Autoritățile sanitare din Norvegia revin cu precizări, după ce săptămâna trecută au anunțat că lansează o anchetă pentru a stabili legătura dintre vaccinul Pfizer și decesele mai multor vârstnici din azile. „Nu există dovezi ale unei legături directe”, spun experții norvegieni în sănătate, citate de Bloomberg.

Rapoartele inițiale din Norvegia au declanșat alarma, deoarece lumea caută semne timpurii ale potențialelor efecte secundare ale vaccinurilor. Deși medicii spun că este posibil ca efectele secundare ale vaccinului să agraveze bolile care stau la baza acestora, se așteptau ca rezidenții din aziluri să moară la scurt timp după ce au fost vaccinați, deoarece decesele sunt mai frecvente în rândul celor mai fragili și cei mai bolnavi pacienți sunt vârstnicii.

În mod clar, Covid-19 este mult mai periculos pentru majoritatea pacienților decât vaccinarea”, spune Steiner Madsen, directorul Agenției Norvegiene pentru Medicamente, adăugând că este dificil de dovedit o legătură între vaccin și decese. „Nu suntem îngrijorați”, adaugă acesta.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

33 de persoane în vârstă de 75 de ani și peste au murit în urma imunizării, potrivit ultimelor cifre furnizate de autoritățile norvegiene. Toți erau deja grav bolnavi, și nu există date care să lege decesele de inoculare, mai spun nordicii.

Norvegia a vaccinat aproape toți rezidenții din căminele pentru bătrâni, adică peste 48.000 de persoane.

Decesele raportate sunt cu mult sub 1 la 1000 de pacienți care au fost vaccinați, a spus Steiner Madsen. Efectele secundare ale imunizării pot, în unele cazuri, „înclina pacienții către un curs mai grav al bolii de bază”, a spus Madsen. „Nu putem exclude acest lucru”, a completat acesta.

Este important să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în căminele de bătrâni din Norvegia, așa că nu putem spune că există o legătură cauzală”, a declarat Camilla Stoltenberg, șefa Institutului Norvegian de Sănătate Publică într-o conferință de presă.

Până vineri, Norvegia a folosit doar vaccinul furnizat de Pfizer și BioNTech. Companiile lucrează acum cu țara nordică pentru a analiza decesele. Primul raport la nivel european privind siguranța privind vaccinul Pfizer-BioNTech urmează să fie publicat la sfârșitul lunii ianuarie.

Directorul Agenției Norvegiene pentru Medicamente spune că nu se așteaptă la un rezultat diferit în cazul utilizării unui alt vaccin, cum este cel produs de Moderna, care a fost introdus vineri în schema de vaccinare din Norvegia. La fel ca vaccinul Pfizer-BioNTech, cel produs de Moderna folosește tehnologia ARN mesager, care învață celulele corpului să combată infecția.

Agenția Norvegiană a Medicamentului a precizat că, înainte de începerea programului de vaccinare, că „este de așteptat ca decesele să apară, în timp, într-un context legat de vaccinare”, pentru persoanele „mai în vârstă și mai bolnave” care primesc serul anti-Covid.