• Marina britanică se confruntă cu o criză de recrutare.
  • În fața amenințării Rusiei, țările europene întârzie să treacă în economie de război.
  • SUA, cu un buget militar de 806 miliarde euro, risca să se dezangajeze din Europa.
  • Rusia și-a crescut bugetul militar cu 70%, atingând anul acesta 107 miliarde euro.

Un anunț ciudat și-a făcut apariția pe LinkedIn: marina britanică își caută directorul pentru submarine nucleare pe rețeaua consacrata schimburilor profesionale. În timp ce armatele europene se confruntă cu o lipsă de vocație, Rusia se înarmează până în dinți. Bugetul ei a crescut anul acesta cu 70%, scrie Business Insider.

Realitatea este că țările europene, obișnuite să își lase apărarea în sarcina americanilor, continuă să nu conștientizeze pericolul de la răsărit. Niciuna din țările vestice nu a trecut în economie de război, de unde incapacitatea de a continua să alimenteze frontul ucrainian și, în plus, se confruntă cu lipsa de interes a cetățenilor de a alege calea militară în cariera. E suficient să privim bugetele militare: dacă SUA are, în continuare, cel mai mare buget militar din lume, cu 807 miliarde de euro anul acesta (886 miliarde dolari), Marea Britanie are abia 58 mld, Franța 57 mld., iar Germania, care are mult de recuperat pentru că nu mai avea, practic, armată, 85,5 miliarde.

Țările din est par mult mai conștiente. Polonia, care este pe cale să devină prima armată europeană în număr de soldați, are anul acesta un buget de 30 de miliarde de euro, pe care îl va alimenta din datorie suverana.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În față, Rusia și-a crescut cheltuielile cu 70%, atingând anul acesta un buget de 107 miliarde de euro. De remarcat că Japonia, care se afla într-o situație asemănătoare Germaniei, a aprobat pentru anul acesta un buget de 716 miliarde de euro.

România are cel mai mare buget al apărării din istoria sa, de aproape 20 de miliarde de euro. Achizițiile principale pentru 2024: submarine, elicoptere, obuziere grele de 155 mm. Astăzi se deschid ofertele pentru sistemele antiaeriene, program de 2 miliarde euro. Generalul David Petraeus, fost director CIA: Rusia va ataca Moldova sau un stat baltic.

Citește și