• Armata achiziționează aeronave F-35, drone sinucigașe și o nouă armă de asalt.
  • România a primit patru din cele șapte sisteme PATRIOT comandate.
  • Forțele Aeriene vor primi toate aeronavele F-16 până în vara anului 2025.

Ministerul Apărării Naționale are o listă lungă de cumpărături pentru 2024. Instituția militară vrea să inițieze achiziții pentru aeronavele F-35, drone sinucigaşe, satelit militar, maşini de luptă a infanteriei, o nouă armă de asalt și nave pentru paza litoralului. În acest moment, MApN are în pregătire 15 programe şi vrea ca alte 15 să fie inițiate în acest an.

Câte programe de înzestrare are armata în acest moment și care sunt principalele achiziții?

În prezent, la nivelul Direcției generale pentru armamente din MApN sunt active, în diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forțe. Dintre acestea, 20 sunt în derulare, 15 în pregătire și alte 15 pe punctul de a fi inițiate.

Cele mai importante programe aflate în derulare sunt sistemele de rachete PATRIOT (4 sosite alte 3 urmează – 1,85 mld euro), HIMARS (1,5 sosit din 3), F-16 (3 sosite, 29 vor veni până în vara lui 2025), vânător de mine (1 sosit din 2 – 150 mil euro), tancuri americane Abrams, rachete antinavă, sistemele de drone bayraktar și Wachkeeper, 2 elicoptere navale și sisteme portabile de rachete antitanc.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Ce programe vrea să inițieze în 2024 Ministerul Apărării?

Instituția militară va iniția programe vitale pentru adaptarea la războiul modern, cum ar fi drone sinucigașe, aeronave F-35, diferite tipuri de nave – patrulare a litoralului și rachete antiaeriene cu rază mică. MApN are la dispoziție cel mai mare buget din istoria instituției, de aproape 20 miliarde euro.

Citește și