• Madridul are de astăzi un nou spital de urgență, cu trei pavilioane moderne și cu o capacitate de 1.056 de locuri
  • În România, încă din martie, Consiliul Județean Iași anunța un spital modular la Lețcani cu 250 de paturi, care a fost gata abia luna trecută
  • Spitalul „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti ar fi trebuit să fie gata în trei ani, dacă promisiunile se respectau

Madridul are de astăzi un nou spital de urgență, cu trei pavilioane moderne și cu o capacitate de 1.056 de locuri. 100 de milioane de euro o costat construcția, care a fost gata într-un timp record: trei luni.

Isabel Diaz Ayuso, guvernatorul regiunii Madrid: „Va avea cea mai modernă secţie ATI din Madrid, dotată cu respiratoare de ultimă generaţie. Noul centru este muntifuncţional, adaptat pentru orice situaţie posibilă, şi poate primi noi pacienţi COVID, eliberând astfel celalalte spitale, dar şi pentru dezastre, noi epidemii.”

Dacă ne referim la România, încă din martie, Consiliul Județean Iași anunța cu surle și trâmbițe un spital modular la Lețcani cu 250 de paturi. Care a fost gata abia luna trecută. Și care poate primi 50 de pacienți în stare gravă. Chiar și așa, fabrica de oxigen nu face față.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Această fabrică de oxigen transmite oxigen către zona de ATI, ajunge la parametrii optimi, dar din ceea ce au observat colegii ATI-şti, aceşti parametrii nu erau susţinuţi pentru o perioadă de timp. Ca urmare am adus acea soluţie de rezervă, staţia cu butelii de oxigen.”

Încă un exemplu este Spitalul „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti, care ar fi trebuit să fie gata în trei ani. Asta dacă promisiunile se respectau. Construcția spitalului ar fi trebuie să înceapă în 2019 și să fie sediu secundar pentru spitalul Floreasca, pentru cel de Arși, plus secție de pediatrie.

Andreea Olteanu, corespondent Aleph News: „Un spital de jumătate de miliard de euro, cu cinci etaje, cu peste 1.000 de paturi, două heliporturi şi o pasarelă până la staţia de metrou. O promisiune cât un mandat de primar câştigat.

Ce mai contează 300.000 de euro, pe care Primăria Setorului 1 i-a plătit televiziunilor, ca să difuzeze un spot cu macheta spitalului. CNA a interzis spotul, care sugera că spitalul e finalizat şi funcţional. Campania electorală pentru alegerile locale a trecut, iar locul unde ar fi trebuit să fie spitalul arată neschimbat.”