• În zilele de dinaintea invaziei conduse de SUA în Afganistan, în 2001, un grup de oficiali britanici din domeniul apărării și securității a efectuat o călătorie ultrasecretă la Moscova, scrie SkyNews.
  • Planul era să le ceară sfatul omologilor lor ruși cu privire la operațiunile în această țară, având în vedere intervenția eșuată a fostei Uniuni Sovietice în Afganistan, care s-a încheiat cu o înfrângere în 1989.

Mai mulți experți britanici în securitate și apărare s-au deplasat la Moscova în zilele premergătoare invaziei din Afganistan condusă de SUA, în 2001.

Având în vedere operațiunea afgană nereușită a fostei Uniuni Sovietice, care s-a încheiat cu înfrângerea în 1989, scopul a fost de a solicita asistență de la omologii lor ruși cu privire la modul de operare în acest stat.

„Când rușii au încetat să mai râdă, ne-au spus: «Veți face aceeași alegere proastă pe care am făcut-o, veți intra, veți pierde, mulți dintre voi vor muri și atunci veți fi forțați să vă retrageți, ceea ce va fi bine pentru noi. Putem ajuta?» – a declarat o persoană sub protecția anonimatului care a participat la respectiva întâlnire.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

20 de ani mai târziu, pe măsură ce efortul condus de SUA în Afganistan a intrat în ultimele sale momente, răspunsul rușilor a fost „brutal de profetic”, comentează SkyNews.

Rusia a intensificat legăturile cu talibanii, inclusiv presupusa finanțare și echipare în secret a luptei lor împotriva trupelor americane și britanice. Moscova a respins aceste afirmații, spunând că nu a adoptat asemenea măsuri.

După retragerea Rusiei, puterea de la Kabul susținută atunci de sovietici a reușit să rămână la putere timp de trei ani.

Marți, ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a susținut că nimeni nu s-ar fi putut aștepta la triumful talibanilor și la declinul inevitabil al administrației afgane.

„Nimeni nu a văzut acest lucru venind. Desigur, am fi luat măsuri dacă am fi avut. Este ușor să spui asta cu beneficiul retrospectiv, dar adevărul este că măsori întotdeauna o matrice de constelație foarte fluidă a factorilor de risc și aceasta este realitatea”, a spus Dominic Raab.