Oficiali britanici au călătorit la Moscova, în 2001, înaintea invaziei din Afganistan. Ce le-au spus omologii ruși „când au încetat să râdă”

foto: hepta
  • În zilele de dinaintea invaziei conduse de SUA în Afganistan, în 2001, un grup de oficiali britanici din domeniul apărării și securității a efectuat o călătorie ultrasecretă la Moscova, scrie SkyNews.
  • Planul era să le ceară sfatul omologilor lor ruși cu privire la operațiunile în această țară, având în vedere intervenția eșuată a fostei Uniuni Sovietice în Afganistan, care s-a încheiat cu o înfrângere în 1989.

Mai mulți experți britanici în securitate și apărare s-au deplasat la Moscova în zilele premergătoare invaziei din Afganistan condusă de SUA, în 2001.

Având în vedere operațiunea afgană nereușită a fostei Uniuni Sovietice, care s-a încheiat cu înfrângerea în 1989, scopul a fost de a solicita asistență de la omologii lor ruși cu privire la modul de operare în acest stat.

„Când rușii au încetat să mai râdă, ne-au spus: «Veți face aceeași alegere proastă pe care am făcut-o, veți intra, veți pierde, mulți dintre voi vor muri și atunci veți fi forțați să vă retrageți, ceea ce va fi bine pentru noi. Putem ajuta?» – a declarat o persoană sub protecția anonimatului care a participat la respectiva întâlnire.

20 de ani mai târziu, pe măsură ce efortul condus de SUA în Afganistan a intrat în ultimele sale momente, răspunsul rușilor a fost „brutal de profetic”, comentează SkyNews.

Rusia a intensificat legăturile cu talibanii, inclusiv presupusa finanțare și echipare în secret a luptei lor împotriva trupelor americane și britanice. Moscova a respins aceste afirmații, spunând că nu a adoptat asemenea măsuri.

După retragerea Rusiei, puterea de la Kabul susținută atunci de sovietici a reușit să rămână la putere timp de trei ani.

Marți, ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a susținut că nimeni nu s-ar fi putut aștepta la triumful talibanilor și la declinul inevitabil al administrației afgane.

„Nimeni nu a văzut acest lucru venind. Desigur, am fi luat măsuri dacă am fi avut. Este ușor să spui asta cu beneficiul retrospectiv, dar adevărul este că măsori întotdeauna o matrice de constelație foarte fluidă a factorilor de risc și aceasta este realitatea”, a spus Dominic Raab.