• Legea prevede protecţia surselor jurnaliştilor şi interzice folosirea de programe-spion împotriva lor.
  • Organizaţiile media vor trebui să indice fondurile primite ca publicitate de la stat şi dacă sunt deţinute direct sau indirect de stat.
  • Platformele de social media nu vor putea restricţiona sau elimina conţinutul mass-media independent.

La nivelul declaraţiilor, toţi politicienii sunt pentru libertatea presei, însă în realitate, încearcă să o îngrădească. Parlamentul European a adoptat miercuri o lege cu prevederi clare pentru protecţia jurnaliştilor şi a libertăţii presei.

Această lege privind libertatea prese protejează atât jurnaliștii, cât și publicul consumator de conținut al mass-media. Jurnaliștii sunt protejați de faptul că sunt feriți de amestecul guvernului sau al autorităților în privința surselor lor. Astfel, autoritățile, guvernul și orice alte instituții de stat nu vor putea exercita presiuni asupra jurnaliștilor pentru a-și dezvălui sursele dacă aceștia nu doresc. De asemenea, utilizarea așa-numitelor programe spion sau a spionilor este extrem de clar definită.

Guvernul și autoritățile nu vor putea utiliza aceste instrumente pentru a spiona jurnaliștii sau sursele lor decât în situații extrem de bine delimitate, cu acordul judecătorilor emis în fiecare caz în parte. Organele media și organizațiile media trebuie să-și publice structura de proprietari, identitatea conducerii, principalii acționari și să-și dezvăluie dacă statul este proprietar în mod direct sau indirect în aceste organizații media. Balansarea conținutului media este vizată nu doar de politicieni, ci și de marile platforme.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Citește și