• Coaliția de guvernare vrea revocarea din funcție a Avocatului Poporului
  • Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la CCR
  • Ludovic Orban: Avocatul Poporului a generat multe probleme în apărarea sănătății
  • Avocatul Poporului poate fi revocat în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului
  • Renate Weber este Avocat al Poporului din iunie 2019

UPDATE 16.00. În două săptămâni comisiile juridice vor prezenta raportul pentru revocarea Avocatului Poporului

A început procedura de revocare a actualului Avocat al Poporului. În două săptămâni, parlamentarii din comisiile jurdice trebuie să spună dacă există motive pentru revocarea lui Renate Weber.

Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituțională. În ultimul an, Renate Weber a depus sesizări la CCR pe ordonanțele de urgență ale Guvernului.

La baza revocării Avocatului Poporului se află sesizarea grupului parlamentar PNL, susținută de USR-PLUS.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Coaliția analizează activitatea instituției Avocatul Poporului, în funcție de această analiză vom lua o decizie”, a spus Dan Barna, președinte USR.

Toată atitudinea Avocatului Poporului în perioada cât a fost în funcție. Pe faptul că a generat excepții de neconstituționalitate la CCR care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor și în general pe atitudinea partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare și mai ales cu proiectele de lege adoptate de parlament”, a afirmat Ludovic Orban, președintele PNL.

Pentru revocarea lui Renate Weber este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor.

Când poate fi revocat Avocatul Poporului

Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, (…) pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

După ce a atacat-o de mai multe ori, Ludovic Orban vrea să o revoce pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

A fost una din temele discutate în ședință cu Dan Barna și Kelemen Hunor și urmează să fie depusă cererea de revocare.

Avocatul Poporului are dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituțională. Și pentru că în ultimul an Renate Weber a fost foarte activă în a depune sesizări la CCR pe ordonanțele de urgență ale Guvernului, acum Orban caută argumentele juridice pentru a o demite.

A fost o discuție și despre Avocatul Poporului. Analizăm în momentul acesta opțiunile juridice pentru acest subiect. Coaliția analizează activitatea instituției Avocatul Poporului, în funcție de această analiză vom lua o decizie.”, a declarat Dan Barna, președinte USR.

Ludovic Orban: „A generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor”

Toată atitudinea Avocatului Poporului în perioada cât a fost în funcție. Pe faptul că a generat excepții de neconstituționalitate la CCR care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor și în general pe atitudinea partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare și mai ales cu proiectele de lege adoptate de Parlament.”, a declarat Ludovic Orban, președinte PNL.

Nu-mi dau seama care sunt resorturile acestei discuții, ceea ce pot să spun este că au existat mai multe instanțe când Avocatul Poporului a fost avocatul unor practici politice, a unor instituții și a unor partide politice chiar, și o afirm cu responsabilitate. A amendat ori de câte ori a putut orice efort al statului român de a reforma sau de a institui niște reguli de exemplu în timpul pandemiei.”, a afirmat Adrian Wiener, deputat USR-PLUS.

Pentru a o revoca din fucție pe Renate Weber este necesar votul majorității deputaților și senatorilor.