• Cel mai amplu exercițiu de acest tip a fost conceput în anul 2018, ca răspuns la anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia.
  • La manevrele aeriene vor participa peste 250 de avioane militare şi aproape 10.000 de soldaţi.
  • Exerciţiul va cuprinde antrenamente operaţionale şi tactice, în principal în Germania, dar şi în Republica Cehă, Estonia şi Letonia.

Săptămâna viitoare, NATO va efectua ample antrenamente aeriene, coordonate de Germania. Acestea reprezintă cel mai mare exerciţiu de acest gen din istoria NATO şi o demonstraţie a „unităţii şi puterii” Alianţei. Ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann, a precizat faptul că cel mai puternic mesaj al exerciţiilor Air Defender 2023 este că unitatea şi puterea Alianţei sunt esenţiale. La manevrele aeriene vor participa peste 250 de avioane militare şi aproape 10.000 de soldaţi.

Exerciţiul va fi de natură pur defensivă și va avea scopul de a trimite un mesaj puternic, mai ales Rusiei, a explicat ambasadoarea Amy Gutmann. Exerciţiul va cuprinde antrenamente operaţionale şi tactice, în principal în Germania, dar şi în Republica Cehă, Estonia şi Letonia.

„Aş fi foarte surprinsă ca un lider mondial să nu ia notă de ceea ce arată aceasta în termenii spiritului acestei alianţe, ceea ce semnifică forţa acestei alianţe, şi aceasta îl include pe (Vladimir) Putin, preşedintele rus, a continuat Gutmann.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
ATAC LA CASA LUI BIBI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
RUSIA ATACĂ
CINE SUNT MEDICII DE MÂINE?
POLITICIENII SMART

În același timp, Gutmann a spus că „în 2023, prevenirea prin pregătire este mai esenţială ca oricând”, iar Air Defender 2023 este tocmai o demonstraţie a agilităţii şi vitezei cu care forţa aliată a NATO poate răspunde în cadrul apărării colective, scrie The Independent.

Cel mai amplu exercițiu de acest tip al NATO a fost conceput în anul 2018, ca răspuns la anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia, chiar dacă el nu vizează precis pe „nimeni”, a asigurat la rândul său general-locotenentul Ingo Gerhartz, şeful aviaţiei militare germane.

Michael A. Loh, directorul Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, a precizat că, deşi Air Defender este pur defensiv prin concepţie, mesajul strategic al celor 25 de naţiuni care îşi unesc forţele pentru apărarea Europei şi demonstrarea valorilor occidentale merge mult dincolo de un simplu exerciţiu aerian.

Citește și: