• Jens Stoltenberg a declarat că izbucnirea lui Trump „subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi pune pe soldații americani și europeni în pericol sporit”.
  • Cea mai surprinzătoare reacție a venit din partea colegilor republicani.
  • Fostul candidat republican la președinția SUA, Chris Christie, a declarat că aceste comentarii demonstrează că Trump este „nepotrivit pentru a fi președinte al Statelor Unite”.

Donald Trump continuă să atragă o indignare generalizată ca răspuns la comentariile sale denigratoare la adresa NATO din weekend. Vorbind la un miting în Carolina de Sud, Trump s-a plâns că unii membri NATO nu contribuie cu suficienți bani la alianță și a sugerat că ar permite Rusiei să „facă ce naiba vrea” cu aceste națiuni, scrie The Guardian.

Comentariile au șocat și alarmat liderii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că izbucnirea lui Trump „subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi pune pe soldații americani și europeni în pericol sporit”. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a atacat comentariile ca fiind „înspăimântătoare și nebunești”.

Dar poate cea mai surprinzătoare reacție a venit din partea colegilor republicani, dintre care o parte au reluat criticile la adresa comentariilor lui Trump. Vorbind pentru CBS News, Nikki Haley, rivala lui Trump în alegerile primare republicane pentru președinție, l-a acuzat pe fostul președinte că a îmbrățișat „un bătăuș care își ucide adversarii”, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. Fostul candidat republican la președinția SUA, Chris Christie, a declarat pentru NBC News că aceste comentarii demonstrează că Trump este „nepotrivit pentru a fi președinte al Statelor Unite”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Nikki Haley a lansat o nouă reclamă digitală în care îl critică pe Donald Trump din cauza istoricului său de disprețuire a veteranilor militari și a familiilor acestora. Anunțul le reamintește telespectatorilor că Trump s-a referit la soldații militari căzuți ca fiind „învinși” în timp ce era președinte. Trump l-a batjocorit și pe regretatul senator John McCain, care a fost prizonier de război timp de cinci ani în Vietnam, spunând: „Îmi plac oamenii care nu au fost capturați”.

În weekend, Trump a întrebat și de ce soțul lui Haley, Michael Haley, a lipsit de la campania electorală. Michael Haley, un ofițer în garda națională a armatei din Carolina de Sud, este în prezent desfășurat în Africa, ceea ce Haley le spune frecvent alegătorilor la evenimentele de campanie.

Citește și