• Acordul dintre Vatican și China îi oferă Papei ultimul cuvânt în privința numirii episcopilor.
  • Criticii spun că acesta se adaptează guvernului comunist de la Beijing.
  • Papa spune că diplomația răbdătoare a dat roade în timpul Războiului Rece.

Papa Francisc a declarat că, deși acordul secret și contestat al Vaticanului cu China privind numirea episcopilor romano-catolici nu este ideal, el speră ca acesta să poată fi reînnoit în octombrie deoarece Biserica are o viziune pe termen lung.

Relațiile cu China a fost unul dintre numeroasele subiecte bisericești și internaționale pe care suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, le-a discutat într-un interviu exclusiv cu Reuters în reședința sa de la Vatican, pe 2 iulie. Acordul, care a fost încheiat pentru prima dată în 2018 și urmează să fie reînnoit la fiecare doi ani, a fost o încercare de a atenua o divizare de lungă durată în China continentală între o turmă clandestină loială papei și o biserică oficială susținută de stat.

Ambele părți îl recunosc acum pe papă drept lider suprem al Bisericii Catolice. Acordul, care este încă provizoriu, se axează pe cooperarea în ceea ce privește numirea episcopilor, dându-i papei ultimul cuvânt. Detaliile sale nu au fost făcute publice. Francisc a apărat înțelegerea ca fiind o strategie de stat de a lucra cu puținul disponibil și de a încerca să îl îmbunătățească.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

El i-a comparat pe opozanții săi cu cei care i-au criticat pe papii Ioan al XXII-lea și Paul al VI-lea în anii 1960 și 1970 pentru așa-numita politică a pașilor mărunți, prin care Vaticanul a încheiat înțelegeri uneori incomode cu națiunile comuniste din Europa de Est pentru a menține Biserica în viață în timpul Războiului Rece și pentru a limita persecuțiile de acolo.

Diplomația este așa. Când te confrunți cu o situație blocată, trebuie să găsești calea posibilă, nu cea ideală, pentru a ieși din ea, a spus Francisc.

Diplomația este arta posibilului și a lucrurilor care trebuie făcute pentru ca posibilul să devină realitate, a mai spus el.

Arhitectul principal al politicii Vaticanului față de blocul comunist din Est a fost Agostino Casaroli, un diplomat care a servit sub trei papi între 1961-1990 și care și-a încheiat cariera ca secretar de stat.