despre afirmațiile Rusiei că ar fi capturat micul sat Krakhmalnoye din regiunea Harkiv din estul Ucrainei.

„Satul Krakhmalnoye din regiunea Harkov a fost eliberat”, a declarat ministerul rus al Apărării în buletinul său zilnic despre operațiunile din Ucraina, citând „operațiuni active de succes”, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene, Volodymyr Fitio, intervievat duminică la televiziunea ucraineană, a declarat că capturarea satului nu are „nicio importanță strategică”.

„Sunt cinci case”, a spus el, adăugând că forțele ucrainene încă dețin prima linie. Potrivit AFP, aproximativ 45 de persoane locuiau în sat înainte de invazia Moscovei a Ucrainei în februarie 2022. Krakhmalnoye se află la aproximativ 30 km (aproape 20 mile) de kilometri sud-est de nodul regional Kupiansk – un important nod feroviar care avea o populație antebelică de aproximativ 30.000 de oameni – pe care forțele ruse au făcut eforturi să le preia.

Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate din regiunea de nord-est Harkiv, după ce autoritățile au îndemnat oamenii să evacueze în ultimele zile, invocând agravarea atacurilor rusești în zonă.

UPDATE ORA 12.00- Rusia a pierdut peste 376.000 de militari de la începutul războiului, spune Ucraina

Rusia a pierdut aproximativ 376.030 de militari în Ucraina de la începutul războiului, a raportat duminică statul major al forțelor armate ucrainene. Numărul, care nu a fost verificat independent, include 760 de victime în ultima zi.

Cifrele, care acoperă perioada de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, la 24 februarie 2022 până la 21 ianuarie 2024, includ, de asemenea, detalii despre numărul de arme, vehicule și sisteme de apărare pe care Ucraina spune că Rusia le-a pierdut. Potrivit comunicatului, acestea includ, printre altele, 6.181 de tancuri, 11.466 de vehicule blindate de luptă, 11.862 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.875 de sisteme de artilerie și 968 de sisteme de rachete cu lansare multiplă.

UPDATE ORA 11.00- Forțele ruse au preluat controlul asupra Krokhmalne din regiunea Harkov, a declarat ministerul apărării

Forțele ruse au preluat controlul asupra satului Krokhmalne din regiunea Ucrainei Harkov, a anunțat duminică ministerul rus al apărării, relatează Reuters.

Nu au fost raportate alte informații despre această poveste de către agenția de presă. Vom actualiza cu mai multe detalii pe măsură ce apar.

UPDATE ORA 10.00- Opt oameni au fost uciși în Donețk de bombardamentele ucrainene, spune primarul orașului

Opt oameni au fost uciși în orașul Donețk, controlat de ruși, din estul Ucrainei, în urma bombardamentelor ucrainene, a declarat duminică Alexei Kulemzin, primarul orașului instalat de Rusia, relatează Reuters.

Potrivit lui Kulemzin, forțele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată în care se află magazine și o piață. Nu au fost furnizate alte informații.

UPDATE ORA 9.00- Avionul privat rusesc despre care se crede că s-a prăbușit în Afganistan

Se crede că un avion privat rusesc care transporta șase persoane s-a prăbușit într-o zonă îndepărtată din Afganistanul rural, relatează Associated Press.

Accidentul a avut loc sâmbătă într-o zonă muntoasă din apropierea districtului Zebak din provincia Badakhshan, potrivit purtătorului de cuvânt regional Zabihullah Amiri. El a spus că o echipă de salvare a fost trimisă în zonă.

Biroul șefului poliției din Badakhshan a confirmat, de asemenea, raportul accidentului într-o declarație duminică. Autoritățile aviației civile ruse au declarat că un Dassault Falcon 10 a dispărut cu patru membri ai echipajului și doi pasageri. Avionul funcționa ca un zbor de ambulanță charter.

Nu a fost confirmat ca fiind legat de războiul din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Potrivit lui Robert Fico, aceasta va însemna începutul celui de-al treilea război mondial: „Voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO, că voi folosi dreptul de veto și îl voi bloca, pentru că va sta la baza începutului celui de-al treilea război mondial”, crede premierul slovac.

Fico a mai spus că Slovacia nu va ajuta Ucraina cu arme. În același timp, nu are nimic împotriva apartenenței țării la UE dacă Ucraina îndeplinește toate condițiile.


Volodimir Zelenski a vorbit despre elaborarea unor noi acorduri bilaterale” care vor reanima” sistemul de drept internațional.

El a adăugat că noi pachete militare vor fi livrate în următoarele săptămâni și luni”.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, el a scris: Săptămâna viitoare vom avea mai multe activități internaționale, inclusiv cele cu partenerii noștri din UE. Vom crește activitatea. Acest lucru este valabil și pentru angajamentele de securitate ale partenerilor. Punem la punct noi acorduri bilaterale puternice. Ianuarie și februarie trebuie să producă mai multe rezultate în acest domeniu. Putem deja să vedem date specifice când astfel de documente noi și puternice ar putea fi semnate.

Sunt recunoscător întregii noastre echipe care participă la negocierile relevante, precum și tuturor liderilor și națiunilor care sunt pregătite să facă pași cu adevărat ambițioși. Prin dezvoltarea unei astfel de noi arhitecturi de angajament de securitate, reanimăm efectiv sistemul de drept internațional. Iar atunci când justiția și securitatea vor fi restabilite în Ucraina, acest lucru va funcționa și pentru restul lumii.

Lucrăm, de asemenea, cu parteneri-cheie la pachete specifice de ajutor militar care vor fi livrate chiar acum, în următoarele săptămâni și luni. Le mulțumesc tuturor prietenilor Ucrainei din întreaga lume care înțeleg că câmpul de luptă nu poate pur și simplu să aștepte și că eforturile de salvare a vieților nu pot fi amânate, precum și celor care lucrează pentru a accelera deciziile care sunt necesare chiar acum”.

Citește și