• Truss și-a apărat politica duminică.
  • Kwarteng spune că a fost o distragere a atenției.
  • Reducerea celei mai mari cote de impozitare a fost o mică parte a planului general.

Prim-ministrul britanic Liz Truss a fost forțată luni să facă o umilitoare întoarcere, revenind asupra planurilor de reducere a celei mai mari cote a impozitului pe venit, care au contribuit la declanșarea unei revolte în partidul său și la turbulențele de pe piețele financiare.

Truss și ministrul său de finanțe, Kwasi Kwarteng, au anunțat la 23 septembrie un nou plan de creștere” care prevedea reducerea taxelor și reglementărilor, finanțat prin împrumuturi guvernamentale uriașe, pentru a scoate economia din anii de creștere stagnantă.

Însă planul a declanșat o criză de încredere a investitorilor în guvern, lovind în plin valoarea lirei sterline și prețul obligațiunilor de stat și zdruncinând piețele globale în așa măsură încât Banca Angliei a trebuit să intervină cu un program de 65 de miliarde de lire sterline pentru a susține piețele.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Deși eliminarea cotei maxime de impozitare a reprezentat doar aproximativ 2 miliarde dintr-un plan de reducere a impozitelor de 45 de miliarde de lire sterline, acesta a fost elementul cel mai vizibil al unui pachet fiscal care urma să fie finanțat prin împrumuturi guvernamentale, Kwarteng neexplicând cum va fi plătit pe termen lung.

La doar câteva ore după ce Truss a apărut la televiziunea BBC pentru a apăra politica, Kwarteng a emis o declarație în care a spus că a acceptat că aceasta a devenit o distragere a atenției de la eforturile mai ample de a ajuta gospodăriile să treacă printr-o iarnă dificilă.

Ca urmare, anunț că nu vom continua cu eliminarea cotei de impozitare de 45p. Am înțeles și am ascultat, a spus el în declarație. Decizia de a inversa cursul este posibil să îi pună pe Truss și Kwarteng sub o presiune uriașă, la mai puțin de patru săptămâni după ce au ajuns la putere. Marea Britanie a avut patru prim-miniștri în ultimii șase ani turbulenți din punct de vedere politic.

Kwarteng a declarat că nu a luat în considerare demisia. Rata de 45 de pence a fost pur și simplu o distragere a atenției asupra a ceea ce a fost un set de măsuri foarte, foarte puternic, a declarat el la televiziunea BBC, adăugând că decizia de întoarcere a fost luată de el însuși și de Truss.