- Cercetătorii chinezi au dezvăluit o dronă militară capabilă să se împartă în șase unități în aer.
- Dronele care se înmulțesc ar putea să se extindă în roiuri care ar deruta sistemele de apărare aeriană, au declarat experții pentru Business Insider.
- Dronele nu sunt neapărat o schimbare de joc, a spus un analist.
Oamenii de știință chinezi ar fi dezvoltat o dronă militară capabilă să se divizeze rapid în șase unități separate în aer. Drona marchează o descoperire în tehnologia de separare aeriană și ar putea schimba câmpul de luptă, anunță Business Insider.
Advertisment
Noile dispozitive sunt mai rapide și mai eficiente decât dronele multirotoare tradiționale și au capacitatea de a deruta adversarii prin multiplicarea neașteptată în roiuri uriașe pe câmpul de luptă, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea de Aeronautică și Astronautică din Nanjing. Inspirate de structura semințelor de arțar, acestea au doar o singură lamă atât atunci când sunt combinate, cât și când sunt divizate. Ele pot zbura liber ca o dronă standard și pot comunica pentru a îndeplini misiuni complexe.
În ciuda formei lor neobișnuite, ele se mândresc cu o eficiență de zbor de aproape două ori mai mare decât cea a unei drone multirotoare de dimensiuni similare, au declarat oamenii de știință într-un articol evaluat de colegi, publicat luna trecută în revista Acta Aeronautica et Astronautica Sinica.
Recomandări
Dacă dronele tradiționale ar fi combinate, acestea ar încetini de obicei. Dar chiar și atunci când sunt separate în unități individuale, eficiența de zbor a acestor drone rămâne cu 40% mai mare decât cea a majorității dronelor mici.
Oamenii de știință au declarat că un soldat echipat cu mai multe drone ar putea să le dezasambleze pentru a îndeplini o serie de misiuni, oferind Armatei Populare de Eliberare a Chinei un avantaj tactic față de adversarii săi.
„Principalul beneficiu este capacitatea de a confunda răspunsul sistemelor de apărare aeriană”, a declarat pentru Business Insider Will Shumate, cercetător politic asistent în domeniul Chinei, tehnologiei și securității la RAND.
„Atunci când dronele sunt detectate, sistemele de apărare desfășoară o anumită cantitate de resurse proporționale cu amenințarea. Dacă acea amenințare se înmulțește brusc, aceasta oferă o oportunitate de a copleși resursele de apărare aeriană desfășurate”, a spus Shumate.
„Dacă drona ar fi gata să fie pusă în teren și ar izbucni un conflict astăzi, ar putea fi un schimbător de joc tactic”, a adăugat el.
„Partea esențială de luat în considerare este că China are peste 2000 de companii care lucrează la drone. Are controlul lanțului de aprovizionare cu drone și poate produce lucruri foarte ieftine”, a declarat TP Huang, un informatician și analist pentru China.
Citește și
- Kamala Harris avertizează Israelul să nu treacă „linia roșie” a SUA și să invadeze Rafah
- PNL a aprobat alianţa electorală PNL-PSD pentru alegerile europarlamentare
- Cel mai rapid gol din fotbal a fost înregistrat în secunda 6
Partenerii noștri